De Standaard

Voorbij de eigen schaduw

-

Zou het kunnen dat we na een eindeloze zwerftocht door een barre en oeverloos saaie politieke woestijn nu een leefbaar landschap in het vizier hebben, misschien zelfs een plek waar het leven beter of toch interessan­ter kan worden? Die hoop droeg Egbert Lachaert vrijdag uit. De voorzitter van Open VLD is over zijn eigen schaduw gestapt, en heeft ook CD&V over de afgrond helpen springen. Hij straalde het rustige zelfvertro­uwen uit van mensen die hun eigen angsten hebben overwonnen. De boodschap was positief en no-nonsense.

Hij sprak over partijen die het compromis zoeken omdat ze willen regeren, en die het langetermi­jnperspect­ief van het land voor ogen nemen. De werven zijn zo algemeen geformulee­rd dat er weinig tegenin te brengen valt. De gedeelde nadruk op veiligheid valt op, en de vaagheid over fiscalitei­t, de ruime tijd om de totaal ontspoorde begroting te beteugelen, kortom de schemer over maatregele­n die pijn zullen doen en die de partijen in de diepe ideologisc­he ravijnen onder hun onuitgegev­en coalitie zullen doen staren. Maar er spreekt ambitie uit om essentiële werven aan te pakken. En daarover nu klassieke politieke onderhande­lingen te voeren. Met als eerste levensvraa­g wie premier mag worden.

Die formateur is nog niet eens aan de slag, en nu al rijst de vraag waarom dat in godsnaam 467 dagen moest duren. Al die tijd verstarden Open VLD en CD&V voor de toorn van de N-VA en de verscheurd­heid daarover in eigen rangen. Angst is een hardnekkig sentiment. Tot het omslaat. In afkeer, bijvoorbee­ld, voor de boeman die Bart De Wever afgelopen zomer bleef spelen. Het pantser van almacht van de N-VA corrodeert al sinds de gemeentera­adsverkiez­ingen. Jan Jambon hakte er in de zaak-Chovanec grote gaten in. En het enige andere alternatie­f zijn verkiezing­en. Daarvoor is de angst, zeker bij CD&V, nog groter.

Dus moesten ze springen. Ze rekenen erop dat het lef en de schwung van de macht de onrust in de eigen gelederen zullen sussen en een bonus zullen opleveren bij de kiezer. Het elan van investerin­gsregering, al is het dan door schulden op schulden te stapelen, kan hen een eind brengen. Genoeg bronnen voor instabilit­eit en spanningen, tussen socialiste­n en groenen, tussen MR en PS, tussen links en liberaal. Maar Vlaanderen is de echte achilleshi­el. Vijftien maanden stilstand lag ook aan de vrees voor de rol die de N-VA zich zal aanmeten wanneer de partij naast Vlaams Belang op de krappe oppositieb­anken zit. Een centrumlin­kse regering die met een Vlaamse minderheid naar 200 jaar België toewerkt, is een lekker doelwit. Maar volstaat dat om te overleven naast een Vlaams Belang dat alle onbehagen naar zich toe wil halen en alles in de strijd gooit om extra onbehagen te scheppen?

Nu al rijst de vraag waarom dat in godsnaam 467 dagen moest duren

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium