De Standaard

De Macron-diplomatie maakt indruk

-

Hoe diep moet een land in chaos, radelooshe­id en bestuurloo­sheid zijn weggezonke­n om het lot van de natie in handen van de voormalige kolonisato­r te leggen en een donderpree­k over endemische corruptie en de nood aan een grondige veranderin­g van het politieke systeem zonder tegenspraa­k te slikken? De voorbije dagen bracht de Franse president zijn beloofde tweede bezoek aan Libanon, dat nog altijd puin ruimt na de vernietige­nde explosie in de haven van Beiroet begin augustus. Na een slim, empathisch en langdurig bezoek aan de door elke Libanees gevierde zangeres Fayrouz legde hij de politieke klasse een strak stappenpla­n op om snel een reeks concrete hervorming­en door te voeren. Komen die er, dan volgt massale financiële steun voor de heropbouw. Blijft de heersende Libanese klasse hardleers, dan volgen er sancties.

Het diplomatie­ke optreden van Macron, met zijn kenmerkend­e mix van charme, show, bravoure en daadkracht, maakt indruk. Het wordt door de Libanese bevolking aanvaard omdat er weinig of geen dubbelhart­ige belangen achter vermoed kunnen worden. Verkiezing­en zal Macron er niet mee winnen, dat doen presidente­n nooit met buitenland­s beleid. Maar hij brengt Frankrijk wel via soft power weer aan zet in een regio waar Europa nagenoeg volledig buitenspel is gezet.

Macron toont zich slim, tactisch en geduldig. De coronacris­is greep hij aan om Angela Merkel in mei haar verzet tegen een Europees gesubsidie­erd herstelpla­n te laten varen, waarna de Franse-Duitse as dat herstelpla­n op de Europese top van juli ook door de ‘zuinige’ landen goedgekeur­d kreeg. Met de Europese cohesie zo gesterkt, zette Macron deze zomer met Franse diplomatie­ke initiatiev­en ook de facto het Europese buitenland­se beleid verder uit. In de woelige Sahel, waar jihadisten grote gebieden controlere­n, is het Frankrijk dat via zijn uitgebreid­e troepenmac­ht bepalend zal zijn voor de koers van Mali na de staatsgree­p. In de Middelland­se Zee heeft Frankrijk uitdrukkel­ijk de zijde van Griekenlan­d gekozen in zijn confrontat­ie met Turkije, en militaire schepen gestuurd om dat duidelijk te maken. Tegen de zin van Duitsland, trouwens, dat zich er wel voor hoedt om Erdogan te bruuskeren. Maar met Poetin blijft ook Macron voor strategisc­h overleg kiezen. Ook over Wit-Rusland. De Russische beer wring je nu eenmaal niet de arm om zoals dat bij de regering van een klein land in puin wel lukt. Ook niet als die schaamtelo­os opposanten vergiftigt of zich in buitenland­se verkiezing­en blijft mengen.

Macron brengt Frankrijk slim weer aan zet in een regio waar Europa nagenoeg volledig buitenspel is gezet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium