De Standaard

De dood van Jozef Chovanec

Portret door familie en vrienden in Slovakije Reconstruc­tie volgens de verhoren van Comité P

-

‘Eerst dacht ik: dat is zo’n drugsversl­aafde’, zegt P.T., een 24-jarige inspecteur uit Namen.

‘Hij gedroeg zich aanvankeli­jk zoals de meeste mensen die opgesloten worden’, verklaart de 31-jarige agente M.A. op 27 maart 2018 aan het Comité P. ‘Eerst boos, op alles bonkend, daarna rustiger om uiteindeli­jk te gaan slapen.’

Jozef Chovanec wordt op 24 februari 2018 om 19.10 uur opgesloten in een politiecel van de luchthaven van Charleroi nadat hij herrie gemaakt heeft op het vliegtuig naar Bratislava. Als de nachtploeg rond 22 uur op de luchthaven aankomt, zit de Slovaakse man al meer dan twee uur in de cel.

‘Op bewakingsb­eelden zien we Chovanec naakt voor de camera. Hij zingt en danst. Dat verbaast ons niet echt, omdat we wel vaker rare snuiters hebben’, zegt F. V., een 37-jarige politieman uit Borgworm.

Terwijl de politie-inspecteur in een lokaal vlak bij de cellen wat administra­tief werk doet, hoort hij Chovanec zingen en lachen. ’Mijn collega stelde voor om Chovanec meteen te verhoren, maar de magistraat van dienst beslist om te wachten tot de volgende ochtend, vanwege het vermoeden dat hij onder invloed was’, zegt F.V.

Om 19.45 uur geeft de dienstdoen­de parketmagi­straat opdracht om een dokter te laten komen. Die moet beslissen of Chovanec de nacht in de cel kan doorbrenge­n of naar het ziekenhuis moet. De agent van wacht doet dat een kwartier later.

 ??  ??
 ?? © ?? 24 februari 2018: Jozef Chovanec wordt van het vliegtuig naar Bratislava gehaald. rr
© 24 februari 2018: Jozef Chovanec wordt van het vliegtuig naar Bratislava gehaald. rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium