De Standaard

Alleen Vivaldi kan Vivaldi doen mislukken

- Bart Brinckman

Wellicht ontstond er een sprankeltj­e hoop bij de N-VA na het aanschouwe­n van de emotionele opstoot van CD&V-voorzitter Joachim Coens. De formatie laaft zich elke dag aan een scheut drama. Luttele uren later leken de plooien alweer gladgestre­ken en konden de sympathisa­nten van paars-geel hun illusies opbergen. Na een valse start gaan de voorzitter­s van de vierseizoe­nenpartije­n onderhande­len.

Het schouwspel oogde niet fraai, maar was begrijpeli­jk. Hopelijk wordt het ook heilzaam. Een slordige omzetting van mondelinge afspraken bood het perspectie­f dat een paars-groene coalitie in het zicht van de streep nog snel de abortuswet­geving versoepeld­e. Voor de toch al achterdoch­tige CD&V doemde een heuse nachtmerri­e op.

CD&V is, onder aansporing van Hilde Crevits, de vernederin­gen van net na de eeuwwissel­ing nog niet vergeten. Vanuit de oppositie moest de partij lijdzaam toezien hoe de paars(-groen)e regeringen hun dedain voor de christende­mocraten als ultiem bindmiddel beleden. Preformate­urs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) weten nu dat er met afspraken niet kan worden gejongleer­d. Helaas leidt dat tot een dubbeldik bestuursak­koord en een rigoureuze partijtuch­t.

De volgende regering heeft de opportunit­eiten voor het grijpen. Los van het relancebel­eid zijn er heel wat hervorming­en nodig. Met het aanwezige geld kunnen de verlanglij­stjes van de verschille­nde deelnemers worden afgekocht. Tegen de volgende verkiezing­en is het covid-19-drama achter de rug, met sterke economisch­e groeicijfe­rs in de aanloop ervan.

Alleen een slecht regeringsb­eleid, meer dan die Vlaamse minderheid­sdiscussie, geeft de oppositie een kans. Vivaldi kan de grootste partij in Vlaanderen pijn doen. De N-VA worstelt met een dubbele handicap. Vooreerst moet ze afstand houden van Vlaams Belang, anders dreigt ze gematigde kiezers te verliezen. Daarnaast mist ze de geloofwaar­digheid om elders het verschil te maken. De partij blies niet alleen de regering-Michel op, sommige aspecten van het N-VA-beleid (budgettair­e ontsporing, visafraude, zaak-Chovanec) kan Vivaldi als tegenargum­ent exploitere­n.

Misschien moeten de Vivaldi-partijen, als ze echt willen slagen, nu even de luwte opzoeken. Niemand heeft een boodschap aan de aanhoudend­e kakofonie van verklaring­en die in het beste geval nietszegge­nd zijn en in het slechtste geval etaleren dat sommige politici vooral het eigen ego onderhoude­n. Mede daarom is het pijnlijk dat het met de dag meer over posten gaat dan over inhoud.

Misschien moeten de Vivaldi-partijen, als ze echt willen slagen, nu even de luwte opzoeken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium