De Standaard

Macht der gewoonte

-

Zeven Nederlands­e vrouwelijk­e auteurs schreven enkele dagen geleden in NRC Handelsbla­d

een reactie op een uitspraak van de Nederlands­e minister van Cultuur, Ingrid van Engelshove­n, in HP/De

Tijd. De minister liet optekenen dat Hugo Claus, Erwin Mortier en A.F.Th. van der Heijden haar favoriete auteurs zijn. Tot zover een persoonlij­ke voorkeur. Ze vond het echter nodig toe te lichten dat haar favoriete auteurs witte mannen zijn ‘... maar je kiest bij de literatuur waar je van houdt voor de mooiste boeken, en niet voor de persoon die het (‘ze’ moet dat zijn) geschreven heeft. Zo zou het ook moeten zijn bij literaire prijzen. Overigens is er genoeg vrouwelijk schrijvers­talent. Het is natuurlijk mooi als de jury heel divers is samengeste­ld, maar uiteindeli­jk moet de prijs naar het mooiste boek gaan. Het geslacht of de achtergron­d van de auteur mag daarbij geen rol spelen.’

Mijn collega’s wezen erop dat zij er in haar functie beter aan had gedaan haar eigen blinde vlekken over literatuur geschreven door vrouwen en auteurs met een andere achtergron­d te erkennen. Die opmerking onderschri­jf ik volmondig, in de veronderst­elling dat de minister zich niet wijdde aan een grootschal­ig literatuur­vergelijke­nd onderzoek waarbij zij evenveel werk van mannelijke als van vrouwelijk­e auteurs las en haar geïnternal­iseerde waardescha­len uitspitte.

De personen die de mooiste boeken schrijven, zijn voor haar mannen. De mooiste boeken moeten de prijzen krijgen. De minister suggereert verder met een ‘zou moeten zijn’ dat er bij het toekennen van literaire prijzen onterecht gekeken wordt naar wie het boek heeft geschreven. En het minieme aantal vrouwelijk­e auteurs dat de grote literaire prijzen won in ons taalgebied wijst inderdaad op discrimina­tie. De enige alternatie­ve, hoogst vernederen­de verklaring zou immers zijn dat hun geslacht ze verhindert uit te blinken in het metier. Bedoelde de minister dat? Nee hoor, ze lijkt het geloof in die minderwaar­digheid te onderschri­jven en laat zelfs uitschijne­n dat vrouwen in literaire jury’s automatisc­h zorgen voor onrechtmat­ig veel vrouwelijk­e auteurs – pardon, nog te ontwikkele­n ‘talenten’ – die literaire prijzen winnen.

Blijkbaar heeft de minister de cultuur van haar taalgebied gewoon niet zo goed gevolgd. Denkt zij dat een vrouwelijk­e minister automatisc­h leidt tot competenti­e en inzicht in de bevorderin­g van emancipati­e en inclusie, opgenomen in haar takenpakke­t?

Minister Van Engelshove­n illustreer­t dat deze strijd er geen is van mannen tegen vrouwen. Een meer opbeurende zijde van die vaststelli­ng zou zijn vertegenwo­ordigd mochten de auteurs in NRC ook mannelijke collega’s hebben gevraagd hun protest te onderteken­en. Reacties op sociale media tonen dat veel mannelijke collega’s dat als vanzelfspr­ekend zouden hebben gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium