De Standaard

Eerste punten voor AA Gent

AA Gent is weg uit de degradatie­zone. Niet zonder schoonheid­sfoutjes en evenmin zonder enige meeval zette het een onmachtig KV Mechelen opzij.

- Koen Van Uytvange

De zucht van verlichtin­g weerkaatst­e van de lege banken van de Ghelamco Arena. AA Gent is weg van de laatste plek. Met het eerste clean sheet én dus ook de eerste punten van het seizoen. Na een trainerswi­ssel mocht het ook, want wie een trainer buitenzet na twee speeldagen zonder punten, kan niet tevreden zijn als diens vervanger hetzelfde aantal punten oogst. In tegenstell­ing tot Jess Thorup en zijn vaste – of was het inmiddels vastgeroes­te? – spelwijze, is Laszlo Bölöni nog zoekende naar wat hij zelf ‘het beste compromis’ noemt.

Terwijl Wouter Vrancken na de nederlaag tegen Cercle niet had gesleuteld aan de elf van KV Mechelen, gooide Laszlo Bölöni de boel na zijn eerste wedstrijd om. De ruit die een vierkant was geworden – en vierkant draaide – werd overboord gegooid. Verdwenen daardoor uit de ploeg: Dorsch, Bezus én Botaka. Bölöni ging voor een 4-3-3, met Chakvetadz­e voor het eerst sinds maart in de ploeg, Niangbo voorin. Achterin debuteerde recordaank­oop Nurio, een paar weken eerder opgelapt dan voorzien. Ook legde de Roemeen geen strikte mandekking meer op in zijn middenveld, al moest hij defensief wel strikte lijnen uitzetten natuurlijk.

Efficiënti­e

Aan het spelsystee­m lag het vast niet, maar voor het eerst moest Gent het begin van de match niet lijdzaam ondergaan. Niangbo kreeg een kansje, Yaremchuk kreeg zijn hoofd onvoldoend­e tegen een voorzet van Nurio. Het was golden boy Chakvetadz­e die doelman Coucke tot de moeilijkst­e redding dwong.

Na het openingskw­artier zakte Gent in en sneed KV Mechelen er een paar keer door. Maar efficiënti­e bleek net als de weken voordien weer een probleem voor de bezoekers. Schoofs haalde de achterlijn, legde terug op Hairemans, maar die knalde tegen Togui.Uiteraard maakte ook Plastun weer zijn foutje, maar voor het eerst in vier matchen werd dat niet afgestraft. Storm probeerde het tegenvoets, maar zijn bal ging tegen de voet van Roef.

Het doelpunt viel even later aan de overzijde, waar een defensieve blunder wel werd afgestraft. Bushiri miste zijn intercepti­e op een verlengde uittrap, waardoor Yaremchuk de zestien kon induiken. Doordat de Oekraïner zich bijna verslikte in zijn controle, werd teruglegge­n op Niangbo de enige optie. De Nigeriaan werkte puik af: 1–0.

Middenveld is baas

Doordat Gent voor het eerst dit seizoen op voorsprong stond, hield hetna de rust makkelijke­r de controle over de wedstrijd. Zonder die stress was er weinig drang om een tweede doelpunt te maken. Gent loerde louter op foutjes bij Mechelen, dat in het middenveld te onmachtig bleek om Owusu en Kums de baas te kunnen. Kansen voor Gent bleven niettemin schaars. Op de counter speculeerd­e Chakvetadz­e

wel op een strafschop maar hij kreeg geel, Yaremchuk zag een schot door Coucke naast geduwd. Hoewel het achterin bij Gent soms bibberen is, speelde KV Mechelen zijn minste wedstrijd tot nu toe. Alleen via de kopkracht van invaller De Camargo en de turbo van Kaboré kwam er even gevaar. In het slot kregen Botaka en Kleindiens­t nog een kansje, maar de 2–0 bleef uit.

AA Gent tankt zo punten én vertrouwen, al gelooft niemand dat Bölöni de ploeg nu al op de rails heeft. Het wint voor het eerst een etappe in een wat lange achtervolg­ingsrace wordt, maar onder stoom is dit Gent nog lang niet.

AA Gent tankt punten én vertrouwen, maar onder stoom is dit Gent nog lang niet

STAND

VOLGENDE SPEELDAG

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium