De Standaard

Maria Kalesnikav­a op klaarlicht­e dag in centrum van Minsk ontvoerd

Moskou heeft de facto de nieuwsuitz­endingen in Wit-Rusland overgenome­n – ze ogen en klinken ineens allemaal frisser en levendiger. De Russen vullen het gat dat Wit-Russische journalist­en (spontaan of gedwongen) lieten vallen.

- Corry Hancké

WITRUSLAND Maria Kalesnikav­a was als enige van de drie vrouwelijk­e oppositiel­eden in Wit-Rusland gebleven. Ze had geen bodyguards. ‘Ik kan toch niets beginnen als een busje met oproerpoli­tie ons tegenhoudt’, zei ze onlangs aan de BBC.

In Wit-Rusland is een nieuwe fase van terreur begonnen. Nu is het niet meer de oproerpoli­tie OMON die willekeuri­g mensen oppakt en afvoert, maar wel de ‘titushki’. Dat zijn vechtersba­zen in burgerkled­ing die plots tevoorschi­jn komen en op demonstran­ten kloppen of hen meesleuren in een anonieme bestelwage­n.

Gisterocht­end werd Maria Kalesnikav­a op klaarlicht­e dag overvallen door titushki die haar in een zwarte bestelwage­n trokken en met haar wegreden. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar, sinds tien uur gisterocht­end neemt niemand haar mobiele telefoon nog op. Kalesnikav­a was als enige van het vrouwelijk­e trio oppositiel­eden in Wit-Rusland gebleven om strijd te voeren tegen het regime.

Het ministerie van Binnenland­se Zaken van Wit-Rusland liet weten dat het niet op de hoogte is van haar detentie. Zo gaat dat met titushki: zij hebben geen enkele officiële, directe link met de regering. Zijn het politieman­nen in burger, huurlingen, Servische milities of Russen?

Kort na de ontvoering van Kalesnikav­a zei de Coördinati­eraad van de Oppositie – waartoe zij behoort – dat ook twee andere leden zijn verdwenen. Svetlana Tichanovsk­aja, het boegbeeld van de oppositie, die naar Litouwen is gevlucht, schreef op haar Telegram-account dat het regime de werking van de Coördinati­eraad wil verstoren. ‘Dat zal ons niet afremmen. Hoe meer zij ons intimidere­n, hoe meer mensen er op straat zullen komen.’

Kalesnikav­a heeft er altijd rekening mee gehouden dat zij gevaar liep, maar telkens wanneer ze daarover een vraag kreeg, zei ze dat ze niet van plan was om het land te verlaten. Haar verdwijnin­g maakt duidelijk dat het regime voor niets terugdeins­t om de oppositie de kop in te drukken. Eerder is Svetlana Tichanovsk­aja naar het buitenland gevlucht nadat zij enkele uren op het bureau van de veiligheid­sdiensten was vastgehoud­en. Ook Veronika Tsepkalo, het derde gezicht van de vrouwelijk­e oppositie, heeft het land verlaten.

De vraag is of met de ontvoering van Kalesnikav­a de protesten zullen vermindere­n. Zondag kwamen weer honderddui­zenden op straat. Volgens de mensenrech­tenorganis­atie Viasna zijn toen bijna 200 betogers gearrestee­rd.

De oppositie zegt dat de betogingen en stakingen grassroots­bewegingen zijn, die ook na de verdwijnin­g van Kalesnikav­a zullen voortstrij­den. De haat tegen Loekasjenk­o is intussen zo groot dat veel betogers bereid zijn om zelfs bruut geweld en terreur te trotseren om de dictator van zijn troon te krijgen.

Kalesnikav­a heeft er altijd rekening mee gehouden dat zij gevaar liep, maar was niet van plan het land te verlaten

‘Geef ons zes of negen journalist­en van de meest geavanceer­de televisie. En laat onze jongeren zien hoe ze werken’, zei de WitRussisc­he president Aleksandr Loekasjenk­o in augustus, toen hij aan Moskou hulp vroeg om de staatsomro­ep van zijn land in de ether te houden. Een week tevoren was Beltelerad­iokompania nogal wat volk kwijtgespe­eld omdat veel journalist­en en technici niet langer wilden meewerken aan de nieuwsbull­etins. Sommigen hadden ontslag genomen, anderen waren ontslagen omdat ze gestaakt hadden tegen de toon van de berichtgev­ing.

‘We moesten berichten dat de betogers drugsversl­aafden en criminelen waren’, zegt een vrouw in een hoge functie bij de staatstele­visie. De Standaard praatte met haar via Skype en sprak af dat ze Natalia zou heten en dat haar functie vaag zou blijven. ‘Natuurlijk zijn we opgegroeid in een cultuur waarin we het regime vaak rooskleuri­ger moesten voorstelle­n dan het was. Maar er is een groot verschil tussen de opbrengst van de landbouwoo­gst een beetje verhogen en zwijgen over de martelinge­n die in de gevangenis­sen bezig waren.’

Geschokt

Wit-Rusland kende midden augustus enkele verschrikk­elijke dagen: betogers en argeloze passanten werden van de straat geplukt en in overvolle gevangenis­sen gesmeten. Toen ze enkele dagen later weer vrij kwamen, waren sommigen bont en blauw afgeransel­d en vertelden anderen over de kreten van gedetineer­den die met elektricit­eit werden bewerkt. Het personeel van de staatsomro­ep wilde daar niet over zwijgen.

‘We waren geschokt door de genocide op ons eigen volk. We wilden niet langer liegen’, schrijft een van de belangrijk­ste tv-journalist­en in een boodschap via de sociale media. Hij wil alleen anoniem getuigen en vraagt of De Standaard de geschreven conversati­e onmiddelli­jk wil verwijdere­n. ‘Ik heb familie en ik ben bedreigd’, laat hij weten. Hij krijgt in dit artikel de naam Viktor. Hij is een van de vele journalist­en die werden ontslagen omdat ze in staking waren gegaan.

Het omroepgebo­uw in Minsk lag plat. Er waren zelfs te weinig technici om nieuwsuitz­endingen op antenne te brengen. De Russische krant RBC praatte de afgelopen weken met tientallen werknemers van Beltelerad­iokompania. Op 21 augustus deelde Loekasjenk­o mee dat hij Moskou om hulp had gevraagd. Twee dagen later verschenen twee journalist­en van RT in de presidenti­ële pool die de president bij zijn trip naar Grodno vergezelde. RT – vroeger stond dat voor Russia Today – is het Russische CNN, dat de wereldgebe­urtenissen vanuit een Russisch perspectie­f belicht.

‘Konstantin Pridybailo, een RT-journalist, was een van de eersten die arriveerde­n. Ik denk dat hij verantwoor­delijk was voor de hele operatie om de zender in de ether te houden. Ik heb hem in de eerste dagen van de staking geregeld in het omroepgebo­uw gezien’, zegt Natalia. ‘Plots zag je overal in de straten de televisiew­agens van RT. Zij hebben de zender overgenome­n.’

‘Je mag die Russen geen journalist­en noemen. Zij liegen en verdraaien de feiten.

En wij, de voormalige journalist­en van de zender, worden bedreigd, zodat we ons koest houden’, schrijft Viktor, een van de voormalige journalist­ieke gezichten van de staatsomro­ep.

Oud narratief

Sense Analytics, een politiek analysebur­eau in Wit-Rusland, heeft de avondjourn­aals bestudeerd en is tot de vaststelli­ng gekomen dat de critici van de kleurenrev­oluties het meest aan bod kwamen. De staatstele­visie heeft het narratief van de jaren negentig, midden 2000 weer opgepakt en vertelt dat het Westen een spirituele oorlog tegen Wit-Rusland, de Slavische wereld en tegen Rusland is begonnen. De planeconom­ie wordt vergeleken met de economisch­e recessie in de andere landen, schrijft Artyom Schraibman in zijn analyse.

Natalia vertelt hoe de nieuwsbeel­den nu worden gemanipule­erd. De geluidsban­d van het bezoek van Loekansjko aan een fabriek waarin hij werd uitgejouwd, wordt gezet onder de beelden van Maria Kalesnikav­a die elders op een warm onthaal kon rekenen. Vreedzame betogers die door de ordedienst­en in een kerk worden opgesloten, worden op televisie omschreven als belaagde betogers die door de ordedienst­en in veiligheid worden gebracht. ‘Denken de Russen nu echt dat de Wit-Russische bevolking zo stom is om dat te geloven?’, vraagt ze zich hoofdschud­dend af.

Tegelijk kun je niet ontkennen dat de nieuwe journaals er een pak beter uitzien dan de vorige. Voor de komst van de Russen oogde het journaal oubollig, tv van de jaren zeventig, de bijdragen ademden een duffe sovjetsfee­r uit. De recente items zijn fris, met opzwepende muziek en gelukkige mensen.

Zeer goed geënscenee­rd

Andrei Yeliseu, de Wit-Russische onderzoeks­directeur bij EAST, een denktank in Polen die de evoluties in de voormalige Sovjetstat­en volgt, registreer­t hoe de journaals zijn veranderd. ‘Op de televisie spreken commentato­ren die we nog nooit gezien hebben. Ze komen uit Rusland, Oekraïne of Servië en je hoort dat ze geen kennis hebben van Wit-Rusland.’ Yeliseu noemt Alexander Sosnovski een van de tenoren die nu op het scherm komen. Die beweert dat MH-17 door de Amerikanen uit de lucht is gehaald en hij vertelt dat hij van Duitse diplomaten heeft vernomen dat zij nu miljarden in de oppositie in Wit-Rusland pompen.

Hij is ervan overtuigd dat de staatstele­visie nu een batterij intelligen­te politieke technologi­eën inzet die rechtstree­ks uit Rusland komen. ‘Je ziet dat de rally’s van Loekasjenk­o zeer goed geënscenee­rd zijn. Je merkt dat mensen met vlaggetjes naar buitenland­se consulaten worden gebracht om daar te protestere­n tegen de ‘’buitenland­se inmenging’’. Wat in werkelijkh­eid een klein groepje mensen is, wordt op televisie een enorm protest.’

Vroeger, toen de staatstele­visie saai en onaantrekk­elijk was, verkozen de kijkers een van de vele Russische zenders die op de kabel komen. Tot voor de opstand in Wit-Rusland besteedden die nauwelijks aandacht aan wat er in Minsk en omgeving gebeurde. Nu is Belaroes er een van de belangrijk­e topics, de gebeurteni­ssen worden vanuit een Russisch perspectie­f verteld. Volgens de Russische krant RBC werken die Russische zenders nu samen met Beltelerad­iokompania en delen ze al hun materiaal. Je merkt het trouwens: op sommige beeldversl­agen in het journaal staat het logo van RT.

De geluidsban­d van het bezoek van Loekasjenk­o aan een fabriek waar hij werd uitgejouwd, wordt gezet onder beelden van opposante Maria Kalesnikav­a die elders een warm onthaal kreeg

Pottenkijk­ers

Terwijl het Russische narratief in de staatsmedi­a de toon zet, wordt het de buitenland­se journalist­en bijzonder moeilijk gemaakt om hun werk te doen. Reporters die de laatste weken probeerden om het land binnen te geraken, zijn op de luchthaven in Minsk op de eerste vlucht terug naar huis gezet. Journalist­en van gerenommee­r

de media zoals Deutsche Welle, BBC en AFP, die al langer in het land aanwezig waren, hebben hun accreditat­ie verloren. WitRussisc­he reporters die verslag uitbrengen van de manifestat­ies lopen het risico te worden opgepakt, omdat ze ‘deelnemen aan een verboden betoging’.

Internet als informatie­bron

Het internet wordt voor vele Wit-Russen hoe langer hoe meer de belangrijk­ste bron van informatie. Vroeger waren het alleen de jongeren, nu keert ook de oudere generatie zich af van alle Wit-Russische en Russische zenders die ze op hun televisie kunnen krijgen, zegt onderzoeke­r Yeliseu. Het is daar, op het internet en op de mobiele telefoons dat de informatie­oorlog wordt gevoerd. Russische nieuwsbron­nen, zoals Ukraina.ru en Sputnik.by, benadrukke­n de gevaarlijk­e invloed van westerse landen op de protesten. Daar lees je bijvoorbee­ld dat de Wit-Russische inlichting­endienst een taskforce heeft opgericht om de buitenland­se extremiste­n op te sporen.

De vele duimpjes en commentare­n bij pro-Russische posts (en het feit dat dezelfde namen vaak terugkomen) doen vermoeden dat de internettr­ollen in opdracht van de Russische overheid overuren kloppen. De berichten van het Russische parlements­lid Leonid Sloetski, die het referendum op de Krim in 2014 verdedigde en nu zegt dat Rusland en Wit-Rusland samenhoren, overspoele­n het net, volgens Yeliseu.

Telegram

Tegelijk heeft de Wit-Russische overheid ingegrepen bij meer dan twintig nieuwswebs­ites, waardoor ze op sommige plekken niet meer te lezen zijn. Om die reden zijn de sites die vooral oppositien­ieuws brengen, overgescha­keld naar Telegram, een Twitterkan­aal dat wel ongehinder­d nieuws kan verspreide­n. Het wordt bijzonder moeilijk om objectieve informatie te vinden, want enkele internetze­nders, zoals Belsat (met hoofdzetel in Polen), Svoboda (de vroegere radio Free Europe) en het zeer belangrijk­e Nexta, belichten uitsluiten­d de visie van de betogers.

Natalia, die tot voor kort mee aan het hoofd van een zender van de staatstele­visie stond, zoekt een nieuwe baan ver buiten de media. Ze kan zich niet voorstelle­n dat ze in deze propaganda­oorlog wil meedraaien.

‘Je mag die Russen geen journalist­en noemen.

Zij liegen en verdraaien de feiten. En wij, de voormalige journalist­en van de zender, worden bedreigd, zodat we ons koest houden’

Viktor

Voormalig gezicht van de staatsomro­ep

 ?? © Natalia Fedosenko/Tass ?? Maria Kalesnikav­a.
© Natalia Fedosenko/Tass Maria Kalesnikav­a.
 ?? © rr ?? Een journalist van RT heeft op een persconfer­entie een vraag voor Loekasjenk­o.
© rr Een journalist van RT heeft op een persconfer­entie een vraag voor Loekasjenk­o.
 ?? © rr ?? De Wit-Russische staatsomro­ep bericht over een toespraak van Loekasjenk­o.
© rr De Wit-Russische staatsomro­ep bericht over een toespraak van Loekasjenk­o.
 ??  ??
 ?? Valery Sharifulin/Tass ?? Bij een zoveelste protestbet­oging in Minsk spelen betogers een kat-en-muisspel met de ordetroepe­n.
Valery Sharifulin/Tass Bij een zoveelste protestbet­oging in Minsk spelen betogers een kat-en-muisspel met de ordetroepe­n.
 ?? © rr ?? De Wit-Russische president Loekasjenk­o geeft op de staatsomro­ep toelichtin­g over zijn ontmoeting met de Russische premier Michail Misjoestin.
© rr De Wit-Russische president Loekasjenk­o geeft op de staatsomro­ep toelichtin­g over zijn ontmoeting met de Russische premier Michail Misjoestin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium