De Standaard

Lotto-Soudal verliest meteen kopmannen Gilbert en Degenkolb

- JanPieter De Vlieger

WIELRENNEN Elke ploeg kreeg klappen in de openingset­appe van de Tour, maar geen enkele ploeg zoveel als Lotto-Soudal.

Dat uitgereken­d Philippe Gilbert (gebroken knieschijf) en John Degenkolb (buiten tijd) uitvallen, is bijna cynisch. John Lelangue zit als ceo in woelig water bij de Lottoploeg. Het personeels­verloop is hoog, het aantal zeges laag. De Tour moest de ploeg een nieuw elan geven, maar die is nu op de slechtst mogelijk manier begonnen. Lelangue kan er niet aan doen dat met Degenkolb en Gilbert net zijn twee dure en omstreden transfers uitvallen, maar je zit er als ceo ook niet steviger van in het zadel.

Strijdlust

‘Ze waren allebei klaar voor deze Tour’, zo verdedigde hij ‘zijn’ renners. ‘Ik kan niks slechts zeggen over die twee.’ Lelangue benadrukte hun strijdlust: Gilbert had ondanks zijn gebroken knieschijf nog een grote kopbeurt gedaan om Ewan terug te brengen naar het peloton. Ook Degenkolb had een verbeten strijd gevoerd om tot aan de finishlijn te geraken. Dat de jury hem buiten tijd zette, noemde Lelangue ‘een gebrek aan respect’.

Collateral damage

Naast de forfaits van Degenkolb en Gilbert was de collateral damage ook niet verkeerd: Ewan ging ook tegen de grond, net als De

Buyst die geraakt is aan de ribben. Zonder Gilbert en zonder Tim Wellens heeft de ploeg bij de explosieve aankomsten bergop geen echte ijzers in het vuur. En zo zijn er in deze Tour nogal wat.

Zo staat of valt alles nu met de sprintetap­pes. Te beginnen vandaag in Sisteron, woensdag is er ook een kans in Privas. ‘Daarvoor zijn we naar de Tour gekomen’, zegt Lelangue. ‘Onze sprinttrei­n staat nog overeind.’

 ?? © pn ?? Gilbert brak zijn knieschijf.
© pn Gilbert brak zijn knieschijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium