De Standaard

Janssen Pharmaceut­ica

-

Hoe beloftevol is het vaccin?

De resultaten van de eerste studies op mensen met het vaccin ‘Ad26COVS1’ van Janssen Pharmaceut­ica zijn nog niet bekend. Maar een grote fase 3-studie met 60.000 deelnemers staat al in de steigers. Ze zou dezer dagen van start moeten gaan in de VS, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, de Filipijnen en in Oekraïne.

Wat wel al geweten is over het vaccin: bij een studie bleken zes apen die ingeënt werden met de meest succesvoll­e versie van het vaccin na één dosis neutralise­rende antistoffe­n aan te maken (en, weliswaar in mindere mate, beschermen­de T-cellen). De zes apen bleken beschermd tegen een infectie in de longen toen ze opzettelij­k werden blootgeste­ld aan het sars-CoV-2-virus. Vijf van die zes apen bleken ook beschermd te zijn tegen een infectie in de neus.

Wanneer kan het vaccin op grote schaal geproducee­rd worden?

Streefdoel is volgend jaar 1 miljard dosissen te kunnen produceren en wereldwijd te verdelen. Het bedrijf hoopt begin 2021 te beginnen met de verdeling van de eerste vaccins. Het plant productie-installati­es her en der in de wereld.

Welke landen krijgen het vaccin eerst?

Het bedrijf heeft met de Amerikaans­e overheid afgesproke­n om tot 300 miljoen vaccins ter reserveren voor de VS. Er is ook een voorlopige overeenkom­st met de Europese Unie voor de levering in twee fasen van 400 miljoen vaccins aan de EU-lidstaten. Janssen beklemtoon­t dat het zijn coronavacc­in wereldwijd ter beschikkin­g zal stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium