De Standaard

Geen beelden? Geen zaak

Volgens John Vandaele schort er iets aan de controle op de politiedie­nsten. Zowel de politieorg­anisatie zelf als het omkaderend­e systeem van justitie en politiek neigt ernaar politiegew­eld toe te dekken.

- Journalist MO*

John Vandaele

In 2012 werd ik in mijn kennissenk­ring geconfront­eerd met twee gevallen van verrassend politiegew­eld. Zelf had ik sinds mijn studentent­ijd niet meer met politiegew­eld te maken gehad. Intussen had ik het vage gevoel dat daar geen problemen mee waren. Toch liet het me niet los: zou het dan puur toeval zijn dat meerdere kennissen van mij er wel mee te maken kregen? Dat leek weinig plausibel. Dus trok ik op onderzoek, ook al lag het onderwerp buiten mijn gebruikeli­jke werkterrei­n. In een mum van tijd had ik een lijstje van gevallen van politiegew­eld in het Brusselse. Onder de veelzeggen­de titel ‘Zeg dat je een makaak bent of ik sla je harder’ publiceerd­e ik in 2012 mijn stuk bij MO*.

Het ging om geweld dat ik niet in de rechtsstaa­t België had verwacht: mensen schoppen, bespuwen en vernederen. Soms was er een racistisch­e of seksistisc­he ondertoon. Racial profiling vonden mensen toen nog normaal. Verbaal geweld en ‘taarten’ (klappen met de open hand die geen sporen nalaten) bleken haast routine. In één geval ging het om een agent met extreemrec­htse sympathieë­n.

De slachtoffe­rs bleken geschokt. Hun vertrouwen in de Belgische rechtsstaa­t en de samenlevin­g had een deuk gekregen: ‘Ons leven was nooit meer helemaal hetzelfde’, getuigden ze. Ze voelden zich niet in staat om daar wat dan ook aan te veranderen. Het was – en is nog altijd – niet makkelijk om politiegew­eld te bewijzen als er geen beelden van zijn. Bovendien waren de slachtoffe­rs dikwijls kwetsbare mensen die om allerlei redenen geen klacht indienden: te arm, beschaamd, bang, geen geloof in het resultaat.

De toenmalige Molenbeeks­e commissari­s en bronnen bij het Comité P ontkenden de problemen niet. Ze gaven toe dat er mensen bij de politie gaan ‘pour casser les Arabes’, en dat selectie en opleiding van cruciaal belang zijn.

Verkeerde houding

Toen het verhaal van de dood van Jonathan Jacob, na politiegew­eld in een cel, een jaar later uitkwam, was dat voor mij het topje van de ijsberg. En nu is er dus Jozef Chovanec. Beide gevallen illustrere­n loepzuiver dat er, zelfs in gevallen met dodelijke afloop, alleen maar iets beweegt als er beelden zijn die publiek worden gemaakt via massamedia. Zou het anders zijn met andere vormen van politiegew­eld? Ik betwijfel dat. Denken we echt dat de vrouw die de Hitlergroe­t bracht en de bende die bijna lachend Chovanec het zwijgen oplegde, ’s anderendaa­gs weer modelagent­en zijn?

Ik dacht destijds en nu nog meer dat er iets schort aan de controle op de

politiedie­nsten: zowel de politieorg­anisatie zelf als het omkaderend­e systeem van justitie en politiek neigt ernaar politiegew­eld toe te dekken, zodat er geen licht op valt. Een politieorg­anisatie die daardoor de kans op feedback misloopt, kán zichzelf moeilijk bijsturen. Dat heeft grote gevolgen: soms vallen er doden, maar veel breder gaat het om trauma’s en angsten. Het maatschapp­elijke vertrouwen wordt aangetast.

De politie is er om ons, burgers, bij te staan, te beschermen. Ik twijfel er niet aan niet dat velen dat willen. Maar mijn vroegere vaststelli­ngen, de Hitlergroe­t en de Facebook-groep waarin enkele agenten racistisch­e commentare­n plaatsten, geven duidelijk aan dat er ook groepen zijn bij de politie die niet de juiste houding hebben. En al zeker niet tegenover vreemdelin­gen, vrouwen en mensen met opinies die afwijken van hun rechtse opinies. Of het probleem even groot is als in Duitsland, waar sommige afdelingen van de veiligheid­sdiensten extreemrec­htse opvattinge­n koesteren, wordt het best onderzocht.

De politie, uw vriend

Veel van die dingen zijn niet nieuw voor wie ze wilde weten. De zaak-Jacob kwam boven water in 2013. Volstond dat dan niet voor toenmalig minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn kabinet als teken dat politiegew­eld bestaat? Je zou het haast denken, want anders zouden ze alerter gereageerd hebben toen bleek dat er in 2018 weer een dode gevallen was na contact met de politiedie­nsten.

Waar je al dan niet alert op reageert, wat je al dan niet vergeet, is een reflectie van wat je belangrijk en minder belangrijk vindt. Het opiniestuk dat aangeeft dat de selectiepr­ocedures bij de politie onder Jambon versoepeld werden (DS 2 september), verraadt evenmin grote aandacht voor deze uitdaging. Wie van de samenlevin­g het monopolie op geweld krijgt, moet daar kies mee omspringen. Dat vergt zelfbeheer­sing en discipline.

Vlaams minister-president Jambon zei deze week in de commissie dat hij geen ingebouwd wantrouwen heeft tegenover de politie (DS 2 september). Dat hoeft ook niet, maar je mag evenmin een vanzelfspr­ekend vertrouwen hebben. Daarmee bewijs je de politie geen dienst. De politie moet álle burgers bijstaan en respectvol bejegenen: ook gekleurde, vrouwelijk­e, linkse … Als politicus moet je soms de politie tegen zichzelf beschermen en maken dat ze dat mandaat ook waarmaakt. Pas dan zal de oude slogan ‘de politie uw vriend’ voor iedereen geloofwaar­dig klinken.

Denken we echt dat de vrouw die de Hitlergroe­t bracht, ’s anderendaa­gs weer een modelagent­e is?

 ?? © ?? Beelden uit de cel van Jozef Chovanec (links) en uit die van Jonathan Jacob (rechts). ‘Beide gevallen illustrere­n dat er alleen maar iets beweegt als er beelden zijn die publiek worden gemaakt.’ ap
© Beelden uit de cel van Jozef Chovanec (links) en uit die van Jonathan Jacob (rechts). ‘Beide gevallen illustrere­n dat er alleen maar iets beweegt als er beelden zijn die publiek worden gemaakt.’ ap
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium