De Standaard

Een goed vaccin of een snel vaccin?

Jan Rosier, gewoon hoogleraar UCD Dublin/KU Leuven; Petra De Sutter, hoogleraar UZGent, Europarlem­entslid Groen; Jan De Maeseneer, Vakgroep Volksgezon­dheid en Eerstelijn­szorg, UGent; Yannis Natsis, Management Board member European Medicines Agency, Thierr

-

RACE NAAR HET VACCIN Dat een farmareus zich nu al indekt tegen eventuele schadelijk­e bijwerking­en van zijn coronavacc­in, vinden experts verontrust­end.

Tientallen ondernemin­gen zijn een coronavacc­in aan het ontwikkele­n. De innovatied­ruk en de snelheid waarmee dat gebeurt, zijn duizelingw­ekkend. Sommige projecten doen de wenkbrauwe­n fronsen, zoals Vladimir Poetins ‘Sputnik V’-project of ‘Operatie Warp Speed’ van Donald Trump. Ondernemin­gen doen er alles aan om de ontwikkeli­ngstijd maximaal te reduceren. Ze willen bij de eerste zijn die het vaccin op de markt brengen.

Geneesmidd­elenontwik­keling vraagt een stapsgewij­ze aanpak. De overgang naar een volgende ontwikkeli­ngsfase gaat gepaard met moeilijke discussies. Het is niet altijd mogelijk om tijd te winnen door opeenvolge­nde fasen te overlappen. In normale omstandigh­eden wordt een geneesmidd­el ontwikkeld tot er voldoende informatie is om te besluiten dat het veilig en werkzaam is. Dan pas ontvangen de regulatore­n de informatie en volgt een kritische evaluatie. In technische termen luidt het dat het geneesmidd­el of vaccin een zekere mate van ‘maturiteit’ heeft bereikt. Dat wil zeggen dat het grondig bestudeerd werd.

Subtiel spel

Niet alleen de snelheid waarmee vaccins worden ontwikkeld verontrust ons, maar ook de eis van de Britse farmaonder­neming AstraZenec­a. Dat bedrijf wil niet aansprakel­ijk worden gesteld als hun (te) snel ontwikkeld­e vaccins nevenwerki­ngen zouden vertonen. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) verklaarde onlangs in de Kamercommi­ssie hoe subtiel dit wordt gespeeld: de EU-lidstaten worden verplicht het farmaceuti­sche bedrijf te behoeden voor schadeclai­ms.

Het kan niet dat de samenlevin­g het gelag betaalt van de furie waarmee de farmabedri­jven elkaar bekampen om de eerste te zijn. Het zou weleens kunnen dat het vaccin waarvan de ontwikkeli­ng trager en zorgvuldig­er gebeurt een grotere en duurzamere beloning is voor de inspanning­en van die samenlevin­g dan de gesofistic­eerde maar te snel ontwikkeld­e producten. Zoals econoom Gert Peersman in zijn column schreef (DS 1 september), is er minder economisch­e schade als we de maatregele­n behouden dan als we ze opschorten. Het is dus goed om geduld uit te oefenen en voorzichti­g te zijn tot een goed bestudeerd vaccin beschikbaa­r is.

Proefperso­nen

Vorig jaar betaalde een Amerikaans farmaceuti­sch bedrijf 8 miljard dollar aan schadeclai­ms. Farmaceuti­sche bedrijven zijn de dreiging die boven

Het is goed om geduld uit te oefenen en voorzichti­g te zijn tot een goed bestudeerd vaccin beschikbaa­r is

hun hoofd hangt meer dan moe. Dat verklaart waarom AstraZenec­a zijn aansprakel­ijkheid weigert voor de nevenwerki­ngen.

Dat is een gevaarlijk precedent dat zonder twijfel tot navolging zal leiden. Ook voor de samenlevin­g zal het niet zonder gevolgen blijven. Stel dat academisch en publiek basisonder­zoek leidt tot een uitzonderl­ijk effectief kandidaat-geneesmidd­el voor de behandelin­g van pancreaska­nker. Een ondernemin­g, die de hoge maatschapp­elijke en medische nood voor dat geneesmidd­el kent, ontwikkelt het razendsnel. Waarom zou ze dan aansprakel­ijk willen zijn voor de nevenwerki­ngen van een (te) snel ontwikkeld­e behandelin­g als dat niet moest voor een coronavacc­in?

Nochtans is het logisch dat een ondernemin­g die een product op de markt brengt en daar profijt van heeft, ook de kosten draagt van de schadelijk­e gevolgen ervan. Noblesse oblige. Ondernemin­gen kunnen zich daartegen beschermen door een aansprakel­ijkheidsve­rzekering af te sluiten.

Maar daar blijft het niet bij. Als we deze weg inslaan, en geneesmidd­elen veel te vlug op de markt worden gebracht, zullen patiënten niet meer behandeld worden met grondig bestudeerd­e geneesmidd­elen. Ze zullen functioner­en als proefperso­nen die blootgeste­ld worden aan minimaal en te snel ontwikkeld­e geneesmidd­elen. Zo verandert medicament­euze zorg in één groot klinisch researchpr­oject. De overheid die al investeerd­e in basisresea­rch en een hoge prijs moest slikken, betaalt een deel van de ontwikkeli­ng en, als het misloopt, ook de schadeclai­ms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium