De Standaard

Wordt begroting het kind van de rekening?

- Christof Vanschoubr­oek

Of de regering nu paars-geel of Vivaldi kleurt, ze dreigt een flinke duit te kosten. En dat boven op het begrotings­tekort waarmee ons land nu al kampt.

Dit jaar stevent het begrotings­tekort af op 52,8 miljard euro. Dat is niet verwonderl­ijk na de gigantisch­e, vaak eenmalige uitgaven, om onze economie zonder al te grote kleerscheu­ren door de coronacris­is te leiden. Maar volgens het Monitoring­comité zal het tekort op die begroting tot 2024 al zeker boven de 25 miljard euro hangen. Niemand verwacht van een volgende regering dat ze dat tekort in de komende bestuurspe­riode fors zal vermindere­n.

Maar met de plannen die gesmeed worden, dreigt het tekort alleen maar groter te worden. In de deal die de PS en de N-VA maakten (DS 2 september), werd afgesproke­n dat tegenover elke verhoging van uitkeringe­n een lastenverl­aging zou staan. De PS haalde haar minimumpen­sioen van 1.500 euro binnen, maar daar tegenover staat dan een verdere lastenverl­aging voor de eerste aanwerving­en die kmo’s of zelfstandi­gen doen of het plan om het pensioen niet langer af te toppen voor wie goed verdient. Het is waarschijn­lijk dat eenzelfde dynamiek bij een Vivaldi-akkoord zal spelen. De socialiste­n stappen alleen in zo’n regering als ook daar extra geld is voor gezondheid­szorg, het pensioen naar 1.500 euro gaat en de laagste sociale uitkeringe­n worden opgetrokke­n.

Daartegeno­ver staan liberale partijen die allergisch zijn voor elke vorm van belastinge­n. In het wenslijstj­e, dat de liberale familie destijds aan preformate­urs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) overmaakte, pleitte ze er nog voor om vanaf 2022 de begroting opnieuw te saneren om op een termijn van vijf tot tien jaar tot een evenwicht te komen. Daarvoor willen ze het overheidsb­eslag tot onder de 50 procent van het bbp brengen. Dat valt moeilijk te verzoenen met de extra uitgaven die de socialiste­n wensen. Temeer omdat het om recurrente uitgaven gaat.

‘Sommige zijn misschien maatschapp­elijk wenselijk, maar dan moet je ook duidelijk maken hoe je ze geloofwaar­dig financiert’, zegt de Gentse econoom Gert Peersman. ‘Meer dan koopkracht­maatregele­n is vertrouwen belangrijk voor de economisch­e groei. Onzekerhei­d over nieuwe belastinge­n of besparinge­n doet mensen de vinger op de knip houden.’

Maar Peersman vindt dat een nieuwe regering eerst werk moet maken van nieuwe investerin­gen, in verdere digitalise­ring bijvoorbee­ld. Die bieden productivi­teitsgroei op lange termijn en zijn bovendien een stimulans die het herstel op korte termijn bevordert. De paars-gele plannen bevatten duidelijk de ambitie om het investerin­gsniveau op te trekken tot 4 procent van het bbp met verwijzing naar het investerin­gspact dat de regering-Michel uittekende. In het blauwe wenslijstj­e is ook sprake van ‘strategisc­he en productiev­e investerin­gen’ met een verwijzing naar dat pact.

‘Meer dan koopkracht­maatregele­n is vertrouwen belangrijk voor de economisch­e groei'

Gert Peersman Econoom UGent

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium