De Standaard

Daar is het kijk- en luistergel­d weer

Dat sommige VRT-reeksen eerst op Streamz te zien zullen zijn, vindt Kurt Van Eeghem een schande. Programma’s waarvoor de belastingb­etaler al heeft betaald, zouden niet achter een betaalmuur mogen komen.

- Kurt Van Eeghem Televisie en radioprese­ntator en schrijver.

Elke Vlaming betaalt, via de belastinge­n, 45 euro per jaar aan de VRT. Dat is 20 euro minder dan de 65 euro die de gemiddelde Europeaan voor zijn openbare omroep overheeft. In ruil krijgt de Vlaming een gediversif­ieerd aanbod: Eén, Canvas, Sporza, Ketnet plus een resem radionette­n en websites. De burger is duidelijk tevreden, want hij stemt massaal af op de openbare zenders. De marktaande­len zijn in vergelijki­ng met de rest van Europa spectacula­ir. Geen enkel land doet beter. Het zou normaal zijn mocht de VRT daarvoor alle lof krijgen. Vooral omdat ze dat goede resultaat met minder middelen behaalt.

Tot zover de hulde. Dat de overheid haar goudhaantj­e onvoldoend­e steunt, merk je (nog) niet meteen aan Canvas, een kwaliteits­zender die ons wordt benijd. Bij sommige radiozende­rs kun je wel al horen dat het vet van de soep is. Creatieve duizendpot­en doen hun uiterste best om met etensreste­n gastronomi­e te produceren. Soms slagen ze daarin, al merkt de kritische luisteraar dat dat ook vaak niet lukt.

Minder geld voor ‘vedetten’

De VRT gaat op zoek naar extra middelen, omdat de overheid het minimum minimorum niet meer klaar houdt – een normale reflex. De voorbije jaren werd gretig politiek personeel gereder kruteerd bij de redacties van de VRT. En kijk, nu ze als nieuwkomer­s een stoel in het Vlaamse halfrond hebben, bevoordele­n ze plots de commerciël­e zenders. Het regeerakko­ord is duidelijk, de VRT wordt aan banden gelegd. Zo mag het huis niet meer bieden op de rechten van populaire sporten en moet het zijn ‘vedetten’ minder betalen (lees: verhuis maar naar de commerciël­e zenders). Bovendien wordt de VRT verplicht om mee te stappen in een ‘Vlaamse Netflix’ die, zoals we inmiddels weten, Streamz heet.

Een openbare omroep blijft de beste garantie voor kwaliteit. Wie ooit zappend een avond op een Amerikaans hotelbed doorbracht, weet wat ik bedoel

Dat je met overheidsg­eld op de kleintjes moet letten, is normaal. Buitenspor­ige sommen besteden aan sportrecht­en of ‘vedetten’ is uit den boze. Ik heb niet de indruk dat daar zo vaak tegen werd gezondigd. Hoe dan ook, terughoude­ndheid moet de regel zijn. Maar vragen aan de burger om een tweede keer te betalen voor zijn openbare omroep, is een regelrecht­e schande. En het bedrag is niet min. Om de betere programma’s van de VRT als eerste te zien, zal je 11,95 euro per maand of jaarlijks bijna 150 euro moeten neertellen. Ja, ook de programma’s van de commerciël­e zenders en een resem films zitten in het aanbod, maar dat doet hier niet ter zake.

Ik denk dat de maatregel een Europese controle niet zal overleven. In 2008 heeft Europa de VRT voor minop de vingers getikt. Herinner u hoe commissari­s voor Concurrent­iebeleid Neelie Kroes onze toenmalige minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) toen de les spelde. De openbare zender moest onder meer zijn merchandis­ingen nevenactiv­iteiten publiek maken.

Race to the bottom

Mensen laten bijbetalen voor programma’s, is een aanval op de fundamente­le principes van het begrip ‘openbare omroep’. Die krijgt middelen van de overheid om welbepaald­e diensten te verlenen aan de burger: nieuwsgari­ng, ontspannin­g, cultuur, sport en maatschapp­elijk duiding. Een commerciël­e omroep werkt anders en mag zelf beslissen om, bijvoorbee­ld, alleen ontspannin­g en sport aan te bieden. Het valt op dat de grootste Vlaamse commerciël­e zender het belangrijk vindt om nieuws aan te bieden. Waarvoor hulde. Dat bewijst het belang van de VRT, want het goede voorbeeld krijgt navolging. De Vlaamse overheid deelt die redenering geenszins. Haar liefde voor de VRT vertaalt zich niet in de dotatie en negeert het belang dat de ons omliggende landen hechten aan de openbare zenders.

Een openbare omroep blijft de beste garantie voor kwaliteit, anders volgt er een race to the bottom. Wie ooit zappend een avond op een Amerikaans hotelbed doorbracht, weet wat ik bedoel. Wil je in Amerika duiding en kunst bekijken of beluistere­n, dan kan dat alleen op PBS (Public Broadcasti­ng Service) of NPR (National Public Radio). Voor beide zenders betalen kijkers. Dat is toch de wereld op z’n kop? Is dat de weg die wij opgaan?

Geef de VRT een correct bedrag om haar werk goed te doen en laat de burger niet extra betalen voor de duurdere producties. Want zo voer je stiekem het kijk- en luistergel­d terug in. Daar waren we toch vanaf?

 ?? © Frederic Van Zandycke ?? Cheyenne et Lola met Veerle Baetens (links) komt eerst op Streamz, dan pas op Eén.
© Frederic Van Zandycke Cheyenne et Lola met Veerle Baetens (links) komt eerst op Streamz, dan pas op Eén.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium