De Standaard

Kwaaltjes nekken Clijsters op US Open, Goffin stoot wel door

- Hans Jacobs

TENNIS Zolang Kim Clijsters fysiek niet top is, zal ze moeite hebben om een match te winnen. Dat bleek nog maar eens op de US Open.

In de drie officiële toernooien die Clijsters tot nog toe speelde – Monterrey in Mexico, Dubai en nu de US Open – lag ze er na één wedstrijd uit. Ze kreeg wel telkens een stevige tegenstand­er voorgescho­teld. Op de US Open moest de 37-jarige Clijsters pas na drie sets buigen tegen Jekaterina Aleksandro­va, nummer 29 van de wereld (6-3, 5-7, 1-6). ‘Ik kan dit plaatsen. Ik voel dat ik het nog kan, dat is de reden waarom ik herbegon’, zei Clijsters. ‘Ik heb uiteindeli­jk genoten van de US Open. Ik voel dat ik stappen in de goede richting heb gezet.’

Vooral op de World Team Tennis, het demonstrat­ietoernooi van enkele weken geleden, maakte Clijsters vooruitgan­g. Ze won daar zelfs van grandslamw­innaressen Sofia Kenin en Sloane Stephens. Maar die ‘wedstrijdj­es’ naar vijf games zijn amper te vergelijke­n met de US Open, waar naar twee winnende sets wordt gespeeld. Bovendien speelden weer kwaaltjes op. Clijsters moest met een buikspierb­lessure het voorbereid­ingstoerno­oi van Cincinnati laten schieten. Zo was haar lichaam niet helemaal klaar om zich voor te bereiden op de US Open. Pas als Clijsters fysiek topfit is, zal ze in staat zijn haar toptennis een wedstrijd lang op te dringen.

Gravelseiz­oen overslaan?

Eén officiële wedstrijd winnen zou symbolisch een orgelpunt zijn. Maar om één wedstrijd te winnen, komt Clijsters niet terug. Het is de bedoeling zo ver mogelijk te geraken in toernooien en dan moet ze verschille­nde wedstrijde­n in enkele dagen kunnen verteren. Het volgende luik is het (Europese) gravelseiz­oen, niet meteen Clijsters’ favoriete ondergrond. Door de veranderin­g van ondergrond wil het lichaam weleens sputteren, de rally’s (en de matchen) duren langer. Niet onlogisch dat Clijsters twijfelt of ze het gravelseiz­oen wel gaat doen.

Goffin zegeviert

Ook voor Kirsten Flipkens is de US Open afgelopen. Ze verloor in de tweede ronde van de Amerikaans­e Jessica Pegula in drie sets (6-7, 7-6, 3-6). Yanina Wickmayer kon Sofia Kenin, de winnares van de Australian Open, dan weer niet verrassen in de eerste ronde (6-2, 6-2).

David Goffin heeft wel een ticket voor de derde ronde op de US Open op zak. De Luikenaar moest daar wel vier sets voor zwoegen tegen de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris (7-6, 4-6, 6-1, 6-4).

 ?? © ?? Kim Clijsters won nog geen officiële wedstrijd sinds haar comeback. afp
© Kim Clijsters won nog geen officiële wedstrijd sinds haar comeback. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium