De Standaard

Gezocht: dirigent met vaste hand voor Vivaldi-partituur

-

Een kernuitsta­p in 2025 kan misschien nog net, maar voor goede oplossinge­n is het al even te laat.

‘We moeten nu doorzetten. De industrie staat klaar, er is een enorme opportunit­eit. Geen reden dus om te twijfelen aan de kernuitsta­p.’ Als het afhangt van Jan Van de Putte, de nucleaire specialist van Greenpeace, is het nu het moment voor de groenen om aan de onderhande­lingstafel door te zetten en de sluiting van de kerncentra­les, zoals die al meer dan zeventien jaar in een wet staat, ook door te voeren.

Dat is ook wat de groenen lijken te doen aan de onderhande­lingstafel, maar tezelfdert­ijd is de kernuitsta­p bespreekba­ar geworden. Als andere partijen de wet alsnog willen wijzigen om twee centrales langer open te houden, moeten ze daar een prijs voor betalen, luidt de redenering. De kernuitsta­p staat daarmee niet langer in graniet gebeiteld. Op minder dan 4,5 jaar voor de laatste kerncentra­le moet sluiten, is er geen zekerheid over de vervangcap­aciteit. Europa heeft nog geen toestemmin­g gegeven om gascentral­es met subsidies te ondersteun­en. Hoeveel die steun zal kosten, staat niet vast. Of er voldoende wordt geïnvestee­rd om de stroombevo­orrading te verzekeren, is evenmin duidelijk. En dat terwijl de economisch­e kostprijs van een stroomuitv­al gigantisch is.

Riskante operatie

Dit voorjaar heeft de Kamer, onder leiding van een opmerkelij­ke coalitie van Groen en de N-VA, nog wel een breed gesteund compromis bereikt over maatregele­n om de kostprijs van het steunmecha­nisme te beperken en de lasten op de factuur te doen dalen, maar intussen is de klok blijven tikken. Een kernuitsta­p kan misschien nog net, maar het wordt een riskante operatie, waarbij op verschille­nde borden tegelijk geschaakt moet worden. Een energiepar­k in enkele jaren grotendeel­s vervangen, was hoe dan ook al een huzarenstu­k. Het vele treuzelen en schipperen van de voorbije jaren heeft het alleen maar moeilijker gemaakt.

In de milieubewe­ging groeit het besef dat het niet meer mogelijk is om van de kernuitsta­p een breekpunt te maken. ‘We blijven het geen goed idee vinden om het nucleaire risico te verlengen’, zegt coordinato­r Matthias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu. ‘Maar er is intussen zoveel tijd verloren in dit dossier dat het erop aankomt een oplossing te vinden, zodat de

Als andere partijen twee centrales langer open willen houden, moeten ze daar een prijs voor betalen, luidt de redenering van de groenen

 ?? © ?? De kerncentra­le van Tihange. belga
© De kerncentra­le van Tihange. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium