De Standaard

Verwaterd

- (ahh)

Van overal ter wereld komen ze de laatste jaren toegestroo­md in onze beeldenban­k: de grijze en bruine rotsmassa’s waarbij vaak alleen nog de hoogste gebieden gehuld gaan onder een pover blauwwit of vuilgrijs ijsmantelt­je. Het is slechts een kwestie van tijd eer de zich terugtrekk­ende gletsjers – hier in Duitsland, Alaska, Italië, Noorwegen en Zwitserlan­d (in wijzerzin) – plaatsmake­n voor louter kale rotslandsc­happen.

De veroordeel­de beul van een berucht Cambodjaan­s concentrat­iekamp is overleden. Hem was een comfortabe­ler einde gegund dan de duizenden gevangenen wiens dood hij op zijn geweten had.

‘Kameraad Duch’ (77), gevangenis­bewaarder van het Cambodjaan­s strafkamp Tuel Sleng, is gisteren overleden in een ziekenhuis­bed in Phnom Penh. Daarmee stierf Kaing Guek Eav, zoals zijn echte naam was, comfortabe­ler dan de 14.000 tot 20.000 gestraften voor wiens dood hij persoonlij­ke verantwoor­delijkheid droeg.

Tussen 1975 en 1979 was hij hoofd van de geheime politie van de ultracommu­nistische Rode Khmer. Zijn slachtoffe­rs werden gemarteld en daarna doodgeslag­en in de ‘killing fields’ – met knuppels, om kogels te sparen. De geprezen ex-leraar wiskunde runde zijn gevangenis met precisie. ‘Wie toekwam, werd als dood beschouwd’, gaf hij toe.

De wereld waarin kameraad Duch functionee­rde, was er een van ongemene wreedheid. De Rode Khmer stuurden stedelinge­n naar vernietigi­ngskampen omdat ze een universita­ir diploma hadden of zelfs maar een bril droegen (hoewel leider Pol Pot zelf in Frankrijk had gestudeerd). Kinderen werden tegen bomen doodgeslag­en, zwangere vrouwen ploegden uitgehonge­rd op rijstvelde­n tot een miskraam volgde. Spionage en gedwongen huwelijken waren de orde van de dag.

Zwijgen over vervlogen horror

Dat toonde de snelle ontsporing. De guerrillag­roep begon als rebellenbe­weging tegen het reactionai­re regime van generaal Lon Nol. De Cambodjane­n kreunden onder een illegale Amerikaans­e bommencamp­agne die minstens 150.000 burgerslac­htoffers eiste. Razernij daarover deed volgens Pol Pothistori­cus Ben Kiernan (Yale) de steun voor de groep groeien. ‘Ze waren idealistis­ch, gedreven en erg gediscipli­neerd’, schreef Duchs biograaf Nic Dunlop. ‘Ze spraken over het beloofde land en kregen veel aanhang bij verarmde boeren.’

De vijfentwin­tigjarige Duch, een voormalige gevangene van Lon Nols regime, klom snel op. Vaak had hij kindsoldat­en als hulp. ‘De methodes die hij in Tuel Sleng toepaste, suggereren dat Duch de routines in de Cambodjaan­se gevangenis­sen zag’, aldus Dunlop. ‘Martelprak­tijken waren er honderden jaren ingeburger­d.’ Cambodja verloor uiteindeli­jk 1,5 miljoen mensen, een kwart van zijn bevolking.

In 2010, meer dan dertig jaar na de burgeroorl­og, richtte huidig premier Hun Sen met de VN een straftribu­naal op voor enkele kleinere vissen. ‘Wat in dat tribunaal werd besproken, ging aan veel slachtoffe­rs voorbij’, vond voormalige stagiaire bij het tribunaal Rosemary Fowler. Arme laaggelett­erde Cambodjane­n raakten niet door de papiermole­n van het Hof en zeiden haar dat ze ‘gefaald hadden tegenover onze vermoorde familie’.

Hun Sen was ooit zelf een Rode Khmer. ‘Hij wimpelt nu nog onderzoeke­n af om zichzelf en zijn entourage te beschermen’, tweette Brad Adams van de ngo Human Rights Watch gisteren.

Omdat zwijgen over vervlogen horror leefbaarde­r is, zijn Cambodjane­n onder de dertig jaar – die tot 70 procent van bevolking uitmaken – amper bekend met dat verleden. Reuters-reporter Prak Chan Thul trof in de hoofdstad vooral apathie aan bij jongeren. De premier lanceerde net deze week een internetce­nsuursyste­em in Chinese stijl, wat de Tiktokgene­ratie zorgen baart. Protest lijkt onmogelijk. Daardoor lijkt het eens te meer alsof in het boeddhisti­sche Cambodja repressie en onrecht al een kleine eeuw aan het reïncarner­en zijn.

Giselle Nath

 ?? © ?? Kaing Guek Eav, alias kameraad Duch. afp
© Kaing Guek Eav, alias kameraad Duch. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium