De Standaard

Aleksej Navalni, uit kunstmatig­e coma gehaald, reageert op prikkels

- Corry Hancké

ZAAKNAVALN­I Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de belangrijk­ste criticus van het Russische regime aan zijn vergiftigi­ng zal overhouden.

De gezondheid­stoestand van Aleksej Navalni is aan de betere hand. De Russische oppositiel­eider werd gisteren door de dokters van het Charité-ziekenhuis in Berlijn uit zijn kunstmatig­e coma gehaald. Ook de kunstmatig­e beademing wordt ‘geleidelij­k aan’ losgekoppe­ld.

Navalni reageert volgens de dokters al op verbale prikkels en geluiden in zijn omgeving. Het is nog wel te vroeg om te weten welke gevolgen de Russische dissident aan zijn vergiftigi­ng zal overhouden.

Volgens de Duitse regering is Navalni vergiftigd met een stof die tot de novitsjok-groep behoort. Mogelijk zou hij de vergiftigi­ng niet overleefd hebben, als het vliegtuig waarin hij op 20 augustus doodziek werd, geen noodlandin­g had gemaakt om hem in allerijl naar een ziekenhuis in het Russische Omsk te brengen.

Moskou wijst elke betrokkenh­eid bij de vergiftigi­ng af. Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov zei maandag nog eens dat hij het absurd vond dat de Russische regering met de vinger wordt gewezen. De Russische vereniging van artsen heeft aan haar Duitse collega voorgestel­d om een gemeenscha­ppelijke commissie op te richten die zich over de zaak buigt om een ‘onpartijdi­ge en finale beslissing over de vergiftigi­ng te nemen’. De Russische artsen vinden het vreemd dat zij op basis van hun onderzoek tot een andere conclusie zijn gekomen dan de Duitsers. In het ziekenhuis van Omsk werden geen sporen van het novitsjok-gif gevonden. Daar zei men dat Navalni, die een dieet volgde, ziek was geworden als gevolg van een plotse daling van zijn bloedsuike­rspiegel.

Merkel en Nord Stream 2

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel, die naar verluidt persoonlij­k heeft bemiddeld om Navalni vanuit Omsk naar Duitsland te brengen, beraadt zich nog over sancties. Gisteren zei haar woordvoerd­er dat Merkel zich aansluit bij de woorden van de Duitse minister van Buitenland­se Zaken, Heiko Maas, die verklaarde dat de regering haar mening over de afwerking van Nord Stream 2 nog kan herzien. Eerder had Merkel gezegd dat de pijplijn die Russisch gas naar Duitsland gaat brengen, moest worden voltooid. Die veranderde mening illustreer­t de toegenomen spanningen tussen Duitsland en Rusland.

 ?? © epaefe ?? Aleksej Navalni.
© epaefe Aleksej Navalni.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium