De Standaard

Weyts zet stapje in richting van vervanger M-decreet

Door de administra­tie te vereenvoud­igen kunnen CLB’s scholen voortaan sneller ondersteun­ing geven in het kader van het M-decreet.

- Simon Grymonprez

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zet een eerste stap in de afbouw van het door zijn partij verfoeide M-decreet. Dat trad in werking in het schooljaar 2015-2016 en moest tot meer inclusie in het gewoon onderwijs leiden. Maar de uitvoering ervan liep niet goed, onder meer door gebrek aan ondersteun­ing. Een volwaardig­e vervanger (de Vlaamse regering noemt die het ‘begeleidin­gsdecreet’) is er nog niet, maar Weyts zet een eerste stap door de CLB’s (de centra voor leerlingen­begeleidin­g) voor een deel administra­tief te ontlasten.

Als een school in het gewoon onderwijs ondersteun­ing wilde voor een bepaalde leerling met specifieke onderwijsb­ehoeften, moest het CLB tot voor kort na een lang proces een ‘gemotiveer­d verslag’ maken, waardoor de school dan extra steun kreeg. In dat verslag stonden de zorgnoden van de leerling en de mogelijke ondersteun­ing. In Vlaanderen zijn er 37.000 leerlingen met zo’n gemotiveer­d verslag.

Weyts hervormt de werking nu vooral door administra­tieve vereenvoud­iging. Het verslag verdwijnt niet, maar CLB’s zullen minder tijd moeten stoppen in het schrijfwer­k ervan, door een paar tijdrovend­e formalitei­ten weg te nemen. Een verslag moet vooral een ‘handelings­gericht advies’ worden.

Volgens de minister wordt het planwerk zo ‘fors gereduceer­d’. ‘De opmaak van zo’n verslag vergt zeer veel tijd en energie van CLBmedewer­kers, scholen, ouders en ondersteun­ende diensten’, zegt Weyts. ‘Het is een lang proces, dat vaak te weinig resultaat oplevert en voor een groot deel bestaat uit dubbel werk. In CLB’s moesten vaak zogenaamde “schrijfwek­en” georganise­erd worden om de dossiers op tijd af te krijgen.’

‘Dit is geen aardversch­uiving, maar een symbolisch signaal’

Stefan Grielens Vrij CLB Netwerk

Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk is tevreden met de beslissing. ‘Dit vermindert de administra­tie’, zegt hij. ‘Het is geen aardversch­uiving, maar een symbolisch signaal, want er wordt soms redelijk wat werk gestoken in het schrijven van het gemotiveer­d verslag. Nu wordt het belangrijk­er dat het traject goed loopt, niet dat je al je energie stopt in het schrijven van een verslag. Dit is ook een teken van vertrouwen in het CLB.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium