De Standaard

Tweede coronagolf in Turkije, waar niemand iets van mag weten

- Giselle Nath

COVID19 Hoewel in Turkije de officiële censuur doorslaat, houdt de tweede coronagolf er zwaar huis. ‘Voetballer­s die geen contact hebben met het publiek worden wel getest, medisch personeel niet.’

In Antalya, parel aan de Turkse Riviera, zijn de afgelopen twee maanden bijna een miljoen vakantiega­ngers neergestre­ken. Ze werden aangetrokk­en door garanties over ‘covid-vrije’ hotels. Maar buiten de gedesinfec­teerde lobby’s voelt de Turkse bevolking het effect van die mobiliteit. De medische beroepsver­eniging van Antalya waarschuwt dat ziekenhuiz­en overspoeld raken. ‘Het publiek krijgt de echte cijfers in de badplaats niet te horen’, zegt de Turkse arts Nursel Sahin. ‘Het ministerie van Gezondheid houdt geen toezicht meer. Offers van burgers en medisch personeel worden weggesmete­n voor de economie.’ Veel toeristen werden volgens Sahin niet getest.

Sahin sluit zich aan bij een koor van artsen dat kanttekeni­ngen maakt bij de Turkse coronacijf­ers. Zopas bekritisee­rden zes longartsen het ‘ongeziene en ongrondwet­telijke’ verbod op onafhankel­ijke studies naar corona door het ministerie in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t The Lancet. Turkije claimt 6.511 covid-doden. Dat is minder dan België en bijna 3.000 minder dan het qua bevolking eerder vergelijkb­are Duitsland.

‘In mei was het aantal officiële doden in heel Turkije al kleiner dan de oversterft­e in Istanbul alleen’, schrijven de zes dokters. ‘De cijfers zijn alleen te verklaren als Ankara de regels van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie niet volgt.’ De ernst van de situatie dringt echter niet breed door. Zopas haalde de regering oppositiek­anaal TELE1 voor vijf dagen uit de ether wegens kritiek op het regime Erdogan.

Op huwelijken mag voortaan niet meer gedanst worden of voedsel opgediend. ‘Blijf in godsnaam binnen’, liet de gouverneur van Istanbul zich ontvallen. ‘We willen brood, water of kranten leveren en we kunnen helpen wie krap zit.’ Daar wringt in de praktijk het schoentje. De Turken kreunen onder de economisch­e crisis. Fabrieken en toeristisc­he zaken blijven open om de honger af te weren. Velen wonen met meerdere generaties op kleine oppervlakt­en.

‘Twee keer per week krijgen profvoetba­llers, die niet in contact komen met een publiek, toch een coronatest’, haalde dokter Ömer Ardaman aan in de oppositiek­rant Gazete Duvar. ‘Maar medisch personeel krijgt geen tests.’

 ?? © ?? De Turkse arts Nusel Sahin. rr
© De Turkse arts Nusel Sahin. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium