De Standaard

Had de pers het ook kunnen weten?

-

De politie, het gerecht en Binnenland­se Zaken liggen onder vuur in de zaak-Chovanec. Maar had het perscommun­iqué dat het parket van Charleroi enkele dagen na zijn dood verspreidd­e, ook de pers niet kunnen, of zelfs moeten, alarmeren? niet moeten of kunnen weten?

In dit dossier zijn zeker fouten gemaakt. Maar journalist­en laten zelf ook weleens steken vallen. Dat besef kan hen alleen maar aanzetten tot enige terughoude­ndheid wanneer ze fouten van de politie, het gerecht en de politiek aanklagen. Sommige lezers verweten de krant de voorbije weken dat ze te veel focuste op de verantwoor­delijkheid van minister Jan Jambon (N-VA), en te weinig op het gerecht en de politie. Maar het parket van Charleroi reageerde pas enkele dagen geleden op de kritiek en de vragen. Feiten komen slechts mondjesmaa­t aan het licht.

Dat journalist­ieke verontwaar­diging vaak selectief is, bleek ook bij de moord op de Aalsterse ex-burgemeest­er Ilse Uytterspro­t. Toen vorig jaar aan het licht kwam dat de man die de verkrachti­ng en de moord van Julie Van Espen bekend had, al eerder veroordeel­d was wegens verkrachti­ng, stond het hele land in rep en roer. Hij was op vrije voeten in afwachting van zijn beroepspro­cedure, die al bijna twee jaar op zich liet wachten. Dagenlang stonden de kranten vol met artikels over de lakse aanpak van zedendelin­quenten en de trage werking van het gerecht. Maar toen Uytterspro­t vorige maand om het leven gebracht werd door haar partner, bleef die brede verontwaar­diging uit.

Nochtans had de verdachte in die zaak ook een gerechteli­jk verleden. Hij was al twee keer veroordeel­d wegens partnergew­eld, maar kreeg telkens bijzonder lichte straffen opgelegd. Enkele dagen na de dood van Uytterspro­t werd, eveneens in Aalst, een vrouw neergestok­en door haar ex-man op de parking van het woonzorgce­ntrum waar ze werkte.

Femicide of vrouwenmoo­rd is wereldwijd een groot probleem. De Standaard besteedde er redactione­el uitgebreid aandacht aan in artikels over Turkije, in Latijns-Amerika, in Frankrijk. De hoofdredac­teur van de krant heeft er minder dan een jaar geleden over gecommenta­rieerd naar aanleiding van enkele gevallen in eigen land. Maar toch leidden de twee nieuwe gevallen in Aalst niet tot een nieuwe opstoot van verontwaar­diging. In De Standaard bleef die beperkt tot een opiniestuk. Even opmerkelij­k is dat in de zaak-Uytterspro­t nauwelijks kritiek werd geuit op de lichte bestraffin­g van de dader bij zijn voorgaande veroordeli­ngen.

Hoe dat komt? Wel, het was begin augustus, de krant draaide op vakantiebe­zetting. Het coronaviru­s was zich net weer beginnen te roeren. Een gigantisch­e ontploffin­g had net half Beiroet verwoest. Er bewoog eindelijk nog eens iets in de regeringsv­orming, want de PS en de N-VA leken elkaar gevonden te hebben. Als dat alles de journalist­ieke aandacht niet had opgeëist, zou er misschien wel meer verontwaar­diging geweest zijn over de dood van Uytterspro­t. De nieuwswaar­digheid van nieuws is altijd tot op zekere hoogte relatief.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium