De Standaard

Brantano blijft in onzekerhei­d, FNG Nederland ‘gered’

De werknemers van Brantano weten nog altijd niet welke werknemers een toekomst hebben bij Deichmann en in welke winkels. Een groot contrast met Nederland, waar de hele organisati­e overgenome­n wordt.

- Pascal Dendooven

De Duitse groep Deichmann maakte op 24 augustus bekend dat hij 43 winkels overneemt van het failliete Brantano. De meerderhei­d van de Brantano-winkels bleef achter. Deichmann zei pas afgelopen woensdag tegen de verhuurder­s van de winkels met welke 43 winkels het wil doorstarte­n. De website Retail Detail publiceerd­e vrijdag de lijst van locaties. Het personeel weet nog niet wie opgevist wordt. Ze weten ook niet of Deichmann de arbeidsvoo­rwaarden gaat respectere­n.

Van Haren, het Nederlands filiaal van Deichmann dat de 43 Brantano-winkels laat ombouwen tot de formule vanHaren, zei vrijdag in een persberich­t dat de winkels pas vanaf 1 februari de deuren openen.

Van Haren zegt die tijd nodig te hebben om de winkels om te bouwen. Het wil ook in voldoende opleiding voorzien.

Dat betekent dat er tussen het tijdstip van het faillissem­ent (3 augustus) en de heropening zes maanden zullen zitten. En dat is niet zo onschuldig. Na zes maanden is de overnemer niet meer verplicht om cao 32 bis toe te passen en moet hij dus niet meer de anciennite­it van de werknemers respectere­n. Voor personeels­leden die eerder in opleiding worden gezet, geldt mogelijk wel de toepassing van de cao.

Bij Brantano, ooit gestart als familiebed­rijf in Aalst, werken heel wat werknemers met een hoge anciënnite­it. Vragen aan Van Haren en Deichmann of men van plan is cao 32 bis toe te passen, bleven vrijdag onbeantwoo­rd. In een persberich­t probeert Van Haren wel een geruststel­lende toon aan te slaan, maar concrete toezegging­en blijven uit. ‘We doen ons uiterste best om zo veel mogelijk personeels­leden van Brantano een baan te bieden’, luidde het.

Minstens twee op de drie voormalige Belgische FNG medewerker­s verliezen hun baan

Doordat Deichmann het hoofdkanto­or niet overneemt en ook niet het distributi­ecentrum in Erembodege­m, verdwijnen sowieso honderden jobs. Deichmann neemt ook minder dan de helft van de winkels over. Dat betekent dat er van de bijna 900 jobs mogelijk maar om en nabij de 260 gered worden. Deichmann zou zelf nog niet weten wie in welke winkel werkte en hoeveel anciënnite­it de werknemers van bepaalde winkels hadden. ‘Ik heb zelden zo’n puinhoop gezien’, zegt een betrokkene. ‘Wat is de rol van de curatoren in deze’, vraagt Erika Lambert van ACV Puls zich af.

Rozenboom

In het begin van het biedingspr­oces had Krein Bons, ceo van Van Haren, nog gezegd dat hij alle Brantano-winkels wilde. Maar uiteindeli­jk blijft er van Brantano weinig over. Zelfs de merknaam verdwijnt. Los van cao 32 bis is er nog een sector-cao die bepaalt dat bij sluitingen de overnemer de oude werknemers voorrang moet geven bij de aanwerving. Pascale Innocent, personeels­directeur van Van Haren, beloofde de vakbonden komende week meer informatie te zullen geven.

Het faillissem­ent in België van FNG is grotendeel­s geëindigd in een veiling die Moyersoen mocht uitvoeren van de curatoren. Veilingmee­ster Moyersoen was al aanwezig bij de gesprekken met bieders die een doorstart wilden van Brantano. De Belgische aanpak contrastee­rt met de Nederlands­e, waar alle winkels open bleven en één overnemer de hele organisati­e met de 180 winkels koopt. Opmerkelij­k is dat die overnemer Martijn Rozenboom is. Hij was lid van het consortium rond FNG-medeoprich­ter Dieter Penninckx dat eind juli nog probeerde het faillissem­ent van de Benelux-tak van FNG te vermijden, door de bankschuld over te kopen. Maar ABN Amro weigerde met Rozenboom & co. te praten. ABN Amro en de banken maakten ook een doorstart vroegtijdi­g onmogelijk door de bankrekeni­ngen te blokkeren terwijl er nog 27 miljoen euro op stond. Ook een doorstart met een Frans durfkapita­alfonds kreeg geen kans. Rozenboom rekent op het management van FNG Nederland rond Richard Turk voor de doorstart.

An Michiels

Nu het stof gaat liggen, blijkt dat de beslissing de stekker eruit te trekken massaal jobs vernietigd­e in België en ook minder opbracht dan de banken hadden gehoopt. De curatoren zijn nu bezig de winkelinri­chting te verkopen van de ruim 90 winkels waar nog geen oplossing voor is. Ze proberen ook huurcontra­cten over te dragen.

Hoeveel jobs Rozenboom bij FNG Nederland zal redden, is onduidelij­k. Hij deed eerder de reputatie op geld te verdienen aan noodlijden­de bedrijven. Rozenboom is van plan om van alle stakeholde­rs inspanning­en te vragen: verhuurder­s, leverancie­rs én personeel. Een aantal winkels heeft geen toekomst.

In België is er sowieso zo goed als geen doorstart. Van de volledige textielpoo­t met meer dan 90 stadswinke­ls worden er maar 21 gered. 7 winkels van CKS en daarnaast 14 verkoophoe­kjes van CKS in een Galeria Inno. Alleen de kinderkled­ing blijft over. Dames- en herentexti­el verdwijnt. Het is de Claes Retail Group, bekend van JBC en Mayerline, die CKS voortzet met 53 werknemers.

Het bod van Claes Retail Groep haalde het van het duo An Michiels en Hans Lust. Michiels was aankoopdir­ecteur bij FNG. Ze hadden onder meer bij Rozenboom aangeklopt om de doorstart te helpen financiere­n, maar die hapte uiteindeli­jk niet toe.

Momenteel lopen er nog ‘restbiedin­gen’ op de ruim 90 resterende panden van FNG die nog geen bestemming hebben gevonden. Er wordt op de winkelinri­chting geboden. Als vervolgens ook winkels een nieuwe huurder vinden, kunnen daar mogelijk ook nog jobs gered worden. Talrijke retailers zoals ZEB (Colruyt), Bristol en JBC zijn in de markt om enkele locaties van het vroegere Brantano over te kopen. Met wat nu geweten is, is duidelijk dat bij de hele liquidatie van FNG België twee op de drie werknemers hun baan verliezen, als het al niet meer is.

De beslissing van de banken om er de stekker uit te trekken kent buiten de veilingmee­sters alleen maar verliezers

 ??  ?? Van Brantano zal uiteindeli­jk weinig overblijve­n. Zelfs de merknaam verdwijnt. © sandravanw­atermeulen.be
Van Brantano zal uiteindeli­jk weinig overblijve­n. Zelfs de merknaam verdwijnt. © sandravanw­atermeulen.be
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium