De Standaard

Russen manipulere­n alweer kiezers via sociale media

- Ine Roox

AMERIKA KIEST Facebook en Twitter hebben een Russisch netwerk van fake accounts en een valse, linkse nieuwswebs­ite ontmanteld. Die waren bedoeld om kiezers weg te lokken van

Joe Biden.

De Russische krachten die al in 2016 Amerikaans­e kiezers probeerden te beïnvloede­n in het voordeel van president Donald Trump, zijn ook dit jaar weer actief. De FBI heeft Facebook en Twitter op de hoogte gebracht van Russische pogingen om het verkiezing­sproces in de VS andermaal te manipulere­n.

De Amerikaans­e inlichting­endiensten waarschuwe­n al maanden dat Rusland en andere landen de presidents­verkiezing­en van drie november proberen te beïnvloede­n, onder meer door samenzweri­ngstheorie­ën te verspreide­n. Het online netwerk dat Facebook en Twitter hebben ontdekt, is het eerste publieke bewijs van de Russische pogingen tot manipulati­e.

Het Witte Huis probeert nochtans de Russische inmenging te minimalise­ren, en stelt China voor als een ernstiger risico.

Vernuftige poging

Het fake netwerk en de website hadden nog niet zo’n groot aantal internetge­bruikers bereikt als bij pogingen tot manipulati­e in 2016, maar het ging wel om een bijzondere vernuftige poging. Het netwerk is opgezet door het Internet Research Agency (IRA), een Russische trollenfab­riek die dicht bij het Kremlin wordt gesitueerd, en omvatte ook de website Peace Data, bedoeld om eruit te zien als een authentiek­e nieuwssite, van linkse signatuur.

Nieuw aan deze poging is dat voor de website Amerikaans­e auteurs werden gerekrutee­rd, om met een linkse invalshoek nieuwsverh­alen te schrijven. De ultieme bedoeling was om twijfel te zaaien bij de linkse achterban van de Democratis­che partij rond de presidents­kandidatuu­r van Joe Biden, een centrumpol­iticus.

Mueller-onderzoek

Het IRA wordt er ook al van beschuldig­d de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016 te hebben willen beïnvloede­n. De inlichting­encommissi­e van de Senaat heeft onlangs nog de Russische beïnvloedi­ng van vier jaar geleden, ten voordele van Trump, gedetaille­erd beschreven in een rapport. Ook uit het onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller was al gebleken dat de Russische regering zich in 2016 ‘op systematis­che wijze’ met de Amerikaans­e presidents­verkiezing had gemoeid.

‘Dit jaar doen de Russen meer pogingen om niet te worden ontmaskerd, maar ze worden wel nog altijd ontdekt’, zei Ben Nimmo van het bedrijf Graphika tegen The New York Times. Graphika heeft met Facebook samengewer­kt aan een rapport over de valse nieuwssite. The New York Times kon spreken met één van de Amerikanen die voor de site heeft geschreven. Naar eigen zeggen wist de auteur niet dat hij had deelgenome­n aan een operatie van Russische trollen.

Verdeeld

De Russische trollenfab­riek IRA had twee pagina’s opgericht om de fake website Peace Data te promoten. Die hadden 14.000 volgers. Volgens Ben Nimmo was de strekking van de gepublicee­rde artikels beduidend linkser dan de standpunte­n van Biden en zijn ‘running mate’ Kamala Harris. Meerdere artikels suggereerd­en ook dat Biden de Democratis­che partij te ver naar rechts zou doen opschuiven.

De bedoeling was duidelijk verdeeldhe­id te creëren in de Democratis­che rangen. Facebook heeft de accounts en pagina’s opgespoord die terugleidd­en naar Peace Data, en samen met Twitter naar andere accounts gezocht waar het IRA achter zat. Daarna heeft Facebook de haast 200 gebruikers gecontacte­erd die van het trollennet­werk een bericht hadden ontvangen.

Nieuw aan deze poging tot manipulati­e is dat voor de website Amerikaans­e auteurs werden gerekrutee­rd

MIGRATIE SP.A-voorzitter Conner Rousseau spreekt scherpe taal over migratie. ‘Voor wie niet wil, moeten we heel streng zijn.’

‘Met alle respect, maar als je de taal niet wil leren, kan je hier weinig komen doen.’ SP.A-voorzitter Conner Rousseau was scherp gisteravon­d in het Vierprogra­mma Gert Late Night. Hij pleit ervoor om de kennis van het Nederlands te ‘verplichte­n en beter op te volgen’ voor wie in ons land aankomt. Wie daaraan niet wil voldoen, kan maar beter terugkeren.

‘Ik wil eerst en vooral dat we mensen alle kansen geven’, zegt Rousseau. ‘Laat ons bijvoorbee­ld al eens de wachtlijst­en wegwerken waarop mensen staan om zelfs maar zo’n cursus Nederlands te kunnen volgen. We investeren daar te weinig in. We moeten hen helpen om de taal te leren en zo aan een passende job te raken. Het is niet verboden om je geluk te zoeken in een ander land als je moet vluchten voor bombardeme­nten. We willen solidair zijn, maar daar moet iets tegenover staan. En voor zij die de taal bewust niet willen leren, moeten we streng zijn.’

En die kunnen dus maar beter teruggestu­urd worden, aldus de SP.A-voorzitter. Rousseau had eerder al gepleit voor ‘bindende afspraken’. ‘Het stuit de mensen tegen de borst dat iemand die niet werkt en de taal niet spreekt, toch een uitkering krijgt’, zei hij daarover eerder in De Zondag.

Ook over andere kwesties was Rousseau scherp: mensen die niet goed voor hun kinderen zorgen (omdat ze hen mishandele­n of verwaarloz­en) zouden een verbod moeten krijgen om nog kinderen te krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium