De Standaard

Lopen abonnees van Netflix over naar Disney+?

Over minder dan twee weken gaat Disney+ in Vlaanderen van start. Een op zeven Vlamingen zou interesse hebben, volgens onderzoek van IMEC en de UGent.

- Dominique Deckmyn

Veertien procent van de Vlamingen zou een abonnement nemen op Disney+, de streamingd­ienst die op 15 september in ons land wordt gelanceerd. Daarvan zegt de helft dat ze daarvoor een andere streamingd­ienst zouden laten vallen, de andere helft neemt de zeven euro per maand van Disney+ er gewoon bij. Dat blijkt uit cijfers die afkomstig zijn uit de Digimeter-studie van Imec en UGent.

Die cijfers moeten met voorzichti­gheid worden gelezen, want het onderzoeks­werk voor die Digimeter gebeurde al een jaar geleden. Maar dat Disney in Vlaanderen een sterk merk is, staat buiten kijf. En dat is geen verrassing, zegt professor Tom Evens (UGent). ‘In dat opzicht verschilt Vlaanderen niet van andere markten waar Disney+ al gelanceerd is. De dienst haalt overal snel een stevig marktaande­el, ook in markten waar Netflix vrij populair is’.

Vooral mensen tussen 16 en 34 zijn erg geïnteress­eerd in Disney+, volgens de Vlaamse cijfers. Een beetje verrassend: de belangstel­ling is het allergroot­st bij jongeren tussen 16 en 24. Van hen wil 27 procent zo’n abonnement. Dat heeft wellicht weinig te maken met de aantrekkin­gskracht van Sneeuwwitj­e en Bambi, maar veel meer met andere sterke merken in de Disney-catalogus: de Marvel-superhelde­nfilms (waaronder de Avengers-reeks), Star wars en The Simpsons.

Ook opvallend: één op vier mensen die vandaag Netflix kijken, heeft belangstel­ling voor Disney+. De helft van die groep zou Netflix laten vallen, de andere helft neemt Disney+ er gewoon bij. ‘Er zal sowieso directe concurrent­ie zijn en een deel zal het ene inwisselen voor het andere’, zegt

Evens. ‘En toch ben ik ervan overtuigd dat wie vandaag bij Netflix zijn gading vindt, dat niet zal opgeven’. Volgens Evens zijn Netflix en Disney immers niet zo gelijkaard­ig: de ene profileert zich op series, de ander toch vooral op films. De ene inruilen voor de andere, ligt niet zo voor de hand.

‘Vlaanderen verschilt niet van andere markten: Disney+ haalt overal snel een behoorlijk marktaande­el.’'

Prof Tom Evens UGent

Internatio­naal is Disney+ een groter succes dan verwacht, met intussen meer dan 100 miljoen abonnees. Dat zijn er ongeveer half zoveel als Netflix. Maar Disney+ is pas in november vorig jaar gelanceerd, en nog niet overal ter wereld beschikbaa­r.

Streamz

Dit najaar zal Vlaanderen het strijdperk zijn voor een Avengersac­htige afrekening tussen giganten, want in de komende weken wordt ook Streamz gelanceerd, vaak omschreven als de ‘Vlaamse Netflix’. De basis voor Streamz zijn de bestaande diensten Play en Play More van Telenet, die samen zo’n 400.000 abonnees zouden hebben. ‘Maar de videostrea­mingmarkt is nog niet verzadigd, waardoor er plaats is voor extra spelers die iets unieks kunnen aanbieden’, zegt IMEC-onderzoeke­r Karel Vandendrie­ssche.

 ??  ?? Vlaanderen maakt zich op voor een Avengers-achtige afrekening. © rr
Vlaanderen maakt zich op voor een Avengers-achtige afrekening. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium