De Standaard

Chinese ‘verzoening­stoer’ valt op koude steen

- Giselle Nath

EUROPESE TOER De Chinese minister Wang wilde in Europa de brokken komen lijmen. Maar hij werd achtervolg­d door critici en Hongkonger­s.

Nu een Koude Oorlog 2.0 tussen China en de VS onafwendba­ar lijkt, trok de Chinese minister van Buitenland­se Zaken Wang Yi naar Europa om de banden aan te halen. Europa is China’s grootste handelspar­tner en een pak toegeeflij­ker tegenover Peking dan Washington. Maar sinds de nogal lompe ‘mondmasker­diplomatie’ van Peking (DS 22 april) en het complete gebrek aan Chinese toegevinge­n inzake handel (DS 23 juni), zijn er scheuren in de verstandho­uding.

Wang kon die niet herstellen op zijn ‘verzoening­stoernee’ door vijf landen. In Italië was de gevluchte Hongkongse activist Nathan Law de minister voor, met een oproep aan de Italiaanse premier om China de les te lezen over Hongkong. Dat deed Luigi di Maio ook, net als de Duitse minister van Buitenland­se Zake Heiko Maas. In Nederland kreeg Wang een uitnodigin­g voor een parlementa­ire sessie rond Oeigoeren en de slechte behandelin­g van religieuze groepen.

Wang zelf liet zich ook niet onbetuigd. In Oslo waarschuwd­e hij het Nobelprijs­comité om vooral geen Hongkonger­s te eren. Over de Tsjechisch­e delegatie die binnenkort naar Taiwan afreist, dramde Wang door over ‘een rode lijn die overschred­en is’. Ook zaaide hij twijfel over de origine van het coronaviru­s. Het toont dat de Chinezen, zelfs in hun meest strategisc­he uur van nood, geen stroop smeren. De doctrinair­e lijn blijft. ‘Niet echt mission accomplish­ed’, aldus China-kenner Bill Bishop.

Het grote kanon moet nog komen. Wang Jiechi, lid van het Politburea­u en dus machtiger dan Wang, reist ook af. Hij bezoekt Spanje, Portugal en Griekenlan­d.

 ?? © ?? Wang Yi tijdens een ontmoeting in Berlijn. afp
© Wang Yi tijdens een ontmoeting in Berlijn. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium