De Standaard

De vier fases van een vaccintest

-

PREKLINISC­HE FASE Testen in het lab

Onderzoeke­rs kijken onder meer in het bloed van dieren of het vaccin een afweerreac­tie uitlokt. Vaak worden gevaccinee­rde dieren ook blootgeste­ld aan het virus om na te gaan of ze toch ziek worden of tegen een infectie beschermd zijn. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) bevinden zich 142 kandidaatv­accins tegen sarsCoV2 in deze fase.

FASE 1 Eerste testen op mensen

Een tiental gezonde volwassene­n krijgt het experiment­ele vaccin. In deze fase wordt getest of het veilig is en of de proefperso­nen een afweerreac­tie vertonen. 23 kandidaatv­accins bevinden zich in fase 1 of in een gecombinee­rde fase1/fase 2studie.

FASE 2 Dosisbepal­ing

Het kandidaatv­accin wordt op een grotere groep getest, doorgaans bij een paar honderd vrijwillig­ers. Nu worden ook ouderen toegelaten tot de studies. Er worden verschille­nde doseringen uitgetest. Op dit moment bevinden zich drie kandidaatv­accins in deze fase.

FASE 3 Werkt het écht?

De werking van het kandidaatv­accin wordt op (tien)duizenden personen getest. De fase 3studie moet uitklaren of mensen die het werkzame vaccin kregen, effectief minder vaak ziek worden dan wie een nepspuitje (placebo) kreeg. Doordat het kandidaatv­accin op een zeer grote groep getest wordt, komen ook eventuele zeldzame bijwerking­en aan het licht. Voor acht kandidaatv­accins zijn fase 3studies opgestart of beginnen ze zeer binnenkort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium