De Standaard

Gamaleya

NIETREPLIC­ERENDE VECTOR

-

Hoe beloftevol is het vaccin?

Gisteren werden – eindelijk – de eerste (voorlopige) resultaten van tests met het Russische vaccin ‘Sputnik-V’ gepublicee­rd. Eindelijk, want het experiment­ele vaccin werd al enkele weken geleden door de Russische autoriteit­en goedgekeur­d.

Nu blijkt dat het vaccin in de eerste twee testfasen twee keer op 38 gezonde volwassene­n (18 tot 60 jaar) is getest. Na inenting maken de proefperso­nen antilicham­en (binnen de drie weken) en T-cellen (binnen de vier weken) aan. Het vaccin lijkt ook veilig te zijn. Er werden geen ernstige bijwerking­en gemeld.

De studiedeel­nemers werden maar zes weken gevolgd. Het is dus niet geweten of het vaccin langdurige beschermin­g biedt tegen een sars-CoV-2-infectie. Bovendien waren de vrijwillig­ers vooral twintigers en dertigers.

Een fase 3-studie, die in voorbereid­ing is en die op 40.000 Russische deelnemers mikt, zal uitsluitse­l geven over hoe effectief het vaccin in de praktijk is, en of het bijvoorbee­ld even goed werkt bij ouderen als bij jongeren.

Het vaccin bestaat uit twee delen. De tweede spuit, een andere vector dan de eerste, wordt drie weken na de eerste inenting gegeven.

Wanneer zou het op grote schaal geproducee­rd en verdeeld kunnen worden? Vanaf januari 2021 zouden miljoenen dosissen verspreid worden, volgens de Russische minister van Volksgezon­dheid in augustus.

Welke landen krijgen het vaccin eerst?

Het vaccin wordt vanaf de herfst aangeboden aan Russische gezondheid­swerkers. Er zijn ook akkoorden rond de productie van het vaccin in Brazilië voor de ZuidAmerik­aanse markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium