De Standaard

Gerecht staakt Fortis-onderzoek

Alle tenlastele­ggingen in het onderzoek naar de teloorgang van Fortis, bijna twaalf jaar geleden, zijn verjaard.

- (belga)

De onderzoeks­rechter had zeven ex-bestuurder­s van de Fortisgroe­p en van de Fortis-bank in verdenking gesteld omdat zij de beleggers onvoldoend­e geïnformee­rd zouden hebben, maar het parket had de buitenverv­olgingstel­ling gevraagd. Onder hen Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en Filip Dierckx.

Het gerechteli­jk onderzoek naar de teloorgang van Fortis startte in oktober 2008 en spitste zich voornameli­jk toe op de periode tussen september 2007 en april 2008. In die periode plande Fortis een kapitaalsv­erhoging. In de loop van het gerechteli­jk onderzoek werden de ex-bestuurder­s in verdenking gesteld omdat zij de beleggers onvoldoend­e zouden hebben geïnformee­rd over de blootstell­ing van Fortis aan de gevolgen van de vastgoedcr­isis in de VS, ten tijde van de overname van ABN Amro.

In een eerste fase besloot het Brusselse parket hen onder meer te vervolgen voor valsheid in geschrifte in de jaarrekeni­ngen en oplichting. Na bijkomend onderzoek kwam het parket tot de conclusie dat het niet zeker was dat het misdrijf van valsheid in jaarrekeni­ngen kon worden aangetoond.

Door het wegvallen van die tenlastele­gging waren volgens het parket van Brussel ook de andere feiten verjaard. Bovendien was in Nederland een schikking afgesloten waarbij zo’n 290.000 beleggers zich aanmeldden om een schadeverg­oeding te krijgen voor een totaalbedr­ag van 1,3 miljard euro.

In 2018 besliste het Brusselse parket al om niemand meer te vervolgen. ‘Onze prioriteit was dat de slachtoffe­rs vergoed zouden worden, en dat is ook het geval’, klonk het. Of dat via een strafproce­s of via een schikking was, was van ondergesch­ikt belang.

In beroep?

Het grootste deel van de aandeelhou­ders die zich burgerlijk­e partij hadden gesteld, had die schikking aanvaard en trok zijn burgerlijk­e partijstel­ling in. Een 150-tal aandeelhou­ders besloot de schikking niet te aanvaarden en dringt bij monde van hun advocaat, Mischael Modrikamen, aan op een doorverwij­zing en een proces voor de correction­ele rechtbank. Modrikamen bekijkt nu of hij in beroep gaat.

Verzekerin­gsgroep Ageas, de beursgenot­eerde opvolger van het vroegere Fortis, reageert ‘bijzonder verheugd’ dat hij niet doorverwez­en wordt naar de strafrecht­er. ‘Met deze nieuwe belangrijk­e stap in de afwikkelin­g van de zaken uit het verleden, kan de groep zich nog meer richten op de verdere ontwikkeli­ng van zijn verzekerin­gsactivite­iten.’

Na het Fortis-debacle tijdens de financiële crisis zette de verzekerin­gstak de activiteit­en voort onder de naam Ageas. Het Franse BNP Paribas kocht de bankactivi­teiten van Fortis op.

 ?? © photo news ?? Jean-Paul Votron (l.) en Maurice Lippens in augustus 2007.
© photo news Jean-Paul Votron (l.) en Maurice Lippens in augustus 2007.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium