De Standaard

Geviseerde gemeenten schakelen niet naar code oranje

Voorlopig gaat maar één school in Vlaanderen naar code oranje, waarbij leerlingen slechts halftijds fysiek naar school mogen. Nochtans zitten verschille­nde gemeenten, in en rond Brussel en Antwerpen, in de gevarenzon­e.

- Simon Grymonprez

1

In welke gemeenten moeten de scholen naar code oranje?

Maandag start het Gemeenteli­jk Instituut voor Secundair Onderwijs (GISO) in Diegem, Machelen, in code oranje. Dat heeft burgemeest­er Marc Grootjans (CD&V) al vorige week vrijdag beslist, op vraag van de schooldire­ctie en in samenspraa­k met de gouverneur. Hij heeft daarvoor ook toestemmin­g moeten vragen aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Machelen heeft daarmee een Vlaamse primeur: het is de eerste gemeente die (op eigen initiatief) een school laat schakelen naar code oranje.

‘De leerlingen uit het GISO komen bijna allemaal uit andere gemeenten’, motiveert Grootjans. ‘Dat maakt contactops­poring moeilijker.’ Voor de leerlingen betekent het dat ze maar de helft van de tijd op school zijn, de andere helft volgen ze afstandson­derwijs. De andere scholen in Machelen blijven in code geel.

2

Hoe groot is het risico dat een school naar code oranje moet schakelen?

De Risk Assessment Group (RAG) publiceerd­e vrijdag een advies waarin ze 26 gemeenten sterk aanbeveelt om de lokale crisiscel te laten komen. Het gaat om de negentien Brusselse gemeenten, enkele gemeenten in de Vlaamse Rand (Vilvoorde, Wemmel, Kraainem, Machelen, Grimbergen), maar ook Antwerpen en Borsbeek. De RAG vernieuwt die lijst elke week.

Via de nationale crisiscel worden de gouverneur­s ingelicht, die dan de gemeenten contactere­n. In theorie organisere­n die gemeenten zo snel mogelijk een lokale crisiscel met de directies van de scholen en de Centra voor Leerlingen­begeleidin­g. Als zij beslissen om naar een andere code te schakelen, lichten ze Ben Weyts in. Die heeft 48 uur om de beslissing te accepteren of te verwerpen. Als Weyts de veranderin­g goedkeurt, hebben scholen twee weken de tijd om van code te veranderen.

De woordvoerd­er van Weyts liet vrijdag nogmaals verstaan dat ‘het de bedoeling is om zo veel mogelijk vast te houden aan code geel, tenzij het écht nodig is. Als het probleem zich buiten de schoolmure­n situeert, dan moeten kinderen daar niet voor opdraaien.’

3

Wat hebben de gemeenten beslist die door de RAG worden genoemd?

De gemeenten zijn niet van plan om van code te veranderen. Vilvoorde riep als één van de eerste al vrijdagnam­iddag de crisiscel bijeen. ‘Na overleg werd beslist om in code geel te blijven’, zegt burgemeest­er Hans Bonte (SP.A). ‘Na grondige analyse stellen we vast dat de besmetting­en niet aan de scholen kunnen worden toegeschre­ven.’

Bonte vraagt wel dat de RAG vanaf nu vroeger bijeenkomt, zodat gemeenten niet op een vrijdagnam­iddag over een codeverand­ering moeten beslissen. Scholen hebben dan wel in theorie twee weken om te schakelen, ‘als een situatie acuut is, moet je direct kunnen schakelen’, zegt Bonte.

Ook de andere gemeenten hebben – al dan niet na overleg met de crisiscel of de gouverneur – beslist om niet te schakelen naar een andere code. Bij het kabinet van Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (SP.A) is te horen dat ‘de cijfers toch in dalende lijn zijn’, en dat er geen reden is om nu te veranderen naar code oranje. Ook in Borsbeek wil burgemeest­er Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) ‘zo lang mogelijk in code geel blijven’.

Ook in Brussel zijn beleidsmak­ers niet van plan te veranderen naar code oranje. De Hoge Ambtenaar en de burgemeest­ers van het Gewest hebben beslist om gezamenlij­k een beslissing te nemen voor het volledige Gewest en dus ook een gezamenlij­k advies te bezorgen aan de drie verantwoor­delijke onderwijsm­inisters. ‘Momenteel zijn er geen verdere acties gepland voor het onderwijs’, laat de Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers Ndaya weten. ‘Wij monitoren de situatie en stellen vast dat de cijfers dalen ten opzichte van vorige week. Er wordt voorlopig geen nieuwe vergaderin­g ingepland en code geel blijft gelden voor het hele Gewest.’

‘Als het probleem zich buiten de schoolmure­n situeert, dan moeten kinderen daar niet voor opdraaien’

Michaël Devoldere Woordvoerd­er Ben Weyts (NVA)

 ?? © ?? Het GISO in Diegem start maandag in code oranje. Daarmee heeft Machelen een Vlaamse primeur.
Olivier Matthys
© Het GISO in Diegem start maandag in code oranje. Daarmee heeft Machelen een Vlaamse primeur. Olivier Matthys

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium