De Standaard

University of Oxford/ AstraZenec­a

NIETREPLIC­ERENDE VECTOR

-

Hoe beloftevol is het vaccin?

Bij een eerste studie met ruim 1.000 proefperso­nen konden de onderzoeke­rs enkele weken na inenting met het experiment­ele vaccin AZD1222 T-cellen en antilicham­en in het bloed terugvinde­n. Een tweede dosis gaf een sterkere immuunresp­ons.

Het experiment­ele vaccin van AstraZenec­a bleek geen ernstige bijwerking­en te hebben. Kwamen wel regelmatig voor: pijn op de plek waar het vaccin werd ingespoten, een koortsig gevoel, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn en algemene malaise.

Belangrijk: de studie werd uitgevoerd bij gezonde volwassene­n tussen 18 en 55 jaar. Er lopen op dit moment fase-3studies (in het Verenigd Koninkrijk en buiten Europa) waaraan ook ouderen en mensen met chronische aandoening­en (waaronder hiv) mogen deelnemen, mensen met een verhoogd risico op een ernstig verloop van covid-19 dus. Pas uit deze studies zal blijken of, en zo ja, hoe goed het vaccin beschermt tegen infecties.

Wanneer kan het vaccin op grote schaal geproducee­rd worden?

AstraZenec­a presenteer­t zichzelf al maanden als een van de absolute koplopers in de ontwikkeli­ng van een coronavacc­in. Als de grootschal­ige testen van hun kandidaatv­accin goede resultaten zouden opleveren, dan zou het al vanaf oktober de eerste dosissen kunnen maken voor gebruik in noodgevall­en. Het Britse farmabedri­jf bereidt zich voor op een snelle massale productie van het vaccin.

Welke landen krijgen het vaccin eerst?

De Britse vaccinontw­ikkelaar is met grote voorsprong het bedrijf dat de meeste en de grootste leveringso­vereenkoms­ten op zak heeft. Het gaat in totaal over al meer dan een miljard dosissen. Europa staat op kop met 400 miljoen stuks, gevolgd door de VS en de internatio­nale vaccinpool van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie Covax met 300 miljoen vaccins.

In een overeenkom­st met de Amerikaans­e gezondheid­sautoritei­ten wordt gemikt op de vaccinleve­ringen vanaf oktober. In België gaat het Federaal Geneesmidd­elenagents­chap (FAGG) ervan uit dat de eerste 1,5 miljoen dosissen van het vaccin bij ons in maart arriveren.

AstraZenec­a profileert zich als de goedkoopst­e producent van het vaccin, met een kostprijs tussen 2 en 3 euro per dosis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium