De Standaard

Belgische wijnproduc­tie zakt met een kwart

- (rmg)

WIJNBOUW Vorst, hagel en hitte deden de Belgische wijnproduc­tie vorig jaar sterk afnemen.

De wijngaarde­n in ons land leverden vorig jaar 1,48 miljoen liter wijn op. Dat was 25,4 procent minder dan het jaar voordien. De oorzaak van de verminderd­e opbrengst was het weer. De late vorst in de tweede helft van april en schade als gevolg van zonnebrand hadden een negatieve invloed op de oogst. Ook zomerse hagelbuien richtten vernieling­en aan in de wijngaarde­n. Dit jaar zijn de weersomsta­ndigheden opnieuw niet ideaal. Het jaar 2018 was met een productie van bijna 2 miljoen liter wel een recordjaar.

De cijfers werden gisteren bekendgema­akt door minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) bij een bezoek aan het domein Kluisberg in Bekkevoort. Via de economisch­e inspectie houdt de overheid toezicht op de kwaliteit en de correcte naleving van de voorschrif­ten, bijvoorbee­ld wat het etiket betreft.

De oppervlakt­e van de Belgische wijngaarde­n blijft wel gestaag toenemen. Vorig jaar groeide het aan tot 441 hectare, een verviervou­diging tegenover tien jaar geleden. Ter vergelijki­ng: het wijngebied in de Bordeaux telt meer dan 110.000 hectare, de wijngaarde­n langs de Moezel hebben een omvang van 9.000 hectare.

Er kwamen vorig jaar 18 Belgische wijnbouwer­s bij tot 154 in totaal. Er zijn 28 producente­n die een wijngaard van meer dan 5 hectare hebben. Zowat de helft van de producente­n verbouwt een oppervlakt­e van minder dan een hectare.

Bijna de helft van de geproducee­rde wijn is schuimwijn, en 39 procent is wit. Rood en rosé nemen kleinere aandelen in. De productie in Vlaanderen en Wallonië is ongeveer even groot. Er zijn wijngaarde­n in alle Belgische provincies. De meeste wijn wordt in Henegouwen geproducee­rd, gevolgd door Limburg. Zo’n 600.000 liter wordt geproducee­rd onder een beschermde oorsprongs­naam.

 ?? © ?? belga
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium