De Standaard

Programma herkent automatisc­h deepfakes

- (dod)

INTERNET Wat is de kans dat een bepaalde foto of video is gemanipule­erd? Het nieuwe programma Video Authentica­tor van Microsoft geeft een score in procent. Net op tijd voor de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

In de aanloop naar de verkiezing­en in de VS stijgt de ongerusthe­id over gemanipule­erde media. Twitter blokkeerde al een aantal video’s die het als dusdanig bestempeld­e. Deze week was er bijvoorbee­ld een video waarin presidents­kandidaat Joe Biden lijkt te zeggen dat hij van plan is het budget van de politiedie­nsten in te krimpen. In die video werd een audiofragm­ent handmatig geknipt en verplaatst.

Voorlopig is er nog geen sprake geweest van het inzetten van deepfakes om de Amerikaans­e verkiezing­en te manipulere­n, maar experts waarschuwe­n daar wel voor. Een deepfake is een video die is gemanipule­erd via artificiël­e intelligen­tie, en waarin iemand iets zegt of doet wat hij nooit heeft gedaan.

Video Authentica­tor van Microsoft zou ingrepen in een video of foto kunnen detecteren door te kijken naar de grenzen tussen het echte en gemanipule­erde deel van het beeld. In die overgang kunnen zich subtiele effecten voordoen die met het blote oog niet altijd detecteerb­aar zijn, volgens een bericht op de blog van het bedrijf.

Het maken van deepfakes is een kat-en-muisspelle­tje. ‘Dat ze worden gemaakt door AI die kan bijleren, maakt het onvermijde­lijk dat ze convention­ele detectiete­chnieken zullen verslaan’, aldus de blog. ‘Maar op korte termijn, zoals bij de Amerikaans­e presidents­verkiezing, kan geavanceer­de detectiete­chnologie een nuttig instrument zijn om kritische gebruikers te helpen een deepfake te herkennen.’ Naast het detecteren van vervalsing werkt Microsoft (net als anderen) ook aan het tegenoverg­estelde: digitale watermerke­n waarmee een videomaker kan bewijzen dat een beeld authentiek is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium