De Standaard

Een waakhond mag blaffen

Als een lopend strafonder­zoek geen vooruitgan­g maakt, heeft de pers wel degelijk het recht om de burgers daarover te informeren, schrijft Walter Van Steenbrugg­e.

- Walter Van Steenbrugg­e Advocaat

In zijn opiniestuk ‘Trial by media is nooit onschuldig’ (DS 2 september) hekelt advocaat Joris Van Cauter de journalist­en die verslag uitbrachte­n over de lopende gerechteli­jke onderzoeke­n naar studentenc­lub Reuzegom en de zaak-Chovanec. De auteur vindt dat ‘fundamente­el oneerlijk’ voor de verdachten. Het doet hem denken aan middeleeuw­se praktijken. Van Cauter geeft ook de bronnen van de journalist­en (lees: de advocaten) een standje en beroept zich op ‘het moderne strafproce­srecht’ om dit soort volksbestr­affingen tegen te gaan.

Het lijkt me nuttig er de wet van ons strafproce­s eens bij te nemen. Die wet schrijft voor dat een gerechteli­jk onderzoek niet oordeelt over schuld of onschuld, maar er alleen toe strekt de feiten op een eerlijke en onpartijdi­ge wijze te onderzoeke­n en de waarheid aan het licht te laten komen. Precies met dit doel van waarheidsv­inding, schrijft de wet voor dat een gerechteli­jk onderzoek geheim moet blijven. Daarnaast moet het geheim van het onderzoek de rechten van de partijen in de onderzoeks­fase beschermen, zoals het vermoeden van onschuld en het recht op privacy.

In het stadium waarin nog bewijzen moeten worden verzameld, mag aan de rechten van de partijen geen onherstelb­are schade worden berokkend. De wet schrijft ook voor dat al wie zijn medewerkin­g verleent aan het gerechteli­jke onderzoek tot geheimhoud­ing verplicht is. Daarmee wordt bedoeld: de onderzoeks­rechter, de procureur des Konings, de politie en de experts in het onderzoek.

Het recht op informatie

Een wijdverspr­eid en hardnekkig misverstan­d, dat klaarblijk­elijk ook bij Van Cauter leeft, is dat de geheimhoud­ingsplicht in het strafonder­zoek ook zou gelden voor de particulie­re partijen zelf. Alsof de verdachte en het slachtoffe­r zich in volstrekt stilzwijge­n zouden moeten hullen zodra zich een gerechteli­jk onderzoek ontplooit. Zo ver reikt de geheimhoud­ingsplicht in het strafonder­zoek niet. De vrijheid van de partijen om in de pers te spreken over een lopend strafonder­zoek, wordt alleen begrensd door het verbod van misbruik van informatie.

Als een zaak geen vooruitgan­g maakt of wanneer het onderzoek wordt gesaboteer­d of oneerlijk of partijdig verloopt, dan mag een burgerlijk­e partij zich daarover publiekeli­jk uitlaten. Ook een verdachte mag dat doen. Dat is een fundamente­el recht, en dat is maar goed ook. Weinigen schijnen dat te beseffen. Bovendien is er ook nog de vrijheid van meningsuit­ing. De pers heeft het recht om het publiek te informeren en het publiek heeft recht op informatie.

Aangezien gerechtsza­ken en lopende onderzoeke­n nu eenmaal onlosmakel­ijk verbonden zijn met het maatschapp­elijke leven en de gemoederen kunnen beroeren, laat dit fundamente­le recht de pers toe om ook disfunctie­s binnen justitie bloot te leggen. Het Mensenrech­tenhof ziet het zelfs als een plicht van de media om als een wakkere waakhond op te treden om de democratie te vrijwaren.

Doofpot

Alleen door zaken tot op het bot uit te spitten en de burger, die tegelijk kiezer is, te informeren, kunnen aberraties aan het licht komen en kan er veranderin­g en vooruitgan­g komen. De Belgische pers mag op het vlak van het gerechteli­jke onheil nog zeer mild worden genoemd. Wat zijn de media toch lief geweest voor de verantwoor­delijken van gemanipule­erde onderzoeke­n zoals dat naar de Bende van Nijvel (letterlijk zo verwoord door de onderzoeks­rechter), de moord op rijkswacht­er Peter De Vleeschauw­er, de Antwerpse ‘botinnekes’ en ga zo maar door. Wat zijn ze lief voor het openbaar ministerie, dat een instituut mag blijven dat nooit en door niemand wordt gecontrole­erd.

De omerta en de justitiële surplace mogen van mij ophouden. Of verkiest Van Cauter een terugkeer naar de perpetuo silentio en de hem goed bekende pauselijke Crimen Sollicitat­ionis, waarin men priesters verheerlij­kte als ze de doofpot bovenhaald­en?

Alleen door zaken tot op het bot uit te spitten en burgers te informeren, kunnen aberraties aan het licht komen

 ?? © ?? Journalist­en en advocaten aan het justitiepa­leis van Antwerpen. blg
© Journalist­en en advocaten aan het justitiepa­leis van Antwerpen. blg
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium