De Standaard

Technologi­ecorrectie in Tesla-tempo V

-

eertien dagen geleden vierde Apple het halen van een beurswaard­e van 2.000 miljard dollar met een dagwinst van 5%. ‘Evenveel als de volledige waarde van 13 Bel20’ers, was de pijnlijke realiteit van de waardeverh­oudingen’, schreven we.

Donderdag verloor Apple 8% in een correctie of minus 180 miljard dollar. Dat zijn 19 Bel20-aandelen plus de helft van AB InBev.

De ‘technologi­ecorrectie’ – zo wordt de terugval genoemd – ging vrijdag voort op Wall Street. De S&P500 ging vlug 2,2% lager en de groeibeurs Nasdaq zakte snel bijna 4%. Apple verloor nog eens 5%. In minder dan twee dagen ging er dus meer af dan de hele Bel20. Tesla verloor sinds de top van maandag 20% of 100 miljard dollar beurswaard­e. De meeste commentato­ren spreken van een gezonde correctie. Of om Tom Simonts van KBC Securities te citeren: ‘Een kuddebeweg­ing naar het zuiden. Net zoals de kudde tot eergistere­n nog en bloc naar het noorden trok.’ En hij voegde er nog aan toe: ‘Winstnemin­gen met de spreekwoor­delijke deur die te klein is.’

Er is geen algemene beurscorre­ctie. Hoe kan het ook? Buiten technologi­e en een kransje uitzonderi­ngen staan er dit jaar weinig aandelen op winst. De Europese beurzen reageerden kalm op de forse terugval van Apple en co.

In Brussel en elders in Europa viel op hoe sterk de bankaandel­en presteerde­n. KBC, ING, BNP Paribas: ze gingen vrijdag allemaal hoger. Gewoonlijk is dat de sector die bij baisses het hardste onderuitga­at. En nog: een aandeel als Solvay won vrijdag meer dan 2% en sluit de week af met een winst van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium