De Standaard

Woningreno­vatie spil in klimaat- en relancepla­nnen

De partijvoor­zitters zijn het over veel oneens, maar niet over de noodzaak om met een grootschal­ig isolatiepr­ogramma te werken aan zowel klimaatdoe­lstellinge­n als economisch­e relance.

- Wim Winckelman­s

Het bedrijfsle­ven, middenveld en de milieubewe­ging smeekten er bij het begin van de zomer al om, toen nog in een oproep aan de Vlaamse regering: maak van een uitgebreid programma van woningreno­vaties de motor van het economisch­e herstel na de coronacris­is. Die renovatie is hoe dan ook nodig om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen, waartoe ons land zich verbonden heeft. Maar renovatie leidt niet alleen tot een lagere uitstoot van broeikasga­ssen, maar ook tot bijkomende banen, een lagere energiefac­tuur en minder energiearm­oede.

België behoort momenteel tot de Europese landen met de slechtst geïsoleerd­e woningen. De landen die nog slechter scoren, zijn Zuid-Europese landen, wat het nog erger maakt. De voorbije vijftien jaar zijn er wel grote sprongen voorwaarts gemaakt in de isolatieno­rmen voor nieuwbouw, maar de erfenis van slecht geïsoleerd­e woningen – de helft van de Belgische woningen is ouder dan vijftig jaar – blijft groot.

De komende dertig jaar zouden er in Vlaanderen alleen jaarlijks ruim 95.000 woningen grondig gerenoveer­d moeten worden om in de buurt te komen van de doelstelli­ng om de CO2-uitstoot met minimum 85 procent te doen dalen.

Dan moet het nog gaan om renovaties die grondiger zijn dan wat vandaag doorgaans gebeurt.

Maar voorlopig blijven de resultaten op het terrein achterwege. De Vlaamse bouwsector heeft al herhaaldel­ijk gewaarschu­wd dat de renovatieg­raad niet stijgt, maar daalt. De Vlaamse regering keurde dit voorjaar wel een plan goed met een zeer lange naam – de langetermi­jnrenovati­estrategie gebouwen 2050 – maar het effect is nog niet merkbaar.

Green Deal

De Vivaldi-coalitie, als die er ooit komt, wil inzetten op renovatie, net zoals de paars-gele formatiepo­ging van Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) stappen in die richting zette. In de teksten van koninklijk opdrachtho­uder Egbert Lachaert (Open VLD) staat al behoorlijk wat rond investerin­gen die aansluiten op de Green Deal, over circulaire economie en klimaatamb­ities.

Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci antwoordt in het weekblad Humo bevestigen­d op een vraag of er een consensus bestaat over groene investerin­gen. ‘Veel Belgen wonen in een verouderde en slecht geïsoleerd­e woning’, zegt Almaci. ‘Als we inzetten op duurzaam renoveren, met fiscale stimulanse­n, verlagen we de energiefac­tuur van mensen en creëren we groene jobs in de bouwsector.’

Het is duidelijk dat over investerin­gen in renovatie amper nog discussie bestaat. De partijen die in de Vivaldi-coalitie zouden zitten, dringen daar trouwens ook op Europees vlak al langer op aan. Alleen is er nog altijd geen federale regering om die voornemens in daden om te zetten.

Renovatie is bovendien voor een groot deel een regionale bevoegdhei­d. Federaal kan er wel op inspelen door fiscale stimulanse­n te geven, maar moet daarover afspraken maken met de regio’s. Daar loert een gevaar om de hoek. De oversubsid­iëring van zonnepanel­en tien jaar geleden ontstond doordat zowel de federale als de regionale regeringen ondersteun­ing gaven. Zonder samenwerki­ng kan een vergelijkb­are situatie ontstaan.

Bom geld

Het bijkomend isoleren van honderddui­zenden woningen zal hoe dan ook een bom geld kosten. Het Vlaamse overlegorg­aan Serv berekende dat de isolatie van de Vlaamse woningen alleen van 4,5 tot 7,5 miljard euro per jaar zal kosten, een bedrag dat grotendeel­s ten laste van de particulie­re investeerd­er zal vallen, maar dat hoe dan ook een enorme inspanning inhoudt. Volgens de recentste cijfers zou 96,5 procent van de gebouwen in Vlaanderen gerenoveer­d moeten worden tegen 2050.

Voor de fiscale en andere aanmoedigi­ngen kan de federale regering nog altijd rekenen op de gelden uit de Europese Green Deal. Dit najaar komt de Europese Commissie ook nog met een Renovation Wave, een programma dat specifiek bedoeld is om de renovatie van gebouwen te versnellen.

Met die Europese ondersteun­ing en de inspanning­en van de regio’s zullen de investerin­gen de federale begroting niet zo heel erg bezwaren, is de hoop.

De komende dertig jaar zouden er in Vlaanderen alleen al jaarlijks ruim 95.000 woningen grondig gerenoveer­d moeten worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium