De Standaard

BioNTech/Pfizer

-

Hoe beloftevol is het vaccin?

Het vaccin BNT162b1 wordt ontwikkeld door het Duitse biotechbed­rijf BioNTech, de farmareus Pfizer en Fonsun Pharma uit Sjanghai. Bij een test op 24 gezonde volwassene­n (18 tot 55 jaar) kregen de proefperso­nen twee dosissen met een tussentijd van drie weken. De deelnemers maakten antilicham­en en T-cellen aan die het lichaam wapenen tegen sarsCoV-2. Er werden geen ernstige bijwerking­en gemeld, wel koorts als reactie op de inenting. Een grote fase 3-studie in de VS en Zuid-Amerika, met ruim 29.000 deelnemers (18 tot 85 jaar), loopt nog.

Wanneer kan het vaccin op grote schaal geproducee­rd worden?

Pfizer liet donderdag weten dat het vaccin eind oktober beschikbaa­r kan zijn. Maar de productie zal pas in de loop van 2021 op volle toeren komen. De ambitie is om tegen eind 2021 meer dan 1,3 miljard vaccins te produceren.

Welke landen krijgen het vaccin eerst?

De Amerikaans­e overheid staat op de eerste rij. Afgesproke­n is om zo snel mogelijk 100 miljoen vaccins te leveren. Voor 2021 zijn er nog eens een half miljard gereservee­rd. Japan heeft ook al een overeenkom­st voor de levering van 120 miljoen vaccins in de eerste helft van 2021.

Er zijn nog geen afspraken met Europa of met Europese lidstaten. Opmerkelij­k, want eerder dit jaar kondigde Pfizer aan dat zijn Belgische vestiging in Puurs, samen met drie Amerikaans­e sites, geselectee­rd is om de productie op gang te trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium