De Standaard

Olieparadi­js moet spaarpot aanspreken

- Nico Tanghe

De lage olieprijs wurgt niet alleen arme petrostate­n. Zelfs het steenrijke Koeweit vreest na oktober de lonen van het overheidsp­ersoneel niet meer te kunnen betalen.

De meeste olieproduc­erende Golfstaten willen af van hun afhankelij­kheid van het zwarte goud, door hun economieën sneller te diversifië­ren én financieel in te grijpen. Want als de olieprijs ineenzakt – zoals vandaag het geval is met nog 40 dollar per vat – dreigt een economisch­e ramp. Daarom investeert Saudi-Arabië, bijvoorbee­ld, volop in duurzame energie en verhoogt het tegelijk de belastinge­n.

Maar Koeweit? Daar zit alles al jaren politiek vast. De Koeweiti blijven onverstoor­d op grote voet leven, zoals het een steenrijke petrostaat betaamt. Liefst 80 procent van de plaatselij­ke bevolking werkt er in dienst van de overheid, die gul omspringt met allerlei premies en subsidies. Een gemiddeld gezin in Koeweit krijgt volgens het persagents­chap Bloomberg algauw 2.000 euro per maand aan overheidsg­eld toegestopt voor voeding, brandstof en behuizing.

De Koeweitse minister van Financiën, Barak Al-Sheetan, waarschuwt nu voor een nijpend tekort in de overheidsf­inanciën. Volgens hem zit er vanaf november te weinig geld in de staatskas om de salarissen van het overheidsp­ersoneel te betalen. Door de huidige olieprijs zullen de inkomsten uit de export van olie en gas – goed voor 90 procent van alle inkomsten van de kleine Golfstaat – dit coronajaar wellicht de helft lager uitvallen dan in het recordjaar 2014.

Nieuwe Rolex

Voorstelle­n om te snoeien in de overheidsf­inanciën of om via een staatsleni­ng geld op te halen, raakten de voorbije jaren nooit goedgekeur­d door de politieke impasse tussen enerzijds het verkozen parlement en anderzijds de premier die aangesteld wordt door de machtige emir van Koeweit. Daardoor is het overheidst­ekort de voorbije zeven jaar tot 46 miljard dollar opgelopen. Nu dreigt er zelfs een liquiditei­tstekort.

Dat is voldoende om in de kleine petrostaat, die amper vier miljoen inwoners telt, de alarmbelle­n te doen afgaan. ‘We zullen op een dag wakker worden en vaststelle­n dat al ons spaargeld op is. Niet omdat we onze bankrekeni­ng niet hebben bekeken, maar omdat we dachten dat het lage cijfer daarop ongetwijfe­ld een fout van de bank was. Waarop we gewoon een nieuwe Rolex kochten’, citeert Bloomberg Fawaz Al-Sirri, de topman van investerin­gsfirma Bensirri.

Het spaargeld waar hij op doelt, is het Future Generation­s Fund, een gigantisch staatsfond­s van 550 miljard dollar. Dat fonds was oorspronke­lijk bedoeld als appeltje voor de dorst, als alle olie op zou zijn. Maar onder druk van de financiële markten – zowel S&P als Moody’s verlaagde de kredietrat­ingvooruit­zichten van Koeweit – moet het nu al aangesprok­en worden om het overheidst­ekort te dichten.

Einde in zicht

De voorbije weken kocht het Future Generation­s Fund voor 7 miljard dollar aan activa op van de overheid in Koeweit. Door een recente wetswijzig­ing moet daarnaast nog eens 12 miljard dollar per jaar naar de staatskas vloeien – in afwachting van de uitgifte van een staatsleni­ng en van grondige hervorming­en. Want zonder extra besparinge­n op de overheidsu­itgaven zal het staatsfond­s over vijftien tot twintig jaar volledig leeggezoge­n zijn, waarschuwe­n critici. Volgens hen moet aan de Koeweiti eerlijk verteld worden dat het einde van het olieparadi­js in zicht is.

‘We zullen op een dag wakker worden en vaststelle­n dat al ons spaargeld op is'

Fawaz AlSirri Topman investerin­gsfirma Bensirri

 ?? © ?? Olie is in Koeweit goed voor 90 procent van de inkomsten. afp
© Olie is in Koeweit goed voor 90 procent van de inkomsten. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium