De Standaard

EU is (nog) niet onder de indruk van Britse Brexit-‘blufpoker’

Als Johnson terugkomt op onderdelen van het scheidings­akkoord dat hij vorig jaar met de EU sloot, brengt hij de onderhande­lingen over de toekomstig­e relatie verder in gevaar, waarschuwt Von der Leyen.

- Bart Beirlant

Een artikel in de Financial Times maakt dat de Brexit binnen de Brusselse bubbel plots weer volop in de aandacht staat. Volgens de Britse zakenkrant is in Londen een wet in de maak die delen van het protocol inzake Noord-Ierland ondermijnt of omzeilt. Door dat protocol, waaraan moeizame onderhande­lingen vooraf gingen, blijft Noord-Ierland de facto in de interne markt en blijven alle Europese regels inzake douane, btw, staatssteu­n en productnor­men van kracht. Dat moet beletten dat er een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, maar ondergraaf­t de claim van de brexiteers dat het volledige Verenigd Koninkrijk soeverein wordt.

Angst vanaf dag 1

De Britse regering zou nu van plan zijn om terug te komen op afspraken inzake staatssteu­n en douaneform­aliteiten voor Noord-Ierse bedrijven die goederen exporteren naar het Britse vasteland. Volgens de woordvoerd­er van premier Boris Johnson gaat het om ‘beperkte en redelijke stappen om specifieke elementen van het protocol inzake Noord-Ierland te verheldere­n en dubbelzinn­igheden te verwijdere­n’. Johnson liet ook weten dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor de onderhande­lingen. Als een grote verrassing komt het nieuws niet: ‘De angst dat het Verenigd Koninkrijk het scheidings­akkoord niet loyaal zal uitvoeren, leeft al vanaf dag 1’, zegt een hoge EU-bron. ‘De laatste lijn van de onderhande­lingen leidt altijd tot spanningen en blufpoker. Johnson staat ook voor een dilemma: hij kan geen toegevinge­n doen op de soevereini­teit, want anders zal de oppositie zeggen dat hij verloren heeft van de EU. Maar de economisch­e onzekerhed­en van een no deal vormen ook een groot nadeel.’ Volgens de bron zitten alle lidstaten op dezelfde lijn: ‘Wie de EU verlaat, moet de gevolgen ondervinde­n. Hoe meer het VK wil afwijken van de Europese normen, hoe minder toegang het zal krijgen tot de Europese markt.’

‘Zelfvernie­tigend’

De EU houdt vast aan haar deadline van eind oktober. Niets wijst erop dat de Brexit meer zal zijn dan een informatie­punt op de speciale Europese top op 24 en 25 september, die gewijd is aan de relaties met Turkije: ’We kunnen wel het Verenigd Koninkrijk verliezen, maar we zullen ons Brits flegma niet verliezen’, twitterde Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Tegenover The Guardian merkte een anonieme EU-diplomaat op dat Johnson enorme risico’s neemt als hij het scheidings­akkoord, dat juridisch bindend is, aan zijn laars lapt: ‘Wie zou er nog handelsakk­oorden willen sluiten met een land dat internatio­nale verdragen niet uitvoert? Het zou een zelfvernie­tigende strategie zijn.’

Toch zegde Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen voor alle zekerheid de Britse regering de wacht aan: ‘Ik vertrouw erop dat de Britse regering het scheidings­akkoord uitvoert. Het is een verplichti­ng onder het internatio­naal recht en een voorwaarde voor elk toekomstig partnersch­ap.’ De nieuwe onderhande­lingsronde die vandaag begint, belooft nog pittiger te worden dan al voorspeld was.

‘We kunnen wel het Verenigd Koninkrijk verliezen, maar we zullen ons Brits flegma niet verliezen’

Charles Michel Voorzitter Europese Raad

 ?? © getty images ?? De Britse premier Boris Johnson liet de EU weten dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor de onderhande­lingen.
© getty images De Britse premier Boris Johnson liet de EU weten dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor de onderhande­lingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium