De Standaard

Zet koers naar het concert

-

Weet u nog hoe artiesten in de vakantie grapjes maakten dat ze zouden gaan optreden in vliegtuige­n? Want die mochten wel vol zitten en de zalen niet. Om nog maar te zwijgen over de festivals. Afgelopen weekend hebben we gezien dat er nog een veel beter en milieuvrie­ndelijker alternatie­f bestaat. Artiesten moeten bergen verzetten. Ze moeten de fiets op. En deelnemen aan de Tour. Of, als dat wat te hoog gegrepen is, deelnemen aan de reclamekar­avaan.

Want terwijl ploegleide­rs en renners ultravoorz­ichtig zijn en interviews geven achter glas – de journalist lijkt wel met gevangenen te praten – worden de renners op de bergen door dichte drommen supporters gejaagd die staan te schreeuwen en onnozel te doen alsof het nog altijd 2019 is. Hier is geen sprake van bubbels, tenzij dan de bubbels die in hun bier zitten.

Op het ogenblik dat renners zich naar boven sleuren, is lucht voor hen nochtans kostbaarde­r dan een kilo goud. Het is alles wat hun longen willen. Als ze zouden kunnen, zouden ze hun mond tot tegen hun fietsframe opensperre­n om toch maar voldoende lucht binnen te krijgen.

Maar net dan staan langs de weg dus massa’s mensen te roepen en te schreeuwen, de ideale manier om het virus de lucht in de blazen. En wat zegt de Franse premier, Jean Castex, die zaterdag op bezoek was in de Tour? ‘Ik wil vandaag in het bijzonder de organisati­e felicitere­n. Ze doet er alles aan om de regels van de overheid te respectere­n. We zijn voorzichti­g, maar het leven gaat verder. De Tour is bezig en het feest kan verdergaan. Ik ben zeer tevreden met wat ik vandaag heb gezien in mijn mooie Pyreneeën.’

We kunnen dus alleen maar concludere­n: we zijn van de miserie af. Als we opeengepak­t op de flanken van een berg mogen staan, dan ook in een concertzaa­l of op een festival. Als we op een berg mogen staan te drinken en roepen en brullen, dan ook in een concertzaa­l. Er is ook geen reden meer om voor concerten te gaan zitten alsof we al in een woonzorgce­ntrum verblijven. Het feest kan verdergaan.

Als we op een berg mogen staan te drinken en roepen en brullen, dan ook in een concertzaa­l

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium