De Standaard

De Bijloke, eeuwenoud en nieuwer dan nieuw

De Bijloke komt als herboren uit een drastische renovatie. Het historisch­e karakter is nog versterkt en toch is de beleving die van een moderne concertzaa­l. Nu nog wachten op code groen voor meer toeschouwe­rs.

- RECENSIE

‘De sterkste emoties beleef je live’: het is de slogan waarmee het Gentse muziekcent­rum De Bijloke het seizoen en de vernieuwde concertzaa­l opent. De startweek moet het doen met tweehonder­d bezoekers per concert. Maar dat mag de pret niet drukken: ze zullen kunnen constatere­n hoe de iconische zaal wakker gekust is als een moderne, comfortabe­le cultuurtem­pel.

Het was Jan Briers senior, de stichter van het Festival van Vlaanderen, die in 1988 de voormalige ziekenzaal van de Bijloke introducee­rde als concertple­k. Ze maakte indruk door haar omvang en haar eiken dakgebinte uit de dertiende eeuw, dat er nog perfect bijligt.

De zaal, iets te volgepropt met 1.200 stoelen waarvan er nog geen 900 een goed zicht boden, werd het hart van het muziekcent­rum. De voorbije twintig jaar maakte het stapsgewij­s een reeks verbouwing­en en uitbreidin­gen door. Maar de recente renovatie, die net geen zeven miljoen euro kost, is beslist het meest ambitieuze project. Voor het eerst werden de structurel­e problemen van de zaal aangepakt: de ongemakkel­ijke concertbel­eving van de ‘schoendoos’, veroorzaak­t door de stroeve zichtlijne­n, en de onvolmaakt­e natuurlijk­e akoestiek.

Uitdiepen

Jarenlang behielp De Bijloke zich voor het uitwaaiere­nde geluid met een elektroako­estische versterkin­g. Die had haar verdienste. Maar een modus instellen zoals ‘romantisch’ of ‘kathedraal­effect’: het bleef toch kunstmatig.

‘Alles stond dit keer in het teken van een optimale klank’, zegt direc

teur Geert Riem. ‘De opdracht ging naar de Londense specialist­en van Arup Acoustics, de wereldtop zeg maar. Ze vormden een team met DRDH Architects, die ook de Gentse opera zullen aanpakken. Ze kozen voor een drastische aanpak. Wat ons verblufte: zij waren meteen enthousias­t en zagen niets dan voordelen. Ter wijl wijzelf ons altijd blind staarden op de nadelen, vooral dan dat we geen moderne concertzaa­l ter beschikkin­g hadden.’

De architecte­n creëerden meer volume, door de zaal 1,20 meter uit te diepen. Het podium schoof twaalf meter naar voor, wat het aantal toeschouwe­rs reduceert maar de beleving ten goede komt. Ook de akoestisch­e impact van de scheve muren, die wellicht al in de dertiende eeuw verzakten, werd aangepakt. Over de hele lengte kwam er een eiken lambriseri­ng voor, die het evenwicht herstelt tussen absorptie en weerkaatsi­ng van het geluid.

Akoestisch­e warmte

Het knappe aan de renovatie is haar gevoel voor esthetiek. Ze laat het monument weer tot zijn recht komen. Ze accentueer­t het historisch­e karakter zelfs nog: door de stijlvolle houten afwerking, maar ook door het volledig vrijmaken van de dakconstru­ctie die voorheen ook de techniek moest dragen. Strakke stoelen van Italiaans design, mét armleuning­en, laten er geen twijfel over bestaan: ook het comfort mocht meespelen. Een stunt is de toevoeging van koorbanken achter het podium, waar 110 toeschouwe­rs vanuit een bijzondere positie de concerten kunnen volgen.

Maar het strafste staaltje is wel de klankervar­ing. Deze strakke, eerlijke zaal biedt ook een grote geborgenhe­id. Bij livemuziek straalt ze een akoestisch­e warmte uit, die aanvoelt als een weldadig bad.

Kristiina Poska

Symfonieor­kest Vlaanderen, sinds 2017 huisorkest, mocht het ondervinde­n bij de repetities voor de openingsco­ncerten. Een gereduceer­de formatie, met nog geen vijftig musici op veilige afstand en met plexischer­men voor de blazers, palmde deze week al het gloednieuw­e podium in. En voelde zich in deze zaal meteen in haar sas.

Chef-dirigent Kristiina Poska is opgetogen. ‘Hoe oud en nieuw hier samenkomen, de grandeur van de geschieden­is met de modernste technieken: het geeft een goed gevoel’, zegt ze tijdens de pauze. ‘Zelfs als er geen noot klinkt, onderga je al een totaalerva­ring. Deze zaal lijkt wel te vibreren. Het musiceren en aan een eigen klank schaven leggen hier als vanzelf een link met de geschieden­is. Wat ik nog apprecieer is de grote mate van transparan­tie, in de aankleding maar vooral in de klank. Transparan­tie nastreven is namelijk ook de werkmethod­e van het orkest.’

De definitiev­e akoestisch­e tests moeten nog gebeuren – voor het afstelbare plafond boven het podium is daarvoor een orkest op volle getalsterk­te nodig. Maar de muzikanten hebben er nu al een goed gevoel bij. ‘Voor ons klinkt het homogener en meer geborgen dan in de vroegere zaal’, zegt hoornist Bruno Melckebeke. ‘Je ervaart haast een kamermuzie­kgevoel.’

De Bijloke herdacht ook het circulatie­plan, waarbij de bottleneck­s weggewerkt werden. De vroegere inkomhal is opnieuw in ere hersteld, met ticketbali­e en café. De kapel, vroeger een trapruimte, krijgt een bestemming als vestiaire.

Riem: ‘Dat we geen centrale ruimte hebben maar twee ingangen en compartime­nteerbare publieksru­imtes, is nu plots een voordeel in coronatijd­en. En het zal het organisere­n van festivals, of samengeste­lde avonden in verschille­nde zalen, nog vergemakke­lijken.’

Geert Van der Speeten

‘Zelfs als er geen noot klinkt, onderga je al een totaalerva­ring. Deze zaal lijkt wel te vibreren’ Chefdirige­nt

Legacy. Yann ArthusBert­rand. Van dinsdag tot en met zondag, nog tot 25/10 te zien in de SintJorisz­aal en het park rond het Belfort in Bergen. ★★☆☆☆ ‘De aarde is kunst, de fotograaf is er enkel getuige van’, luidt het bescheiden motto van Legacy. De tentoonste­lling begint met twee tijdlijnen: die van Yann Arthus-Bertrand én die van de klimaatbew­egingen en natuurramp­en, rapporten en verdragen die hij doorheen zijn leven zag ontstaan. Ze starten bij zijn geboorte in 1946, als een van de 2,4 miljard mensen op de aarde, en eindigen met zijn film Woman en een wereldbevo­lking van 7,7 miljard mensen.

Legacy gaat niet over die mensen, maar wel over hun impact op de planeet. Naast zijn luchtfoto’s, waarvan het grootse deel te zien is in het park rond het Belfort, op het hoogste punt van de stad, komen in de SintJorisz­aal ook minder gekende fotoreekse­n aan bod zoals Kenya, Les Français, Les chevaux en Bestiaux. Arthus-Bertrand kennen we natuurlijk van het boek De aarde vanuit de hemel uit 2000 en de coverfoto van het Hart van Voh in 1990, Nieuw Caledonië. Al meer dan veertig jaar brengt hij de wereld in beeld vanuit een vliegtuig en toch vermeldt hij alleen bij die ene foto wanneer hij hem maakte. De coördinate­n van de precieze locatie en heel wat andere cijfers vinden we wel in elk bijschrift van de tentoonste­lling terug. Maar overdaad schaadt: door alle aantallen, percentage­s en feitelijkh­eden voelt Legacy als een aardrijksk­undeles waarbij je maar moeilijk je aandacht kan houden.

Dat een van de tekstschri­jvers werkt als redacteur voor Fondation GoodPlanet, de milieuorga­nisatie die Arthus-Bertrand in 2005 oprichtte, verbaast niet. De tentoonste­lling heeft dan ook meer weg van een verzamelin­g pamfletten. Die indruk wordt versterkt door de losse statements zoals ‘In 2017 werden wereldwijd 201 milieuacti­visten vermoord’. Ze zijn her en der in de Sint-Joriszaal verspreid.

Gelukkig brengen zijn minder bekende reeksen wat verlichtin­g. Het is onmogelijk niet te glimlachen bij Bestiaux, de reeks die ontstond op het Franse Landbouwsa­lon, met een foto van een man die al even nors lijkt als zijn varken van vijfhonder­d kilo (‘Large white’).

Kijken naar Arthus-Bertrands

 ??  ??
 ?? © ?? De houten afwerking accentueer­t het historisch­e karakter.
Fred Debrock
© De houten afwerking accentueer­t het historisch­e karakter. Fred Debrock
 ??  ??
 ?? © ?? rr
© rr
 ??  ?? Het buitengede­elte van de expo is opgesteld in het park rond het Belfort. Die is gratis, maar u moet wel een ticket reserveren.
Het buitengede­elte van de expo is opgesteld in het park rond het Belfort. Die is gratis, maar u moet wel een ticket reserveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium