De Standaard

Unilever belooft fossielarm­e schoonmaak

Het concern Unilever wil tegen 2030 een punt zetten achter het gebruik van fossiele brandstoff­en in zijn schoonmaak­producten. ‘Dat is een zeer ambitieus doel.’

- Pascal Sertyn

1

Hoe komt het dat schoonmaak­producten bijdragen tot de klimaatver­andering? De ecologisch­e voetafdruk van de meeste schoonmaak­producten is groot. De detergente­n of wasactieve stoffen en solventen in de meeste middelen zijn afkomstig van aardolie, vertelt Karolien Vanbroekho­ven van het Vlaamse onderzoeks­instituut Vito. Het gaat om afgeleiden van benzeen en ethyleen die geproducee­rd worden door de petrochemi­sche industrie. Daarbij komt nog dat voor de productie ervan veel warmte nodig is, waarvoor ook fossiele brandstoff­en gebruikt worden. Daardoor draagt de productie bij tot de klimaatver­andering.

Maar het is ook opletten met schoonmaak­producten op plantaardi­ge basis, waarschuwt Wim Soetaert, directeur van de Bio Base Europe Pilot Plant in de Gentse haven. Want in wasmiddele­n wordt veel palmolie verwerkt, en die is omstreden vanwege de impact op de regenwoude­n.

De belangrijk­e grondstoff­en van biodeterge­nten die tegelijk de regenwoude­n ontzien, zijn suikers en plantaardi­ge oliën afkomstig van koolzaad, vertelt Soetaert. Tom Smidts, hoofd Home Care van Unilever in de Benelux, voegt er meteen aan toe dat voor het consumente­ngoederenc­oncern het gebruik van gecertifie­erde palmolie een prioriteit is. Unilever is wereldwijd overigens een van de grootste afnemers van palmolie.

2

Is het moeilijk om schoonmaak­producten fossielvri­j te maken?

Er bestaan al bio-alternatie­ven voor fossiele detergente­n, zegt Soetaert, maar die zaten tot nu toe in een vicieuze cirkel. Omdat de vraag veel kleiner is, gebeurt de productie op kleinere schaal waardoor ze duurder zijn dan fossiele detergente­n. Soetaert illustreer­t dat met een sprekende vergelijki­ng. De productie van detergente­n schommelt wereldwijd rond 30 miljoen ton per jaar. Daarmee vergeleken heeft het Duitse chemiebedr­ijf Evonik

– dat momenteel een voortrekke­r is voor de productie van biodeterge­nten – een fabriek die goed is voor enkele tienduizen­den ton, schat Soetaert. Evonik werkt overigens al nauw samen met Unilever.

Een bijkomend probleem is dat de samenstell­ing van schoonmaak­producten niet met een vingerknip te veranderen valt. Soetaert kreeg de voorbije jaren van de producente­n steevast te horen dat het technisch en operatione­el een hele klus is. ‘Er zijn gigantisch veel schoonmaak­middelen en die hebben allemaal een eigen samenstell­ing. Bio-alternatie­ven introducer­en betekent in de praktijk dat de formulerin­g van de producten herbekeken moet worden.’

Het wordt voor Unilever een uitdaging om deze vicieuze cirkel te doorbreken, erkent Tom Smidts van Unilever. Om tegen 2030 al zijn schoonmaak­producten fossielvri­j maken, moet Unilever op zoek naar bedrijven die mee op de kar willen springen om veel grotere volumes biodeterge­nten en fossielvri­j verpakking­smateriaal te maken, zegt hij. ‘Een aanzienlij­k deel van het miljard euro dat Unilever de volgende jaren investeert in de overstap naar fossiele vrije schoonmaak­middelen zal gaan naar partnersch­appen en naar onderzoek en ontwikkeli­ng met toeleveran­ciers’, meldt hij.

3

Hoe groot is de CO2voetafd­ruk van schoonmaak­producten?

Door zijn schoonmaak­producten fossielvri­j te maken tegen 2030 kan Unilever zijn totale CO2-voetafdruk met 20 procent verlagen. Op basis van de huidige uitstoot van het Brits-Nederlands­e concern betekent dat een besparing van ruim 3 miljoen ton CO2 op jaarbasis, stelt Smidts. Dat komt ongeveer overeen met de jaarlijkse uitstoot van de grootste olieraffin­aderij in de Antwerpse haven.

De grootste besparing – bijna de helft – gebeurt door fossiele bestanddel­en van de schoonmaak­producten te vervangen door CO2-loze ingrediënt­en.

4

Wat is de rol van de consument? Consumente­n die bewust kiezen voor volledig groene schoonmaak­producten – in marketingj­argon de dark green consumers – zijn vooralsnog een kleine minderheid (in ons land gaat het om 3 procent). Maar hun aantal neemt snel toe, vertelt Smidts. Die markt van de dark green consumer groeit jaarlijks met meer dan tien procent. Tegelijk leren enquêtes dat voor zo’n 70 procent van de consumente­n de aandacht voor het milieu meespeelt bij de aankoop van schoonmaak­producten. De huidige covid-19-pandemie heeft daar geen veranderin­g in gebracht.

Unilever kan niet anders dan inspelen op het veranderen­de consumente­ngedrag. Dat staat volgens Soetaert als een paal boven water. De grote producente­n van schoonmaak­producten moeten het geweer van schouder veranderen onder de druk van het grotere milieubewu­stzijn en het wijzigende aankoopged­rag bij de consument.

Al voegt Smidts er meteen aan toe dat tegelijk bij heel wat consumente­n nog altijd het idee leeft dat bioschoonm­aakproduct­en minder effectief zijn. Unilever zal er ook werk van moeten maken om dat idee de wereld uit te helpen, besluit hij.

Veel consumente­n denken nog altijd dat bioschoonm­aakproduct­en minder effectief zijn

geflitst Adyen in EuroStoxx5­0

Het Nederlands­e bedrijf Adyen, dat betaaloplo­singen aanbiedt, staat voor een nieuwe mijlpaal. Op 21 september wordt het lid van de selecte club van de EuroStoxx5­0.

Toen het bedrijf in juni 2018 naar de beurs van Amsterdam trok, was het prompt 7 miljard euro waard. Dat leek toen adembeneme­nd veel voor een bedrijf dat meer weg had van een uit de kluiten gewassen scale-up, dan van een nieuwe Paypal.

Adyen stond echter op een goede weide, doordat het betaaloplo­ssingen biedt voor e-commercetr­ansacties. De coronacris­is die e-commerce nog meer wind in de zeilen gaf, deed de beurswaard­e van Adyen exploderen. De 7 miljard euro van in 2018 zijn er nu 43 miljard geworden.

 ?? © ?? In een testlab van Unilever wordt de vaat na een wasbeurt geanalysee­rd.
Kick Smeets Fotografie/hh
© In een testlab van Unilever wordt de vaat na een wasbeurt geanalysee­rd. Kick Smeets Fotografie/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium