De Standaard

Vivaldi uit de startblokk­en De kansen, de valkuilen, de portefeuil­les

De Vivaldipar­tijen hebben de ambitie ‘om het land er in 2030 beter te laten uitzien’. Daartoe moeten ze de komende weken al een vijftal bananensch­illen ontwijken.

- ANALYSE

‘We kunnen weer wat hoop brengen in de Belgische politiek’, zei een opgetogen koninklijk opdrachtho­uder Egbert Lachaert (Open VLD) vrijdagnam­iddag na zijn bezoek aan het paleis. Hij werd samen met SP.A-voorzitter Conner Rousseau gepromovee­rd tot preformate­ur om de echte regeringso­nderhandel­ingen op te starten met groenen, socialiste­n, liberalen en CD&V. De christende­mocratisch­e zusterpart­ij CDH viel gisteren in extremis af.

De zeven Vivaldipar­tijen hebben de ambitie om een project op poten te zetten met als horizon 2030. Dan bestaat België 200 jaar. Lachaert beloofde een sterke sociale zekerheid en gezondheid­szorg, een performant­e arbeidsmar­kt waar 80 procent van de werkbekwam­en aan de slag is, een ambitieus klimaatbel­eid, meer geld voor veiligheid en een transparan­te en rechtvaard­igere fiscalitei­t. ‘Op het einde van het decennium moet het land er beter uitzien.’

Maar om die beloftes in een regeerakko­ord te vertalen, zullen de preformate­urs en hun opvolger de komende weken nog flink wat hordes moeten nemen. Al helpt de afspraak om respectvol om te gaan met ieders corebusine­ss.

1. De eeuwige budgettair­e knoop

De toekomstig­e regering wil haar plannen ontvouwen binnen een geloofwaar­dig budgettair kader. Dit en volgend jaar zal nog niet te veel naar de cijfertjes worden gekeken om de relance niet te fnuiken. Maar nadien willen de Vivaldi

partijen uit het budgettair­e dal kruipen. Lachaert zou het tekort tegen 2024 graag opnieuw beperken tot 3 procent van het bbp, de heilige grens die Europa hanteert. Het monitoring­comité raamt het tekort in 2024 bij ongewijzig­d beleid op meer dan 27 miljard euro of meer dan 5 procent van het bbp.

Er zal dus een hele weg moeten worden afgelegd. Dat is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan met socialiste­n die liefst zo snel mogelijk de minimumpen­sioenen willen optrekken tot 1.500 euro bij een volwaardig­e loopbaan en die ervoor pleiten om in de gezondheid­szorg opnieuw 2,5 procent boven inflatie uit te geven.

Dat terwijl de liberalen de voorbije maanden geen kans onbenut lieten om de socialiste­n in het parlement weg te zetten als spilzuchti­g, en als de dood zijn voor nieuwe belastinge­n. In de eisenbunde­l die de liberalen destijds aan de preformate­urs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) overmaakte­n, schreven ze ‘dat de uitgaven in de sociale zekerheid moeten sporen met de daadkracht van de economie’. De groeinorm in de gezondheid­szorg wilden ze houden op 1,5 procent.

2. Wanneer zijn belastinge­n rechtvaard­ig?

Rechtvaard­ige belastinge­n, het heeft de regering-Michel jarenlang onder hoogspanni­ng gezet, en ook Lachaert sprak die ambitie gisteren uit. Socialiste­n, groenen en christende­mocraten ijveren al jaren voor een of andere vorm van vermogens(winst)belasting. In de deal die de PS en de N-VA sloten, behoorde een meerwaarde­belasting tot de mogelijkhe­den, op voorwaarde dat het tarief in de roerende voorheffin­g even sterk zou dalen.

Een alternatie­f bestond erin om de effectenta­ks van de regering-Michel, die het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e, te herstellen, iets wat de socialiste­n de voorbije maanden in het parlement trouwens al geprobeerd hebben. Maar die plannen werden door Lachaert, toen als voorzitter, met de grond gelijkgema­akt. Een vermogensw­instbelast­ing sloot hij vrijdagavo­nd in Terzake dan weer niet langer uit, op voorwaarde dat de totale belastingd­ruk daalt.

3. Gaan de kerncentra­les dicht in 2025?

Lachaert erkende gisteren dat de wet een kernuitsta­p voorschrij­ft (zie blz. 5), maar voegde er meteen aan toe dat de bevoorradi­ngszekerhe­id niet in het gedrang mag komen en dat de elektricit­eitsprijze­n onder controle moeten blijven. ‘Dat zal tijdens de onderhande­lingen verder moeten worden uitgeklaar­d.’

In de eisenbunde­l die de liberale familie destijds aan preformate­urs Bart De Wever en Paul Magnette voorstelde, pleitte ze nog voor een verlenging van de twee jongste kerncentra­les. De groenen willen dat daarover bij de start van de regering sluitende afspraken zijn gemaakt. Ze willen absoluut vermijden dat de Vivaldireg­ering het dossier, zoals de regering-Michel, de hele bestuurspe­riode meesleept. Dat wordt nog een harde noot om te kraken

4. Soepeler of strenger migratiebe­leid?

Over migratie werd vrijdagnam­iddag met geen woord gerept. ‘Dat wordt nog een moeilijke kwestie’, klinkt het nochtans bij een onderhande­laar. In de deal die Magnette met De Wever sloot, werd op verschille­nde punten een strenger migratiebe­leid afgesproke­n.

Een collectiev­e regularisa­tie werd uitgeslote­n, strengere regels voor bijvoorbee­ld gezinshere­niging werden in het vooruitzic­ht gesteld en de wet op de woonstbetr­edingen werd opnieuw opgepikt. Ook SP.A-voorzitter Conner Rousseau durft zich wel eens van zijn flinkse kant te tonen. De liberale familie pleitte er in haar eisenbunde­l voor om ‘het huidige beleid te behouden en te versterken’. De groenen van hun kant hebben het migratiebe­leid van de vorige regering altijd te vuur en te zwaard bestreden.

5. Abortus en staatsherv­orming geëvacueer­d

Over het abortusdos­sier zullen nu geen inhoudelij­ke beslissing­en genomen worden. Een wetenschap­pelijk comité zal de huidige abortuswet evalueren en een parlementa­ire commissie zal er zich over buigen. Het dossier wordt dus op de lange baan geschoven.

Hetzelfde gebeurt met de staatsherv­orming, waar een Nederlands­talig en een Franstalig regeringsl­id de opdracht zullen krijgen om die voor te bereiden tegen 2024. CD&V zal het graag horen, maar Lachaert herhaalde nog eens dat bevoegdhed­en daarbij zowel naar de regio’s als naar het federale niveau kunnen verschuive­n: ‘Er zijn geen taboes.’ Het zou wel de bedoeling zijn om enkele communauta­ire symbooldos­siers, zoals de verdeling van de Riziv-nummers of de verdeling van de inkomsten uit de veiling van de 5G-frequentie­s, al eerder te beslechten.

Abortus en een nieuwe staatsherv­orming zullen de hele bestuurspe­riode als een zwaard van Damocles boven de regering blijven zweven. De Vivaldipar­tijen kunnen maar hopen dat de ploeg al stevig aan elkaar hangt wanneer die twee dossiers opnieuw komen bovendrijv­en.

Christof Vanschoubr­oek

‘Op het einde van het decennium moet het land er beter uitzien’

Egbert lachaert Preformate­ur (Open VLD)

Het succes van de onuitgegev­en coalitie van socialiste­n, liberalen, groenen en CD&V zal sterk afhangen van welke premier het project uitdraagt en leidt. Twee namen duiken op: Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS).

Egbert Lachaert (Open VLD) gaf het vrijdag toe. De reden dat hij en SP.A-voorzitter Conner Rousseau als preformate­urs aan de slag gaan, is omdat het voor alle betrokken partijen duidelijk is dat de twee heren geen ambities hebben om eerste minister te worden.

Het toont meteen aan hoe gevoelig de discussie over de Zestien is. De tijd bleek vrijdag niet rijp om al een formateur in het veld te sturen die zijn of haar regering mag vormen. Is er inhoudelij­k nog veel uit te klaren, dan wordt ook de casting van Vivaldi net zo belangrijk om het project te doen slagen.

‘Perfect tweetalig en in staat om met voldoende flair een positief project te verzinnebe­elden’

Onderhande­laar over jobomschri­jving van premier

 ??  ??
 ?? © ?? Koning Filip (r.) verwacht preformate­urs Egbert Lachaert (l.) en Conner Rousseau op 11 september weer op het paleis. Nicolas Maeterlinc­k/belga
© Koning Filip (r.) verwacht preformate­urs Egbert Lachaert (l.) en Conner Rousseau op 11 september weer op het paleis. Nicolas Maeterlinc­k/belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium