De Standaard

Sinopharm

-

Hoe beloftevol is het vaccin?

Sinopharm is een groot Chinees staatsbedr­ijf. Van het kandidaat-vaccin is een tussentijd­se analyse van een fase 1/fase 2-studie gepublicee­rd. Gezonde proefperso­nen (18 tot 59 jaar) blijken na inenting antilicham­en aan te maken. In de analyse schrijven de onderzoeke­rs dat slechts 15 procent van de proefperso­nen last van bijwerking­en had, wat minder zou zijn dan bij andere kandidaat-vaccins. Een topman van Sinopharm liet vorige maand optekenen dat een eerste dosis 97 procent beschermin­g zou bieden tegen het virus. De tweede dosis zou 100 procent beschermin­g bieden. Die beweringen zijn niet gestaafd door gepublicee­rde data.

Er loopt wel een fase 3-studie met 15.000 deelnemers in de Verenigde Arabische Emiraten. Heel wat mensen met bestaande aandoening­en (waaronder hiv) mogen evenwel niet deelnemen. De studie zal dus niet uitklaren of het kandidaat-vaccin mensen beschermt die kwetsbaar zijn voor een ernstig verloop van covid-19.

Hoewel de resultaten van de fase 3-studie nog niet beschikbaa­r zijn, wordt het experiment­ele vaccin al sinds 22 juli toegediend aan Chinese artsen en verpleegku­ndigen.

Wanneer kan het vaccin op grote schaal geproducee­rd worden?

Daar is zeer weinig zicht op. De topman zei in Chinese media dat zijn bedrijf tegen eind dit jaar een coronavacc­in zal hebben en mikt op een productiec­apaciteit van 220 miljoen vaccins per jaar.

Welke landen krijgen het vaccin als eerst?

Daarover is officieel niets bekend, maar als staatsbedr­ijf lijkt Sinopharm een sleutelbed­rijf om zo snel mogelijk vaccins te hebben voor de Chinezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium