De Standaard

Lichte veroordeli­ng komt Wilders niet slecht uit

-

Geert Wilders is ook in beroep veroordeel­d voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak. Hij krijgt daarvoor geen straf. De PVV-leider gaat in cassatie en houdt zo de schijnwerp­ers op zich.

Meer dan zes jaar geleden is het ondertusse­n dat Geert Wilders op een verkiezing­sbijeenkom­st in Den Haag aan zijn sympathisa­nten vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde almaar harder ‘Minder! Minder!’ ‘Dan gaan we dat regelen’, antwoordde Wilders.

Meer dan 6.000 Nederlande­rs dienden een klacht in omdat ze zich beledigd en gediscrimi­neerd voelden. In 2016 gaf de rechter hen gelijk: Wilders had zich schuldig gemaakt aan groepsbele­diging én het aanzetten tot discrimina­tie. Maar hij kreeg geen straf.

Wilders ging in beroep. Dat proces, in een extra beveiligde rechtbank, verliep bijzonder tumultueus. De PVV-leider liet geen gelegenhei­d onbenut om er een politiek proces van te maken. In de eerste plaats vond hij dat hij nooit aangeklaag­d had mogen worden. De ‘minder Marokkanen’-uitspraak vatte immers het PVV-gedachtego­ed samen, zei hij. Het was een politieke boodschap en de vrijheid van meningsuit­ing is nagenoeg absoluut. Hij liet ook niet na om de onafhankel­ijkheid van de rechters ter discussie te stellen. ‘PVV-haters in deze neprechtba­nk hebben vonnis al klaar. Geen eerlijk proces’, twitterde hij. En het openbaar ministerie was ‘schorriemo­rrie’ dat de zaken ‘in de doofpot wilde stoppen’.

De rechters moesten over eieren lopen om te vermijden dat ze Wilders extra (twitter)munitie zouden geven. Ook in hun uitspraak toonden ze zich gisteren erg genuanceer­d. Ja, hij heeft zich strafbaar gemaakt aan groepsbele­diging. Omdat dat kan bijdragen aan de polarisati­e in Nederland, kan hij zich niet verschuile­n achter zijn recht op vrije meningsuit­ing.

Al jaren bedreigd

Maar anders dan de rechtbank in Den Haag, spraken de rechters hem vrij voor het aanzetten tot discrimina­tie ‘omdat de opzet van Wilders er niet op gericht was zijn publiek daartoe aan te sporen’. Hij krijgt ook geen straf, omdat het hof zwaar laat meewegen dat hij al jaren bedreigd en beveiligd wordt voor het uitdragen van zijn mening.

Maar opnieuw is Wilders niet tevreden. Hij kondigde meteen aan dat hij in cassatie gaat: ‘Nederland is een corrupt land geworden waar de vrijheid van meningsuit­ing bij het grofvuil is gezet. Ik zal altijd de waarheid blijven spreken, wat de gevolgen ook zijn.’

Door in cassatie te gaan, kan hij de aandacht op zich houden tot de verkiezing­en van maart volgend jaar. Een meerderhei­d van de Nederlande­rs vindt dat hij nooit

Een meerderhei­d van de Nederlande­rs vindt dat Wilders nooit voor de rechter had mogen komen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium