De Standaard

KU Leuven ontzegt betrokken Reuzegomle­den toegang tot gebouwen

- Klaas Maenhout

SANDA DIA De KU Leuven start een nieuw tuchtrecht­elijk onderzoek naar de studenten die betrokken waren bij de dodelijke Reuzegom-doop van Sanda Dia. De KU Leuven start het nieuwe onderzoek nadat de universite­it inzage gekregen had in het dossier van de zaak-Sanda Dia. De 20-jarige student overleed in 2018 na een uit de hand gelopen studentend­oop. De universite­it heeft zich onlangs benadeelde partij gesteld en inzage gevraagd in het strafrecht­elijk dossier. Dat verzoek is ingewillig­d. ‘De universite­it maakt intussen gebruik van het inzagerech­t en is een nieuw tuchtrecht­elijk onderzoek gestart’, klinkt het in een persberich­t.

De betrokken studenten krijgen ook tot het einde van het eerste semester van het academieja­ar 2020-21 geen toegang tot de universite­itsgebouwe­n van de KU Leuven. Dat doet de universite­it ‘om vanaf de start van het academieja­ar de onderwijsa­ctiviteite­n veilig en sereen te laten verlopen’.

De betrokken studenten kunnen de komende maanden wel deelnemen aan digitale lessen, op voorwaarde dat er geen interactie is tussen de studenten en ze dus geen actieve rol kunnen opnemen.

Taakstraf

De KU Leuven heeft eerder een sanctie opgelegd aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop. De betrokken studenten kregen – op basis van de informatie die toen beschikbaa­r was – een maatschapp­elijke taakstraf en moesten een paper schrijven. Sinds de reconstruc­tie van de fatale Reuzegom-doop (DS 25 juli) kregen de KU Leuven en rector Luc Sels uit verschille­nde hoeken felle kritiek over de vermeende lakse aanpak tegenover de betrokken Reuzegom-leden. In een open brief aan de rector vroegen 27 academici van de KU Leuven begin augustus om strengere tuchtmaatr­egelen (DS 4 augustus). Sels verdedigde toen de aanpak. ‘Men pakt ons nu op wat vandaag gekend is. Mochten we toen over die informatie beschikt hebben, was onze beslissing anders geweest’, zei hij toen in Terzake.

Gisteravon­d hielden enkele honderden studenten in Leuven een manifestat­ie over de zaak. ‘We pleiten voor rechtvaard­igheid, en willen de ouders en vrienden van Sanda steunen’, klonk het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium