De Standaard

Curatoren veilen winkels FNG met moed der wanhoop

Kandidaat-huurders van FNG-winkels kunnen nog tot maandag bieden op huurpanden van FNG. Meer dan 90 winkels staan in de etalage. Of het veel zal opbrengen, is twijfelach­tig.

- Pascal Dendooven

Het Brantano-drama krijgt een nieuw hoofdstuk. Terwijl FNG destijds tientallen miljoenen euro’s investeerd­e in het vernieuwen van het winkelbest­and van Brantano, worden die locaties nu geveild voor (ten minste) 15.000 euro per stuk. Tenminste, dat is de minimale prijs die banken volgens betrokkene­n verwachten per locatie. Voor dat geld vinden de nieuwe huurders een vernieuwde, instapklar­e winkel, uitgerust met alarm, winkelrekk­en, moderne verlichtin­g, enzovoort. Daarnaast nemen ze het huurcontra­ct over.

De bakstenen en het terrein zelf kunnen ze niet kopen. Brantano huurde zijn winkels. Voor de vastgoedei­genaren was het wel meegenomen dat FNG de winkels zo fraai opknapte door er meer dan 30 miljoen euro in te investeren – sommigen citeren zelfs hogere cijfers. Maar niet alle winkels werden even hard vernieuwd. Veel geld ging naar Boutik by Brantano dat een soort lifestyle-winkel werd, maar dat concept sloeg niet aan. ‘Per vernieuwin­gsgolf werd het meer een remodeling light’, zegt Sven De Scheemaeke­r van ACV Puls.

Pand per pand

De verwachtin­g van de banken is dus dat de veiling van de resterende huurpanden van Brantano minder dan 1 miljoen euro kan opbrengen. De curatoren hebben ruim 90 winkels te veilen, inclusief de stadswinke­ls van FNG waar nu formules als CKS en Fred & Ginger in zijn ondergebra­cht. De biedingspr­ocedure werd door de curatoren verlengd tot maandag, zegt een betrokkene.

De verwachtin­gen voor de stadswinke­ls zijn bij vastgoedei­genaars nog lager gespannen dan die voor de Brantano-locaties. In de steden staan al veel winkels leeg. ‘Waar voor winkels de vastgoedei­genaren de afgelopen twintig jaar de sterke partij waren, zijn het nu kandidaat-huurders die eisen kunnen stellen’, zegt een eigenaar van een FNG-winkel. ‘We mogen al blij zijn als men enkele duizenden euro’s wil betalen voor het alarm, de rekken, de airco en spots.’ Ook voor de curatoren is dat slecht nieuws, zij krijgen een procentuel­e commissie. Het is arbeidsint­ensief om voor al die panden huurders te

vinden. Volgens het veilinghui­s Moyersoen zijn er her en der kansen voor de winkelinri­chting van panden waarvoor geen huurder gevonden wordt.

‘De curatoren hadden het zich een maand geleden, toen ze aangesteld werden, wellicht anders voorgestel­d. Er is geen globale doorstart gekomen, men is nu haast bezig voor pand per pand een oplossing te zoeken’, zegt een betrokkene. Een vastgoedei­genaar toont enig begrip. ‘Het vorige management liet een puinhoop achter, de banken hebben de chaos vergroot door de rekeningen te blokkeren en de curatoren hebben het tij niet kunnen keren.’

Toch zetten de curatoren een dapper gezicht op. ‘Er is wel degelijk nog veel interesse voor de ruim 90 panden, zowel voor de locaties in Vlaanderen als in Wallonië’, laat curator Geert Van Deyck weten.

Kleine vijver

Deichmann, dat 43 winkels overnam, ging zelfs bij de vakbonden vragen wat de arbeidsvoo­rwaarden voor de werknemers van Brantano waren. Het was ook een hele klus om uit te vissen wie in welke winkel werkte. Een betrokkene die zowel in Nederland als in België naar FNG keek, zegt dat er een probleem was in België met de data room waarover kandidaat-kopers konden beschikken. ‘Als je op een merk bood, wist je niet of je er wel juridisch eigenaar van werd én de lijsten met eigendomsv­oorbehoud waren een kluwen.’

De eigenaars van de panden weten mogelijk komende week hoeveel van de bijna 100 winkels doorverhuu­rd worden. Het faillissem­ent dateert van 3 augustus. ‘Normaal zou ik op de dag van het faillissem­ent tegen de curator hebben gezegd: je hebt drie dagen om de winkel leeg te maken of ik zet alles op straat. Maar in deze markt vind ik het goed dat ze een huurder proberen te zoeken. De machtsverh­ouding is omgekeerd.’

Sommige eigenaars van Brantano-winkels geven de curatoren één maand om een nieuw contract af te sluiten, anderen twee maanden. Doordat de winkels alleen vergund zijn om textiel en schoenen te verkopen, is het vissen in een kleine vijver. Retail Estates, dat 28 Brantano-winkels heeft, weet er maar 7 gered via Deichmann. Die laatste belooft deze week duidelijkh­eid te brengen over de personeels­leden die het overneemt.

In de Brantanowi­nkels werd meer dan 30 miljoen euro geïnvestee­rd, nu worden ze geveild voor een habbekrats

 ??  ?? ‘Er is wel degelijk veel interesse voor de ruim 90 panden, zowel voor de locaties in
‘Er is wel degelijk veel interesse voor de ruim 90 panden, zowel voor de locaties in
 ?? © ?? Vlaanderen als in Wallonië’, zegt curator Geert Van Deyck.
Joris Herregods
© Vlaanderen als in Wallonië’, zegt curator Geert Van Deyck. Joris Herregods

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium