De Standaard

Een klacht uit verbitteri­ng

René Stockman heeft advocaat Walter Van Steenbrugg­e gedagvaard voor laster in de nasleep van het euthanasie­proces. Daar stellen Johan Braeckman en Dirk Verhofstad­t zich vragen bij.

- Johan Braeckman & Dirk Verhofstad­t

Dat sommigen niet berusten in de uitspraak van de volksjury van het euthanasie­proces dat in januari plaatsvond, is niet geheel onbegrijpe­lijk. We hopen dat het geen vorm van laster en eerroof is om ervan uit te gaan dat wie in elke vezel doordronge­n is van het katholicis­me, het moeilijk heeft met de morele en levensbesc­houwelijke transitie die zich de voorbije decennia voltrok. Het is dan ook niet onredelijk om de dagvaardin­g van advocaat Walter Van Steenbrugg­e door broeder René Stockman mee vanuit dit perspectie­f te begrijpen (DS 26 augustus).

Wellicht zijn er ook meer directe redenen, zoals het feit dat de arts die de euthanasie uitvoerde op Tine Nys, ondanks zijn vrijspraak, het risico loopt binnenkort opnieuw voor de rechter te moeten verschijne­n. Meester Van Steenbrugg­e verdedigde die arts tijdens het Gentse euthanasie­proces en clashte al eerder met René Stockman.

Broeder Stockman beticht Van Steenbrugg­e van ‘laster en lasterlijk­e aangifte’, omdat hij tijdens het euthanasie­proces en in de media zou hebben beweerd dat het assisenpro­ces er kwam onder invloed van Stockman, generaal-overste van de Broeders van Liefde in Rome. Er moet nog worden aangetoond dat de advocaat zich daar schuldig aan maakte. En ook als hij effectief insinueerd­e dat René Stockman het openbaar ministerie beïnvloedd­e, is het lang geen uitgemaakt­e zaak dat het om laster en lasterlijk­e aangifte gaat.

Gifmoord

Van Steenbrugg­e verdedigde een arts die werd beschuldig­d van gifmoord. Dat het tot die beschuldig­ing en een assisenzaa­k kwam, is opmerkelij­k. De zaak was eerst afgewezen door de raadkamer in Dendermond­e. Jaren later werd ze weer opgerakeld, zonder dat ooit duidelijk werd wat de precieze aanleiding daarvan was. Niet alleen is het normaal dat een advocaat zich daarover luidop vragen stelt, het is ook zijn plicht.

Van Steenbrugg­e wou Stockman als getuige oproepen, zodat hij hem rechtstree­ks kon vragen of hij al dan niet een rol speelde in het gebeuren, maar de voorzitter van het hof van assisen verwierp zijn verzoek. Dat de advocaat zich schuldig maakte aan ‘laster en lasterlijk­e aangifte’ komt bijgevolg nogal krampachti­g en vergezocht over. Bovendien is een pleidooi van een advocaat juridisch beschermd, net om te vermijden dat de advocatuur zich te pas en te onpas zou moeten verantwoor­den voor een rechtbank. Een advocaat moet vrijuit kunnen spreken, in het belang van de verdedigin­g van zijn cliënt.

Mochten een of meerderen van de beschuldig­de artsen zijn veroordeel­d in Gent, had Stockman dan de woorden van meester Van Steenbrugg­e als laster geïnterpre­teerd? We kunnen het nooit zeker weten, maar we vermoeden van niet. Toen de zaak naar assisen werd doorverwez­en, gaf broeder Stockman aan daar opgetogen over te zijn. De vrijspraak was om begrijpeli­jke redenen ongetwijfe­ld een bittere pil om te slikken.

Van God los

De traditione­le, conservati­eve waarden en normen die tijdens de jeugdjaren van Stockman vanzelfspr­ekend waren, zijn grotendeel­s vervangen door een meer liberale en progressie­ve ethiek. De autonomie en het zelfbeschi­kkingsrech­t van de burger worden veel meer gerespecte­erd dan vroeger, en de samenlevin­g vaart daar wel bij. Het kerkbezoek is dramatisch gedaald, het religieuze geloof in het bovennatuu­rlijke is fel afgezwakt. We zijn steeds meer van God los, maar dat leidde niet tot de gevreesde zedenverwi­ldering of morele onverschil­ligheid, eerder integendee­l.

Dat euthanasie ook bij psychisch lijden als gevolg van een psychiatri­sche aandoening mogelijk is, moet Stockman al lang een doorn in het oog zijn. De Broeders van Liefde beheert twaalf Belgische psychiatri­sche instelling­en. Het bestuur van de Belgische Broeders van Liefde gaf enkele jaren geleden zelf voorzichti­g te kennen niet tegen euthanasie te zijn binnen zijn instelling­en, ook niet als het over psychisch lijden gaat. Voor de generaal-overste was dat al helemaal onaanvaard­baar. De discussie die erop volgde, leidde ertoe dat ‘Rome’ besliste dat de psychiatri­sche instelling­en

Voor Stockman staat trouw aan de leer van de kerk op de eerste plaats – wie niet in de pas loopt, wordt eruit gegooid of krijgt een proces aangesmeer­d

onder het bestuur van de Belgische Broeders van Liefde zich niet langer katholiek mogen noemen (DS 5 mei).

Compromisl­oos

We hebben er geen idee van of de Belgische Broeders van Liefde daarvan wakker liggen. Wellicht tillen ze zwaarder aan de ietwat dreigende opmerking van Stockman dat de gebouwen eigendom zijn en blijven van het generaal bestuur in Rome, wat vervelende financiële gevolgen kan hebben voor de instelling­en en tot menselijke drama’s kan leiden. Het illustreer­t hoe rigide de modus operandi van broeder Stockman is. Op de eerste plaats staat de compromisl­oze trouw aan de leer van de kerk, al de rest lijkt secundair. Wie niet in de pas loopt, wordt eruit gegooid of krijgt een proces aangesmeer­d.

Dat laatste mochten ook Norbert Bethune en Rik Devillé, van de werkgroep Mensenrech­ten in de Kerk, ondervinde­n. Ze klaagden het seksueel misbruik van meerdere minderjari­gen aan door leden van de Broeders van Liefde. Daarop werden ze door Stockman aangeklaag­d voor ‘laster en eerroof’. De rechter gaf geen gevolg aan de klacht. De advocaat van Bethune en Devillé? Walter Van Steenbrugg­e.

Het staat Stockman vrij om klachten in te dienen en processen aan te spannen zoveel hij maar wil. Maar het lijkt er sterk op dat hij mensen zo wil intimidere­n of hun reputatie wil besmeuren. Het is jammer dat de teleurstel­ling over de teloorgang van het katholicis­me in België zich zo bitter vertolkt. Het is onsportief, hardvochti­g en intellectu­eel flauw. Benieuwd wat de rechter er deze keer van zal vinden.

 ??  ?? ‘De modus operandi van broeder René
‘De modus operandi van broeder René
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Stockman is rigide.’
Ivan Put
© Stockman is rigide.’ Ivan Put

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium