De Standaard

Een strijd voor beschaving, en nog een goeie film ook

- Jeroen Struys

FILMFESTIV­AL VENETIE Juryvoorzi­tster Cate Blanchett toonde op de rode loper hoe je een mondmasker draagt, maar hopelijk had ze ook haar zakdoek bij, want de openingsfi­lm sneed.

‘De bioscooper­varing is het hart van de filmindust­rie, we moeten vechten om de sector te steunen. Dit is een strijd voor beschaving en voor cultuur.’ Met hoge woorden verenigde Alberto Barbera, hoofd van het filmfestiv­al van Venetië, zijn collega’s van de andere grote filmfestiv­als op een gezamenlij­ke persconfer­entie.

De voorbije jaren werden er nochtans vraagteken­s geplaatst bij Barbera’s loyaliteit aan de cinema’s, omdat hij zijn festival uitleende voor premières van Netflix – een doorn in het oog van het festival van Cannes, dat het platform niet toelaat in competitie.

Dit jaar is Netflix ook in Venetië afwezig. Maar het platform is deze keer niet de grote vijand van de cinema’s, wel het virus. ‘Platformen zijn er nu zo’n vijf jaar’, zei Thierry Frémaux, directeur van Cannes. ‘We zullen zien of we over honderd jaar hun 105de verjaardag vieren. We moeten ophouden met de dood van de cinema te verkondige­n telkens als er iets nieuws gebeurt. Toen Avengers: Endgame de succesvols­te film in de wereld werd, was er niemand die de platformen dood verklaarde.’

Het festival zette die woorden kracht bij met een openingsfi­lm op niveau. Juryvoorzi­tster Cate Blanchett toonde de fotografen op de rode loper hoe je een mondneusma­sker draagt, maar ze zal ook haar zakdoek kunnen gebruiken.

Lacci (Italiaans voor ‘veters’) is allesbehal­ve een spectacula­ire film en een tikje ouderwets, maar snijdt diep onder de huid. Wie de vorige films van Daniele Luchetti heeft gezien, zoals Anni felici en Mio fratello è figlio unico, valt niet uit de lucht. De regisseur durft gruwelijk te graven naar onze menselijke gevoelighe­den en zwaktes. Hij heeft een eigen manier gevonden om toch te raken met het cliché van een gezin dat uit elkaar valt nadat de vader is vreemdgega­an. Hij toont hoe de familieban­den hen verknopen als veters, maar ook verwonden als zwepen.

Nevenplatf­orm Orrizonti is zo mogelijk nog sterker gestart met Mila, een straf Grieks debuut dat in zijn bevreemden­de sfeer niet weinig verwant is aan de grote Griekse absurdist Yorgos Lanthimos. In Mila (Grieks voor ‘appels’) wordt een stad getroffen door een pandemie van amnesie: de ene na de andere mens is zijn geheugen én zijn identiteit kwijt. De bizarre sfeer paste wonderwel bij het rare gevoel om op een filmfestiv­al in een halflege zaal te zitten. Maar nee, cinema is dus allesbehal­ve dood.

 ?? © ?? Cate Blanchett. pn
© Cate Blanchett. pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium