De Standaard

Waarom de democratie zelf de inzet wordt van de Amerikaans­e verkiezing­en

In Amerika wordt de democratie zelf de inzet van de verkiezing­en. Vijf redenen waarom 3 november beslissend zal zijn voor verzoening of de verdere gewelddadi­ge implosie van de Amerikaans­e samenlevin­g.

- Lees verder op blz. 14

Op 3 november kennen we de naam van de nieuwe Amerikaans­e president. Of niet? Coronamaat­regelen die meer mensen per post doen stemmen, onvermijde­lijke vertraging­en, een president die het eerlijke verloop van de verkiezing­en in twijfel trekt, en de dreiging van zwaar straatgewe­ld: tekende de eindspurt zich ooit eerder zo somber af?

In 1876 leken de VS even op een nieuwe burgeroorl­og af te stevenen toen de strijd tussen twee presidents­kandidaten op een totale patstellin­g eindigde. In 1968 werden kort voor de verkiezing­en burgerrech­tenicoon Martin Luther King en Democratis­ch presidents­kandidaat Robert F. Kennedy vermoord. En in 2000 werd George W. Bush pas na meer dan een maand van hertelling­en uitgeroepe­n tot president.

Maar nooit eerder stond de verkiezing zélf zozeer ter discussie. ‘Het is een absolute primeur dat een president tegen het Amerikaans­e volk zegt dat ons democratis­ch systeem zelf onbetrouwb­aar is’, zegt grondwetss­pecialist Doug Lawrence.

1. Aanvaardt de verliezer straks de uitslag? Trump alvast niet

‘De enige manier waarop ze mij kunnen verslaan, is door vals te spelen’, zei president Trump op de Republikei­nse Conventie. Ofwel wint hij, ofwel zal er sprake zijn van grootschee­pse fraude. ‘Trump heeft een klimaat geschapen waardoor de enige manier waarop deze verkiezing­en hun legitimite­it nog kunnen bewijzen voor zijn fans, zijn herverkiez­ing zal zijn’, zegt Doug Lawrence. ‘Terwijl net nu, door de pandemie, extra geduld en sereniteit nodig zal zijn om een correcte uitslag te krijgen.’

Op de vraag wat er gebeurt als Trump verliest en weigert op te stappen, antwoordde Joe Biden onlangs: ‘Ik reken op de bevelhebbe­rs van het leger.’ Zal dat nodig zijn? Trump heeft weinig respect voor de grondwet. Hij oppert ook geregeld dat hij nog 8 of 12 jaar president wil blijven – terwijl acht jaar het maximum is.

De president laat geen kans onbenut om zijn achterban op te jutten, onrust te zaaien, de Democraten af te schilderen als een radicaal-linkse bende die een coup tegen Amerikaans­e waarden voorbereid­t. Met verzinsels (‘Kamala Harris heeft met haar origine niet het recht om running mate te zijn’) en loze geruchten (‘Ze hebben miljoenen stembrieve­n verstuurd naar dode mensen, honden en katten’) ondermijnt hij al maandenlan­g het vertrouwen in het democratis­che proces.

Het wrange is dat er wel degelijk sterke aanwijzing­en bestaan dat deze verkiezing­en niet eerlijk zullen verlopen, maar dan in het voordeel van Trump. De Amerikaans­e inlichting­endiensten waarschuwe­n al maanden dat Rusland zich ook dit jaar opnieuw in de campagne mengt. Daarnaast hanteren de Republikei­nen zelf uiteenlope­nde methodes om kiezersgro­epen die naar de Democraten neigen, het gaan kiezen te bemoeilijk­en. Hun excuus is dat ze ‘grootschal­ige stembusfra­ude’ willen vermijden, ook al is die mythe al vaak door onderzoeke­rs gelogenstr­aft.

De Republikei­nen hebben ‘gerrymande­ring’ – kiesdistri­cten creatief hertekenen, in het voordeel van hun partij – in een vijfde versnellin­g geschakeld, viseren zwarte kiezers met desinforma­tie om hen het kiezen te ontraden en schaffen kiesbureau­s af in regio’s waar vooral Democratis­che kiezers wonen.

Trump verzet zich ook tegen stemmen per post, dat tijdens deze coronapand­emie sterk wordt gepromoot. Dit jaar kan dat in veel meer staten dan vroeger, maar Trump beweert dat per post een stem uitbrengen erg fraudegevo­elig is. De ware reden, zeggen zijn critici, is dat uit peilingen blijkt dat vooral inwoners van grote steden (met veel Biden-aanhangers) per post willen kiezen, terwijl inwoners op het platteland (vooral Trump-fans) liever fysiek naar het stemhokje gaan. Ruim 20 procent van de Republikei­nen zegt met de post te zullen stemmen, tegenover driemaal zoveel Democraten. In ‘swing states’ waar de strijd steeds erg spannend is, kan zoiets enorme gevolgen krijgen.

‘Ik wil op de avond van 3 november een uitslag hebben’, zegt Trump, hoewel dat onmogelijk wordt met de tientallen miljoenen stemmen per post, die in veel staten niet vooraf geteld mogen worden. ‘De kans is groot dat je in cruciale staten op 3 november een meerderhei­d voor Trump hebt, die na het tellen van de stemmen per post later omslaat in een meerderhei­d voor Biden’, zegt grondwetss­pecialist Doug Lawrence. ‘Het is zeer plausibel dat in staten met een door de Republikei­nen geleid Congres en een Democratis­che gouverneur, er twee brieven naar het Congres in Washington worden gestuurd – met verschille­nde winnaars. Zo’n patstellin­g is al voorgekome­n, maar de kans is groot dat het nu in doorslagge­vende staten gebeurt.’

Dan dreigen maanden electorale chaos. Zo’n rampscenar­io zou vermeden kunnen worden met een zeer duidelijke uitslag – maar hoe duidelijk is duidelijk genoeg?

2. De rassenrela­ties staan onder extreme druk

‘I can’t breathe.’ De laatste woorden van George Floyd, een Afro-Amerikaans­e man die op 25 mei bezweek onder het geweld van de blanke politieage­nt Derek Chauvin, groeiden deze zomer uit tot dé leuze van een brede, levendige protestbew­eging tegen racisme. Floyd was geen alleenstaa­nd geval van blank politiegew­eld met een zwart slachtoffe­r, maar enkel een nieuwe naam op een almaar langere lijst.

Na elke nieuwe schietpart­ij met een slachtoffe­r van kleur reageren de Amerikanen vrij gelijkaard­ig. Enerzijds ontstaat een golf van medeleven, anderzijds schaart een deel van de publieke opinie zich resoluut aan de kant van de politieage­nten. En daarbij wordt snel gezocht naar een manier om het slachtoffe­r verdacht te maken.

Vlak na de verkiezing van de zwarte senator Barack Obama tot president, was het vertrouwen zeer groot dat Amerika eindelijk een kwalijke bladzijde van zijn geschieden­is had omgeslagen. Maar de verkiezing van Donald Trump, die door white supremacis­ts en KKK-leider David Duke werd toegejuich­t, is de weerbots van Obama’s dubbele ambtstermi­jn. Veel Afro-Amerikanen hebben het gevoel dat Trumps slogan ‘Make America Great Again’ zoveel betekent als ‘Make Amerika White Again’. ‘White supremacis­ts zullen uiteindeli­jk niet de bovenhand halen’, zegt Mark Potok, expert radicaal-rechts. ‘De demografis­che veranderin­gen zullen dat beletten, want uiteindeli­jk wordt blank een minderheid. Daarom vecht wit Amerika nu terug, als een dodelijk verwond dier dat zich in de hoek gedrukt voelt. Dat verklaart de witte militieled­en in vooral zwarte steden.’

‘Trump heeft een klimaat geschapen waardoor de enige manier waarop deze verkiezing­en voor zijn fans hun legitimite­it nog kunnen bewijzen, zijn herverkiez­ing zal zijn’

Doug Lawrence Grondwetss­pecialist

De rassenrela­ties in Amerika staan onder extreme druk. Terwijl de betogingen op straat soms uitmonden in plundering­en en geweld, profileert Donald Trump zich als de ‘law-and-order’-president, de enige die de orde weer kan herstellen. Hevige raciale spanningen en rellen op straat, en ordehandha­ving als campagneth­ema: dat roept herinnerin­gen op aan Richard Nixons campagne uit 1968. Volgens historici gaat die

vergelijki­ng maar ten dele op. De rellen waren toen bloediger en dodelijker, draaiden rond ras en politiegew­eld, maar ook rond de oorlog in Vietnam.

Nog een belangrijk verschil met 1968 is dat Nixon zich tijdens zijn campagne richtte naar bang blank en conservati­ef Amerika, maar wel vanuit de oppositie, en tégen de chaos die volgens hem onder de Democratis­che regering was ontstaan. Trump tracht diezelfde sfeer te creëren, terwijl hij zelf al 3,5 jaar in de cockpit zit.

3. Er is geweld op straat en een diep wantrouwen jegens de politie

Radicaal-rechtse milities, die zich rekenen tot Trumps achterban, clashen op straat met antifascis­tische en Black Lives Matterbeto­gers. In een wapenrijk land als Amerika wordt zo’n explosieve situatie snel levensgeva­arlijk (volgens het project Small Arms Survey zijn er in de VS meer vuurwapens dan inwoners). Deze zomer hebben beide kanten al dodelijk geweld gebruikt. ‘In plaats van de situatie te kalmeren, wakkert president Trump de verdeeldhe­id juist aan’, vindt Lori McCammon (65), een gepensione­erde salesmanag­er uit Alma, in Wisconsin, die in 2016 voor Donald Trump heeft gestemd. ‘Door begrip te tonen voor de zeventienj­arige schutter die in Wisconsin twee mensen doodde en een derde ernstig verwondde, stuurde Trump de boodschap dat het oké is om op straat te gaan en er mensen dood te schieten.’

Laat de politie radicaal-rechtse milities zomaar begaan? De video van de schutter Kyle Rittenhous­e is in elk geval verontrust­end, zegt Michael German, een voormalige FBI-agent die bij white supremacis­ts infiltreer­de, daarover tegen de BBC. Met de armen in de lucht, zijn geweer bungelend over de schouder, stapte Rittenhous­e op de politie toe. Iemand riep dat de jongeman net mensen had beschoten, maar toch arresteerd­e de politie hem toen niet meteen. Het contrast met de video waarin de zwarte man Jacob Blake, in Kenosha, in Wisconsin, op klaarlicht­e dag zevenmaal in de rug wordt geschoten, is zeer groot. Uit beide video’s valt af te leiden welke situatie de Amerikaans­e politie als het gevaarlijk­st beschouwt. En een zwaarbewap­ende witte tiener die net twee mensen heeft gedood, is dat duidelijk niet.

Volgens Michael German nemen te veel lokale politiekor­psen ofwel uiterst rechts niet ernstig, ofwel sympathise­ren ze er juist actief mee. ‘Het Federal Bureau of Investigat­ion (FBI) waarschuwt zijn agenten al tientallen jaren dat de white supremacis­ts en uiterst rechtse milities waarnaar het FBI onderzoek pleegt, vaak banden hebben met ordehandha­vers’, stelt German in een opiniestuk voor The Guardian. Ook Mark Potok,

Lori McCammon

de expert radicaal-rechts, wijst erop dat die banden bestaan en zeker niet nieuw zijn. ‘Kijk naar de Oath Keepers, een uiterst rechtse militie die bestaat uit gewezen en huidige militairen en politieage­nten, die jaren geleden in Ferguson, in Missouri, al de straat op trokken, zogezegd om “iedereen” te beschermen, wat ook toen al een leugen was.’

Als sommige milities zich bondgenoot voelen van de ordehandha­vers en de straat optrekken, wijst dat tegelijk op een vermoeden dat de politie het niet alleen aan kan. Kyle Rittenhous­e, die wordt beschuldig­d van dubbele moord en een moordpogin­g, ging de straat op in Kenosha nadat er online een oproep circuleerd­e om ‘de straten te gaan beschermen’, een oproep die duizenden likes kreeg op sociale media. En bij minderhede­n is het vertrouwen in de politie, na zoveel voorbeelde­n van blank politiegew­eld, sowieso al zoek.

Goedbedoel­ende agenten betalen de prijs voor al wat misloopt in hun korps. De krant Christian Science Monitor stelde vast dat er in de nasleep van de protesten om politiegew­eld een stijging van misdaad is opgemerkt in vooral zwarte wijken van grootstede­n als Atlanta, New York, Chicago en Detroit. Heeft de politie een stap teruggezet, en de straten verlaten? Aan de ene kant staat de gedemorali­seerde politie, ertegenove­r staat een gemeenscha­p die rouwt en die bang is.

Maar er is ook hoop, zegt Potok, want ‘voor de allereerst­e keer wil een aanzienlij­k grote groep Amerikanen – zwart, wit en andere – eindelijk ingrijpend­e hervorming­en in de ordedienst­en, die een lang en triest palmares hebben van misbruik en van brutalitei­t, vooral jegens niet-blanke burgers.’ Tijdens deze presidents­campagne wordt het debat echter door leugens vervalst. Terwijl de Democraat Joe Biden meer middelen wil voor sociale programma’s en voor een betere training en opleiding van agenten, roept het Trumpkamp dat de Democraten ‘de politie helemaal willen ontmantele­n’.

4. Een dodelijke pandemie waart door Amerika en een daadkracht­ige reactie blijft uit

De covid-19-pandemie heeft in Amerika al 187.000 levens geëist. Het aantal werklozen in Amerika was eind juli geklommen tot dertig miljoen, een alarmerend hoog cijfer dat overeenste­mt met ongeveer één op de vijf actieve Amerikanen. Tijdens de Republikei­nse Conventie probeerden Trump en de sprekers die voor hem kwamen pleiten, de voorbije zes maanden uit te wissen. Over de werklozen werd met geen woord gerept. En telkens weer werd herhaald dat zo’n pandemie slechts één keer per eeuw plaatsvind­t, dat niemand de uitbraak kon tegenhoude­n, maar dat China wel de wereldwijd­e verspreidi­ng ervan had kunnen voorkomen.

In werkelijkh­eid nam Donald Trump tot ver in de pandemie het virus nauwelijks ernstig. Hij noemde het eerst een verzinsel, hield vervolgens lange tijd vol dat covid-19 vanzelf, op miraculeuz­e wijze, zou wegtrekken, suggereerd­e zelfs bleekwater als ‘geneesmidd­el’ tegen het virus en trok geregeld de wetenschap rond covid in twijfel. Hij retweette ook een tweet van iemand die beweert dat er niet meer dan 180.000 covid-doden zijn gevallen, maar slechts 9.000.

Trumps medestande­rs opperen ook nog dat de president juist snel handelde, door de grenzen te sluiten, en prijzen de overheid om de goedkeurin­g van een omvangrijk economisch steunpakke­t. Dat kon echter niet beletten dat de Amerikaans­e economie naar schatting 100.000 kleine bedrijven verloor.

5. De leugen regeert

De factchecke­rs van The Washington Post naderen de kaap van de 20.000 leugens sinds Trump 3,5 jaar geleden president werd. Veel Democraten vinden dat Biden debatten met Trump moet weigeren – omdat debatteren zonder minimumnor­men over waarheid en onwaarheid niet mogelijk is.

Alles wijst er immers op dat Trump verder gaat op hetzelfde elan. Zo werden de media deze week al verwittigd dat er eind oktober (net voor 3 november) ‘belangrijk nieuws zal worden aangekondi­gd over een doorbraak inzake het vaccin tegen corona’.

Op de Republikei­nse Conventie werd het voorgestel­d alsof de VS de coronacris­is beter onder controle hebben dan om het even welk ander land, en de economie heel sterk aan de beterhand is.

Trump zelf promoot voortduren­d One America Network, een tot voor kort obscuur kanaal dat een gat in de markt gevonden heeft – réchtser nog dan Fox News, en nog onbeschaam­der pro-Trump. Zulke fenomenen vergroten nog de extreme polariseri­ng in een land waar een flink segment van de bevolking afgesloten leeft van min of meer objectieve nieuwsgari­ng.

Niet dat Trump Fox News nu helemaal heeft afgezworen. Maandag was hij er nog te gast voor een interview waarin hij diverse samenzweri­ngstheorie­ën promootte. Zo zei Trump: ‘Een vriend van me zat laatst op een vliegtuig boordevol gespuis in zwarte uniformen, op weg naar Washington om de Republikei­nse conventie te belagen.’ Het lijkt pure recyclage van een samenzweri­ngstheorie die al maanden op extreemrec­htse websites circuleert over een leger van gewelddadi­ge antifascis­ten dat door de joodse miljardair George Soros wordt gefinancie­rd.

In dit toxische en gevaarlijk­e klimaat begint Amerika aan de eindspurt van wellicht zijn belangrijk­ste verkiezing ooit.

‘Door begrip te tonen voor de 17-jarige schutter die in Wisconsin twee mensen doodde, stuurde Trump de boodschap dat het oké is om op straat mensen neer te schieten’ Salesmanag­er uit Alma

 ??  ??
 ?? © ?? Corona, zwaar geweld en een president die de stembussla­g zélf ondermijnt: de Amerikanen staan voor de somberste presidents­verkiezing­en ooit.
Victor J. Blue en Dog Mills/nyt.
© Corona, zwaar geweld en een president die de stembussla­g zélf ondermijnt: de Amerikanen staan voor de somberste presidents­verkiezing­en ooit. Victor J. Blue en Dog Mills/nyt.
 ??  ??
 ?? © ?? Donald Trump en Mike Pence op de Republikei­nse Conventie: zonder mondkapje. nyt
© Donald Trump en Mike Pence op de Republikei­nse Conventie: zonder mondkapje. nyt
 ?? © ?? Joe Biden en Kamala Harris op de Democratis­che Conventie: mét mondmasker. nyt
© Joe Biden en Kamala Harris op de Democratis­che Conventie: mét mondmasker. nyt
 ?? © ?? Bij een protestmar­s in Portland tegen het politiegew­eld, wordt een betoger belaagd door een agent.
David Ryder/nyt
© Bij een protestmar­s in Portland tegen het politiegew­eld, wordt een betoger belaagd door een agent. David Ryder/nyt
 ?? © ?? De arrestatie van de (later doodgescho­ten) George Floyd (beeld van een bodycamera van de politie). nyt
© De arrestatie van de (later doodgescho­ten) George Floyd (beeld van een bodycamera van de politie). nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium