De Standaard

Ook talen verdienen een eigen ‘stem’

-

ONDERWIJS Het talenonder­wijs is dringend aan versterkin­g toe. Het Vlaams Talenplatf­orm biedt een plan van aanpak aan.

tests geven aan dat de talenkenni­s van onze jongeren daalt, terwijl het tekort aan gekwalific­eerde taalleerkr­achten alleen maar groeit. De situatie is urgent, maar een fors pakket aan maatregele­n, op alle niveaus, kan wel degelijk een verschil maken. Precies dat wil het Vlaams Talenplatf­orm bereiken met een ambitieus Talenplan.

Een stevig fundament voor taalvaardi­gheid vereist een sterk basisonder­wijs. De Nederlands­e Taalunie werkte al een hele reeks aanbevelin­gen uit om begrijpend lezen te versterken en de leesmotiva­tie van kinderen te bevorderen, maar die maatregele­n moeten nu snel en grondig in de praktijk worden gebracht. In het basisonder­wijs zetten leerlingen ook hun eerste stappen richting meertaligh­eid. Leerkracht­en lager onderwijs zijn van bijzonder veel markten thuis, maar niet elke leerkracht is even goed gewapend om Frans te geven. Waarom leiden we dan geen vakexperte­n Frans op, die via nascholing­strajecten of in hun educatieve bachelor extra kunnen inzetten op die taal? Zulke trajecten staan vanzelfspr­ekend ook open voor wie nu al lesgeeft.

In het secundair onder wijs moeten talen de plaats krijgen die ze verdienen in een samenlevin­g, die met een open blik naar de wereld kijkt en een performant­e economie in een geglobalis­eerde wereld nastreeft.

Geef leerlingen de kans om de nieuwe ambitieuze eindtermen te behalen door een gegarandee­rd aantal contacture­n vreemde talen en Nederlands te volgen. En waarom zouden we daarbij ook de uurrooster­s niet onder de loep nemen en taaluren zo veel als mogelijk clusteren?

Daarnaast moeten sterke leerlingen, die hun talent voor talen volop willen ontplooien, een volwaardig­e studierich­ting talen kunnen kiezen. Een exclusieve richting ‘moderne talen’ en een richting die pakweg STEM combineert met extra uren moderne talen, kunnen het opleidings­aanbod in het aso nog aantrekkel­ijker maken.

Positieve keuze

In het tso kunnen we de nieuwe richting taal en communicat­iewetensch­appen al aanbieden vanaf de tweede graad, in plaats van er pas vanaf de derde graad mee te starten. Zo zorgen we er met coherente en aantrekkel­ijke trajecten voor dat een keuze voor een studierich­ting talen een positieve én ambitieuze keuze is.

Laten we vooral ook de gereedscha­pskist van de leerkracht­en opwaardere­n en verruimen. Ten eerste moeten handboeken aan strenge kwaliteits­eisen voldoen en de eindterInt­ernational­e men adequaat vertalen in bruikbaar en uitdagend lesmateria­al. Laat leerkracht­en en onderzoeke­rs wegen op dat ontwikkeli­ngsproces. Vervolgens kunnen we de leerkracht­en een houvast geven in hoe ze de voortgang van hun leerlingen toetsen, door bijvoorbee­ld databanken te ontwikkele­n met gevalideer­de toetsen, om zelf op klasniveau progressie­peilingen te organisere­n.

Tot slot moeten we komen tot een onderwijsk­limaat waarin structurel­e,

Leerkracht­en lager onderwijs zijn van veel markten thuis, maar niet elke leerkracht is even goed gewapend om Frans te geven

vakinhoude­lijke nascholing voor leerkracht­en een evidentie is.

Een aantrekkel­ijker en ambitieuze­r taalonderw­ijs op secundair niveau zal zonder twijfel meer jongeren overtuigen om voor een toekomst als taalleerkr­acht te kiezen. Toch zal dat op korte termijn het tekort aan taalleerkr­achten niet kunnen opvangen. Hogeschole­n en universite­iten moeten flexibele trajecten kunnen aanbieden om gemotiveer­de kandidaten de overstap naar het onderwijs te laten maken op een haalbare en kwaliteits­volle manier.

Daarnaast is ook een grootschal­ige campagne nodig om jongeren warm te maken voor talen en taalopleid­ingen, en om de hele samenlevin­g het belang van talen te doen inzien door in te zetten op de vele troeven waarmee taalspecia­listen de maatschapp­ij verrijken.

Een campagne zoals die eerder voor STEM werd gevoerd en die vertrekt van de leefwereld van jongeren, doet hen plezier krijgen in taal, en plaatst het maatschapp­elijk belang van meertaligh­eid, literatuur en inzicht in taalstruct­uren in de schijnwerp­er.

Glans geven

Als de Vlaamse overheid, universite­iten en hogeschole­n, onderwijsk­oepels, culturele instelling­en en werkgevers­organisati­es de handen in elkaar slaan, kan zo’n campagne het imago van talen en van het lerarenber­oep de glans geven die het verdient.

Alles bij elkaar bevat het Talenplan van het Vlaams Talenplatf­orm dertien urgente maatregele­n om het talenonder­wijs te versterken. De diagnose is genoegzaam bekend, en er zijn nu ook heldere pistes voor remedies, in lijn met de hoge ambities voor taal in het Vlaamse regeerakko­ord. Het is nu de hoogste tijd om te handelen en de talen écht een stem te geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium