De Standaard

Altijd en overal les: thuis, in de aula, in Bozar en soms ’s avonds

Het hoger onderwijs zet zich schrap voor de start van het academieja­ar. Studenten zullen online onderwijs combineren met lessen op de campus, soms ook ’s avonds of op zaterdag. ‘De docenten krijgen meer werk.’

- Klaas Maenhout

Het hoger onderwijs wil straks maximaal inzetten op de ‘on campus’-ervaring. Dat betekent dat de studenten zo veel mogelijk fysieke hoorcolleg­es, werkcolleg­es en practica krijgen. De VUB en de UGent huren dit academieja­ar extra locaties om hun studenten bijeen te krijgen. In Gent kan er les gegeven worden in de Ghelamco Arena en in Flanders Expo, in Brussel worden er colleges gegeven in Bozar en het Vlaams Parlement. Ook de UHasselt zal komend academieja­ar externe locaties huren om de capaciteit te vergroten.

Al zal niet iedereen daar terechtkom­en. ‘Online onderwijs zal in zo goed als elke richting een vaste waarde zijn, hoewel er grote verschille­n zijn per discipline’, zegt Tine Baelmans, vicerector Onderwijsb­eleid van de KU Leuven. Een van de mogelijkhe­den is een rotatiesys­teem. Daarbij is er een wisselend groepje dat fysiek samenkomt, terwijl de anderen met online lesmateria­al aan de slag gaan. ‘De docenten hebben hun vakken kritisch bekeken en herdacht’, zegt Baelmans. ‘Hoe activeer ik mijn studenten? Wat wil ik online aanbieden, wat fysiek? Hoe pak ik het aan? Maak ik vooraf opnames of tijdens de les? Dat alles betekent wel meer werk voor docenten.’ Door de fysieke beperkinge­n zullen de dagen aan de hogeschole­n en universite­iten ook langer worden. ‘Het kan gebeuren dat een les moet uitwijken naar een avond of zaterdagvo­ormiddag, maar dat zal de uitzonderi­ng zijn’, zegt Baelmans. ‘We zullen de beschikbar­e capaciteit optimaal benutten’, zegt ook Tom Deschacht van Odisee Hogeschool. ‘We willen weekend- en avondlesse­n tot een minimum beperken, al zal het in een aantal opleidinge­n niet anders kunnen.’

Ook aan de UGent en de UAntwerpen behoren de uitgebreid­e lesuren tot de mogelijkhe­den. ‘Veel faculteite­n zijn de puzzel nog aan het leggen, maar ze kunnen op weekavonde­n tot 22 uur en ook op zaterdagoc­htend lessen inplannen’, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de UAntwerpen.

‘We hebben een avondblok toegevoegd aan het lessenroos­ter als coronamaat­regel’, zegt ook Koen Santermans, woordvoerd­er van de UHasselt. ‘Op maandag, dinsdag en woensdag vinden er dit academieja­ar lessen plaats tot 19.30 uur. Aangezien we met een tienwekens­ysteem werken, zal dit voor studenten nooit voor een heel semester het geval zijn.’

De universite­iten en hogeschole­n leggen de focus vooral op de eerstejaar­sstudenten. ‘Zij moeten nog een netwerk opbouwen’, zegt De Meyer van de UAntwerpen. ‘Als we moeten kiezen tussen de eerste of de derde bachelor voor een bepaalde aula, krijgen de eerstejaar­s voorrang.’ Ook de practica krijgen prioriteit. ‘Een profession­ele bachelorop­leiding is per definitie zeer praktijkge­richt’, zegt Deschacht van Odisee. ‘We willen niet inboeten aan die praktijkge­richtheid en zullen dus die practica blijven organisere­n.’

Ook aan de universite­iten is dat het uitgangspu­nt. ‘Stages, practica en onderzoek voor bachelor- en masterproe­ven moeten in principe doorgaan zoals gepland’, zegt rector Rik Van de Walle (UGent).

Veel zal ook afhangen van de kleurcode waarin de universite­iten en hogeschole­n straks kunnen opstarten. Ze hanteren hetzelfde systeem als het lager en secundair onderwijs. Gebeurt de start in code geel, dan betekent dat een bezetting van een op de twee in de auditoria. Bij code oranje vermindert de capaciteit naar een op de vijf. Bij code geel mag de circulatie van en naar de campus maximaal 75 procent van de studenten bedragen, bij code oranje maximaal 20 procent.

Of er overal in code geel gestart wordt, is onzeker. Het hoger onderwijs volgt namelijk evengoed de regionale afwijkinge­n. Het is dus mogelijk dat de campus van de UGent in Kortrijk in oranje start en de campus in Gent in geel. Vooral voor de universite­iten in Brussel en Antwerpen is er nog onzekerhei­d.

‘We willen weekenden avondlesse­n tot een minimum beperken, maar in een aantal opleidinge­n zal het niet anders kunnen’

Tom Deschacht

Odisee Hogeschool

 ?? © Fred Debrock ?? In juni vonden er al examens van de UGent plaats in Flanders Expo, komend academieja­ar kan er ook les worden gegeven.
© Fred Debrock In juni vonden er al examens van de UGent plaats in Flanders Expo, komend academieja­ar kan er ook les worden gegeven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium